Politica

Chemat la covor, Smirnov a făcut prima cedare (tangoul începe)


Aşa cum preziceau anterior în presă unii analişti ruşi, Kremlinul a început să exercite presiuni asupra liderilor de la Tiraspol, pentru a determina pe aceştia să se reîntoarcă la masa de negocieri cu autorităţile de la Chişinău. În urma unei întrevederi dintre „Smirnov şi ursul din Kremlin”, „ghiaţa a fost spartă”, „separatistul” şi-a aplecat capul în faţa sultanului, iar Medvedev a comunicat ziariştilor că formatul de negocieri va fi unul trilateral.

"un pas înainte, un pas înapoi, ca-şa-i hora pi la noi!"

Despre retragerea moratoriului asupra dialogului în problema transnistreană a anunţat şi Igor Smirnov, care anterior anunţase că unica cale de rezolvare a conflictului este recunoaşterea independenţei Transnistriei de către autorităţile de la Chişinău.

Tiraspolul a introdus moratoriu asupra dialogului cu autorităţile moldoveneşti, argumentând acest pas prin „refuzului Republicii Moldova de a condamna agresiunea Georgiei asupra Oseţiei de Sud”.

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Chemat la covor, Smirnov a făcut prima cedare (tangoul începe)

 1. Octavian Racu zice:

  de fapt, inceperea negocierilor este deja un lucru foarte important. Cat de formatul de negocieri… nu cred ca are un rol important. „Formatul negocierilor” este doar aspectul un aspect formal al negocierilor. Orice statut al regiunii din stanga Nistrului va fi discutat in primul rand cu UE si SUA. A se observa ca planul de reglementare a conflictului transnistrian se afla acum pe masa Consiliului Europei, ceea ce presupune deja participarea la reglementare. Nu ca as da o anumita importanta birocratiei europene, dar cred ca oricum este un gest, cel putin simbolic, foarte important.
  Nu uita ca si pana acum formatul era trilateral.

  Apreciază

 2. negocieri in 5+2 sau 2+1 ?

  Radio Free Europe

  Friday, September 5, 2008.

  Ora Moldovei

  Vladimir Socor

  Seria Paşilor Propuşi de Kremlin Ridică Mari Semne de Întrebare

  Preşedintelui rus Dmitri Medvedev i-a trebuit exact o oră şi jumătate ca să-l întoarcă pe liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, la negocierile politice cu Chişinăul. Până acum, Kremlinul îl folosise pe Smirnov ca să blocheze orice negocieri asupra statutului Transnistriei şi retragerii trupelor ruseşti. În ziua de 3 septembrie, însă, la Soci, preşedintele Rusiei i-a comandat principalului reprezentant al Rusiei în Transnistria să se întâlnească foarte curînd cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi să negocieze cât mai rapid asupra statutului Transnistriei. Domnul Medvedev îl primise pe domnul Voronin în ziua de 25 august, punând în mişcare următoarea serie de paşi:

  Domnul Medvedev îl va convoca pe Smirnov ca să-i comunice noiile instrucţiuni, lucru îndeplinit la 3 septembrie. Apoi domnii Voronin şi Smirnov se vor întâlni ca să discute în linii generale despre statutul Transnistriei. Curând după aceea, va urma o întâlnire Medvedev-Voronin-Smirnov, un format nou, numit unu plus doi, cu scopul de a adopta un document comun despre principiile reglementării conflictului din Transnistria. Documentul ar urma să fie iscălit de domnii Voronin şi Smirnov în prezenţa domnului Medvedev şi cu acordul deplin al acestuia. Pasul următor ar fi aducerea acestui document pe masa negocierilor în formatul “5+2” pentru a fi examinat acolo de SUA şi Uniunea Europeana, care fac parte din acest format alături de Rusia, Ucraina şi OSCE.

  Rusia a gândit şi lansat această procedură acum după îndelungate tergiversări. Desigur, Rusia consideră că a apărut un moment deosebit de favorabil pentru a rezolva conflictul din Transnistria în favoarea intereselor strategice ruseşti. Kremlinul mizează pe slăbiciunea şi confuzia demonstrate de Occident în timpul razboiului ruso-georgian. Calculînd, probabil, că deruta Occidentului este trecătoare, Rusia doreşte să exploateze această fază cât mai repede şi în Republica Moldova.

  Conducerea Republicii Moldova se grabeşte şi ea, dar din cu totul alte motive decât Kremlinul. Echipa prezidenţială de la Chişinău calculează ca Rusia are nevoie urgent să demonstreze că poate rezolva un conflict îngheţat prin mijloace diplomatice şi prin compromis politic, nu prin aplicarea unilaterală şi brutală a forţei ca în Georgia. De asemenea, conducerea Republicii Moldova calculează că Rusia doreşte să ofere Ucrainei o dublă lecţie: Rusia este capabilă să atace şi să dezmembreze o ţară ca Georgia care vrea să intre în NATO, dar aceeaşi Rusie e capabilă să trateze cu blândeţe o ţară ca Republica Moldova care a optat pentru
  neutralitate permanentă.

  Seria paşilor propuşi de Kremlin în acord cu Chişinăul în vederea reglementării conflictului ridică multe semne de întrebare. Iată numai două dintre acestea. Întâi, propusul document despre principiile reglementării, care ar urma să fie adoptat de către domnii Medvedev, Voronin şi Smirnov, nu cumva ar înlocui Legea Republicii Moldova din iulie 2005 despre principiile reglementării? Sau nu cumva propusul nou document ar contracara acea lege?

  Domnul Voronin a declarat de mai multe ori, chiar şi după întâlnirea sa cu Medvedev din 25 august, că Legea Republicii Moldova din 2005 rămâne valabilă ca baza a reglementării. Dar dacă propusul document Medvedev-Voronin-Smirnov va intra în contradicţie cu respectiva Lege a Republicii Moldov?

  Al doilea mare semn de întrebare decurge din cel dintâi. Chişinăul a abandonat oare principiul potrivit căruia orice decizie poate fi luată numai în formatul “5+2”? Rusia spune şi ea acest lucru, dar subînţelege altceva: anume, ca decizia să fie luată întâî în formatul “1+2”, între domnii Medvedev, Voronin şi Smirnov, şi abia apoi să fie confirmată, poate cu mici redactări pe ici pe colo, în formatul “5+2”. Apare, deci, riscul ca Republica Moldova să consimtă la propuneri ruseşti bune pentru Rusia, dar rele pentru Republica Moldova, fără a îndrăzni să reziste făţiş acestor propuneri, dar cu speranţa tacită că Occidentalii vor stopa asemenea propuneri în formatul “5+2”. Chişinăul ar risca nepermis de mult dacă ar folosi această tactică.

  * * *

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s