Politica

De ce armata rusă se reţine în Georgia?


Prezenţa continuă a trupelor ruse pe teritoriul georgian poate fi explicat prin necesitatea strategică de a distruge infrastructura civilă şi militară în aşa fel încât o eventuală nouă intervenţie militară să fie cât mai facilă. Lovituri sunt aplicate în special asupra obiectelor cu importanţă economică (conducte de petrol, porturi), militaro-strategică (păduri, baze militare) şi obiecte civile (locuinţe, poduri).

Daţi un clic pentru a vedea detaliat harta

O altă strategie a ruşilor constă în separarea părţii de vest, care are ieşirea la Marea Neagră şi se vecinează cu Turcia, membru NATO, de partea de est a ţării, în care se află Tbilisi. Un punct vulnerabil al Georgiei constituie magistrala care uneşte oraşele Poti şi Tbilisi. În cazul în care accesul pe această magistrală este blocat, capitala ţării este izolată de principalele porturi şi baze militare. Iată de ce majoritatea loviturilor sunt aplicate anume pe această linie. Trebuie de subliniat importanţa oraşului Gori, care uneşte atât Tbilisi şi Poti, cât şi Tbilisi şi Ţhinvali, capitala Oseţiei de Sud. În plus, pierderile provocate pot uşura monitorizarea de către partea rusă, o anumită perioadă de timp, a activităţilor autorităţilor militare şi celor din cadrul administraţiei de stat responsabile pentru securitatea naţională.

Desigur nu puteam ignora şi războiul continuu în spaţiul virtual. Majoritatea paginilor oficiale se află într-un continuu atac din partea hackerilor ruşi. Vidul informaţional sau mai rău, răspândirea premeditată a informaţiei ambigue despre situaţia din teritoriu, uşurează manevrele militarilor ruşi şi dezorientează georgienii.  Este un caz clasic când spaţiul virtual influenţează situaţia din lumea reală.

Un număr considerabil al soldaţilor din trupele de intervenţie este alcătuit din aşa-numiţii „voluntari”, în mare parte puşcăriaşi care au cazut deacord să-şi „ispăşească pedeapsa” în schimbul „unor servicii aduse patriei”. Este o practică obişnuită pentru armata rusă, atât în ţarismului rus cât şi în perioada soveitică. La fel s-a procedat şi în perioada războiului din Trasnistria. Prin aceasta se poate explica amploarea violurilor şi jafurilor săvârşite de armata rusă.

Reclame
Standard

Un gând despre „De ce armata rusă se reţine în Georgia?

  1. У российского посольства в Тбилиси свезли старые холодильники, унитазы, рулоны туалетной бумаги, утюги, бутылки с водой и вилки с ложками, одежду и прочие атрибуты, которые интересовали мародеров из российской армии во время посещений частных домов грузин, госучреждений, военных баз и казарм солдат.

    http://kavkaz.tv/russ/content/2008/08/18/60332.shtml

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s