Politica

Românii din serbia au fost transformaţi în „vlahi” cu ajutorul senatorilor români!


Ilie Ilaşcu - în trecut "erou român"

Sârbii au reuşit să-şi impună punctul de opinie în problema comunităţii românilor vlahi din Serbia cu ajutorul senatorului PD-L, care a votat în favoarea apariţiei „minorităţii vlahe” şi Ilie Ilaşcu, sanator PRM, care s-a abţinut.

Miercuri, pe 1 octombrie 2008, APCE a luat în dezbatere raportul parlamentarului german Jurgen Herrmann despre situaţia minorităţii române din Serbia – iar parlamentarii sârbi, conduşi de Miloş Aligrudici au depus mai multe amendamente. Unul dintre acestea, amendamentul 17 cerea înlocuirea sintagmei „vlahi/români” cu expresia „minoritatile română şi vlahă” – consfinţind astfel apariţia unei noi minorităţi pe harta Europei, comunică ZIUA.

Intrebat de ce nu a votat, Ilie Ilaşcu a declarat publicaţiei ZIUA următoarele: „Nu am dorit să fac nişte jocuri ungureşti. Toată chestiunea aceasta a fost iniţiată de domnul Vlad Cubreacov cu aşa-zisa problema care ar fi în Serbia. Eu ma uit puţin mai altfel, ştiţi că România are doar doi prieteni: Marea Neagra şi Serbia”. Senatorul Ilaşcu a mai afirmat că: „Nu există din partea autorităţilor sârbe o ostilitate faţă de români. În partea aceea a Timocului unii nu doresc să se numească români, doresc să se numească vlahi, o parte într-adevăr se numesc români. Această problemă este un paravan al domnului Cubreacov şi al domnului Gyorgy Frunda, care au lucrat foarte mult la aceasta”.

Autorităţile sârbe timp de mai mulţi ani neagă dreptul românilor la propria identitate etnică, afirmând că vlahii reprezintă o etnie separată de cea a românilor.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s