Politica

Medvedev a arătat lui Voronin „unde iernează racii”


Medvedev a încercat, chiar la începutul întrevederii, să pună piciorul în uşă, arătând în mod clar „unde iernează racii”. Nu a uitat chiar să precizeze cifra de afaceri (1 miliard 400 dolari), spre a arăta „cât de preocupat este de relaţiile economice FR-RM”. Să nu uităm că interzicerea exporturilor vinurilor moldoveneşti a fost destul de dureroasă pentru Republica Moldova, în contextul în care exportul moldovean şi aşa „este minunat, superb, dar practic nu există”. Desigur, Moldova nu ar dori repetarea unui astfel de scenariu. Mai ales ca Moscova, chiar în ajunul întrevederii de la Soci, a trimis semnale evidente despre eventualitatea repetării unui astfel de scenariu.

"aia nu erau raşi ci draşi!"

Tonul preşedintelui rus s-a arătat destul de ameninţător, chiar dacă o astfel de discuţie ar părea inoportuna: este destul de evident faptul că posibilităţile Republicii Moldovei sunt mult prea mici pentru o eventuală „agresiune armată”. Iată de ce răspunsul preşedintelui Voronin a fost destul de firesc, acesta evidenţiind faptul că Tiraspolul are mai mari şanse să fie agresor decât Chişinăul, fiind aparent, solidar în această problemă cu preşedintele rus. Cel puţin aşa se arată în stenograma întrevederii deschise, publicate în pagina oficială al administraţiei prezidenţiale. Ce s-a discutat ulterior după uşile închise, poate fi doar presupus sau imaginat.

O mare parte a presei ruse a calificat întrevederea drept o „atenţionare pentru Voronin”, iar prognozele optimiste ale lui Medvedev, în ceea ce priveşte rezolvarea conflictului transnistrean, drept „un dar pentru buna purtare”. Presa de la Tiraspol, speculând aparenta ambiguitate a mesajului, s-a grăbit să califice această declaraţie, excesiv de optimist, drept „recunoaşterea independenţei RMN de către Medvedev” (Lenta PMR).

Directorul General al Centrului pentru Studiile Proceselor Politice în spaţiul ex-sovietic, Alexei Vlasov, consideră că „Transnistria va fi nevoită, în cele din urmă, să accepte propunerile Chişinăului şi Kremlinului”.

„Kremlinul îşi dă bine seama că nu va putea să ţină piept mai multor probleme în acelaşi timp. Iată de ce a hotărât să scape de cea care poate fi rezolvată cel mai uşor. Kremlinul nu va reuşi să ţină piept unui alt front în Moldova. Voronin s-a arătat deschis unor cedări, iar Transnistria, la rândul său, va fi nevoită să accepte o largă autonomie în cadrul Republicii Moldova. A rămas o nimica toată: convingerea Tiraspolului, ceea ce nu va fi destul de greu, deoarece liderii transnistreni deja au receptat mesajele Kremlinului. În caz contrar, Moscova deja a pregătit persoane care l-ar putea succeda pe Igor Smirnov”, consideră Vlasov. (GAZETA.RU)

Agenţia „Reuters” este de opinia că liderii de la Tiraspol aşteaptă înlăturarea preşedintelui Voronin, după alegerile parlamentare din 2009, acesta fiind calificat de transnistreni drept „partener incapabil de dialog”.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s