Fără categorie

Ce inseamna 28 iunie 1940?


Prin ce este oribil evenimentul din 28 iunie 1940? Oare prin ocupatia Basarabiei si Nordului Bucovinei? Istoria romanilor este o intreaga succesiune de ocupatii, oare aduce ceva nou aceasta separare de teritorii? Nu avem pentru ce deplange ceea ce era inevitabil ca orice dezastru natural. Trebuie sa deplangem ceea ce se putea evitat cu siguranta. Un astfel de trecut nu trebuie sa se repete niciodata.

Regele Carol al II-lea si amanta sa28 iunie 1940 este in primul rand o drama interna. Sa ne amintim in primul rand se situatia de atunci: elita romaneasca isi ducea viata fara de griji in lux si orgii in timp ce marea majoritate a poporul traia intro mizerie absoluta ,la nivelul evului mediu timpuriu. Tara era condusa de iure de un rege alcoolizat si curvar, iar de facto de amanta sa Elena Lupescu si camarila sa alcatuita din prietenii de chef ai regelui.

Dupa reforma agrara, improprietarirea taranilor a avut loc doar formal, in realitate toate pamanturile au trecut in mana mosierilor. Taranii erau nevoiti fie sa munceasca din greu pentru un salariu mizer la stapan, fie sa emigreze in oras unde il astepta soarta de vagabond sau muncitor la uzinele patronilor straini, fie sa emigreze peste hotare (anume in acea perioada foarte multi basarabeni au plecat in SUA) Capitalul strain exploata cu nemiluita resursele minerale.

Basarabia, care astepta cu bucurie o viata noua in sanul Romaniei Mari, s-a trezit impanzita de functionari straini, exilati aici fie pentru incompetenta, fie pentru acte de coruptie. La Chisinau nu era infiintata nici o institutiei superioara de invatamant in afara de cele doua filiale ai facultatilor agricole si teologie a Universitatii din Iasi, ceea ce spune multe despre modul in care era privita de Basarabia de catre guvernul liberal de la Bucuresti. Desigur, aceasta situatie era caracteristica pentru intreaga Romanie, ceea ce intregeste si mai mult drama.

Radacina dezintegrarii Romaniei Mari trebuie cautata anume in liberalismul politic din perioada interbelica care a contribuit cel mai mult la putreziciunea si ingenuncherea, in cele din urma, a Romaniei. Sa nu uitam ca initial dictatura se instaureaza in 1938, sub guvernarea de facto ai prostituatei Elena Lupescu. Mai tarziu, comunistii nu au facut decat sa continue distrugerea a ceea ce nu au reusit sa distruga liberalismul romanesc.

Cea mai adecvata solutie la degradarea clasei politice romane a fost numirea in fruntea guvernului a lui Ion Antonescu, care a incercat sa ridice in picioare o tara ingenuncheata. Ca intotdeauna regula si disciplina a insemnat revigorarea fortelor neamului si reaprinderea sperantei in ziua de maine. Basarabia revenise la granitele sale firesti pana la momentul in care adeptii “democratiei liberale” nu s-au reintors deschizand larg portile baionetelor rusesti.

Acelasi lucru il vad astazi si in actuala clasa politica. In loc eroismului politic publicului i se prezinta spectacole (fara paine): mitinguri lacrimogene, lumanari aprinse, discursuri infocate despre „destinul neamului” fara a avea cel putin incredere in propriile vorbe. Istoria mereu se repeta. Mai exact noi o repetam daca staruim in prostie.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Ce inseamna 28 iunie 1940?

 1. Ceremus Nistreanul zice:

  Blestemata zi de 28 iunie 1940 cand s-a declansat tragedia neamului romanesc este cantata in versuri de poetul nord bucovinean Vasile Tarateanu, un Erou al Neamului Romanesc „ce-nflacareaza stindarde”.
  Pentru aceasta poezie domnul consul Romeo Sandulescu l-a iertat. Poate il va ierta si doamna consul generalTatiana Popa, de la Cernauti Poate il va ierta si Neamul Romanesc.
  Dar nu-l va ierta fiica capitanului Ion Boros, capitanul impuscat la Herta in 29 iunie 1940 pentru ca s-a opus inaintarii trupelor sovietice.
  Daca tot se cunoaste adresa fiicei lui Boros,medic la Constanta, poate ar fi crestineste ca Ministerul Afacerilor Externe, Presedintia Romaniei, Patriarhia Romana Institutul Cultural Roman sa organizeze o intalnire intre V. Tarateanu si fiica lui Boros de IERTARE A PACATELOR !
  Si poetul sa-si ceara iertare si POPORULUI ROMAN !
  Aceasta propunere este in atentia Doamnei consul general Tania POPA care sa notifice Centralei printr-un raport consular aceasta dorinta a comunitatii romanesti din Regiunea Cernauti.

  28 iunie 1940

  de Vasile Tarateanu

  Esti visul spre mai bine
  Al parintilor nostri
  Si esti inceput de legenda,
  De cantec,
  De viata traita
  Fumos
  Ca-n povesti

  Tot ce a fost
  Perfid, impostura,
  Sadind intre oameni
  Invidie, ura,
  Tot ce a fost
  Fardelege amara,
  Starpit a fost
  sa nu mai rasara

  Esti visul spre mai bine
  Al parintilor nostri
  Si esti inceput de legenda
  De cantec,
  De viata traita
  Frumos
  Ca-n povesti

  Dreptatea prin tine-si cunoaste
  Implinirea
  Plaiul prin tine-si cunoaste
  Iubirea.
  Gandul prin tine-si cunoaste
  Taria
  Omul prin tine-si cunoaste
  Omenia.
  Esti visul spre mai bine
  Al parintilor nostri
  Si esti inceput de legenda
  De cantec de viata traita
  Frumos
  Ca-n povesti
  ( Extras din vol. Harpele Ploii, Ujgorod, 1982)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s