Ortodoxie

Ortodoxia ca o împlinire a românismului


Există o deosebire radicală dintre manifestarea estetică ai civilizaţiei „occidentale” şi celei „ortodoxe”, ceea ce se exprimă nu doar prin creaţiile culturale dar şi prin viziunea totală asupra lumii. Viziunea occidentalului se extinde doar până la limitele capacităţii raţiunii umane, în timp ce omul est-european, ortodox, ajunge dincolo de raţiune. Cultura europeană este produsul raţionalizării, în timp ce cultura ortodoxă este produsul spiritului mistic care este comun pentru toate popoarele ortodoxe (popoarele balcanice, românii, ruşii, ucrainenii, georgienii etc) fapt care ne şi uneşte.

Mănăstirea Putna

De aici şi vine explicaţia asupra rolului creştinismului ortodox în manifestare a identităţii etnice a românilor şi popoarelor slave. Ortodoxia este modul de manifestare a „românului pur”. Renunţarea la duhul ortodoxiei însemnă o renunţare la spiritul românesc, ortodoxia fiind o formă a împlinirii românismului.

Cultura românească autentică nu poate renaşte decât într-un context al unei revoluţii conservatoare, unei revoluţii ortodoxe, independent de orice procese sociale, economice sau politice. În acest fel, lupta pentru românism se înclude în lupta împotriva dictatului materiei şi raţionalismului, împortiva „legilor pieţii” (capitalism liberal) şi „modelarea raţională a societăţii” (planificarea socialistă). Românismul este o împlinire a personalităţii umane purtătoare a unei tradiţii româneşti, este înalţarea până la dimensiunile OMULUI NOU, OMULUI MARE în conformitatea cu principiul ierarhic.

Standard

6 gânduri despre „Ortodoxia ca o împlinire a românismului

 1. viccirom zice:

  Frumos spus. Totusi spiritualitatea romanilor si a moldovenilor nu e la nivelul necesar: principiile etice, sentimentul civic, atitudinea fata de aproape. Ortodoximea e fixata in mare parte pe traditii si mai putin pe principiile etice ale Bibliei. Exemplu: americanii „sectanti” sint printre cei mai generosi in ce priveste contributii benevole – felul in care societatea reactioneaza la necazurile altora – sint multe statistici care dovedesc acest lucru. Etica civica a romanilor lasa de dorit – nivelul inalt de coruptie in tara – care la fel e o oglindire a valorilor morale a societatii.

  Apreciază

 2. Octavian Racu zice:

  Ce legatura exista intre spiritualitate si „spiritul civic”? Eu as spune ca sunt notiuni destul de contradictorii.

  Un exemplu foarte bun este ispitirea lui Hristos in pustie. Diavolul propune lui Hristos sa transforme pietrele in paine. Mântuitorul răspunde: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”.

  Atunci când comparăm civilizaţia ortodoxă de cea occidentală nu putem compara un popor care de 300 de ani a trăit într-un sistem capitalist cu un popor căruia i-au fost interzise orice manifestări religioase. Dacă vom lua trăsăturile esenţiale a românului, vom constata că anume aici şi este ascuns sentimentul de „omenie”.

  Este adevărat că în SUA oamenii donează foarte mulţi bani, dar nu mai puţin contează care a fost scopul acelei donaţii. Există oare un sentiment de jertfire la americani? Mă îndoiesc.
  „Atitudinea civică” în societatea contemporană este foarte diferită de „comunitatea în sânge” din societatea tradiţională.

  Eu aş ajunge să spun că morala şi creştinismul sunt lucruri absolut diferite. Morala ţine de viaţa inferioara, doar un set de reguli de conduită. Ortodoxia ţine de dimensiuni mult mai superioare pe care omul cu mentalitate contemporană nu prea este capabil să perceapă.

  Apreciază

 3. nadiusha zice:

  Sunt de acord cu tine la capitolul ce tine de „morala” si „ortodoxie”, chestii total diferite.
  Pacat ca oamenii dispretuiesc si ignora crestinismul ortodox care de fapt, este „cheia” spre recunoasterea identitatii unui popor.
  Ortodoxia intr-adevar este o forma de implinire a romanismului, prin aceasta ne autoidentificam si suntem capabili sa percepem procesul „inaltarii” spiritului romanesc.
  Doar ca lumea se bazeaza pe 3 stilpi: ignoranta, stupiditate si degradare, ceea ce demonstreaza ca „fiinta superioara” numita -OM nu-i corespunde acestei aprecieri divine.

  Apreciază

 4. Octavian Racu zice:

  Daca sustii toate acestea, ce cauti in randurile liberale, partid care sustine principii exact opuse traditionalismului romanesc si ortodoxiei???

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s