Presa internationala

„The Nation” suspecteză stafful lui McCain de colaborare cu ruşii


Se pare că nici campania electorală din SUA nu este prea departe de cea din Moldova. Presa americană nu duce lipsă de materiale compromiţătoare la adresa candidaţilor. Iată că publicaţia „The Nation” învinuieşte candidatul republican la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, John McCain, de legături cu oameni de afaceri ruşi. Publicaţia afirmă că anume Rick Davis, şeful stafflui electoral al candidatului republican a contribuit, în mare parte, la preluarea controlului economic de către oamenii Kremlinului asupra Muntenegrului.

Firma condusă de Davis, „Davis Manafort”, ar fi primit câteva milioane de dolari din partea oamenilor de afaceri ruşi, pentru organizarea unei campanii pro-independenta in perioada referendumui de ieşire a Muntenegrului din componenţa Serbiei. Moscova avea nevoie de independenţa Muntenegrului pentru a exercita un control mai eficient asupra Serbiei.  În prezent, oligarhii ruşi controlează întreaga industrie a Muntenegrului, aceasta devenind, cu implicarea lui McCain, care a susţinut cu entuziasm independenţa provinciei sârbe,  o colonie a Rusiei .

În 2005, Deripaska, omul de afaceri, apropiat de Vladimir Putin, a devenit stăpânul Muntenegrului, achiziţionând uzina de aluminiu, care contribuie cu 40% la PIB şi 80% din veniturile din export. Mai târziu Deripaska a declarat că a reuşit să achiziţioneze această întreprindere cu susţinerea lui Putin, Rusia având nevoie de o „cetate” sigură în Balcani.

Rick Davis, şeful staffului electoral republican, a făcut cunoştinţă pe McCain cu Deripaska în ianuarie 2006, la Davos, când omul de afaceri rus a încercat să obţină anularea interdicţiei de intrare în SUA, impusă de autorităţile americane. Peste câteva luni, aceştia s-au întâlnit din nou, potrivit „Washington Post” în Muntenegru, la ziua de naştere a lui McCain.

Compania „Davis Manafort” nu este străină şi de restabilirea autorităţii Partidului Regiunilor în Ucraina, de orientare pro-rusă, imaginea căruia s-a înrăutăţit în urma „revoluţiei oranj”. Potrivit „The Nation”, pentru reuşita acestei campanii, oligarhul ucrainean, Mustafa Ahmetov, care este în acelaşi timp şi principalul sponsor al Partidului Regiunilor, a contribuit cu 3 milioane de dolari. Prin victoria grupării pro-ruse la alegerile parlamentare din 2006, efectele „revoluţiei oranj”, practic au fost anulate.

Istoria activităţii oamenilor din anturajul candidatului, în direcţia opusă declaraţiilor negative la adresa lui Putin şi oligarhilor ruşi, trezeşte întrebări îngrijorătoare cu privire la caracterul administraţiei acestuia în cazul victoriei în alegeri. Lozinca lui McCain sună în felul următor: „ţara înainte de toate”. Rămâne să ghicim despre ce „ţară” este vorba. Oare nu despre cea care va plăti mai mult? Conchide publicaţia The Nation.

Se pare că totuşi favoritul elitei americane rămâne a fi Barack Obama. În grupurile de susţinător al acestui deja s-au înscris aşa personalităţi influente cum este Zbigniew Brzezinski şi George Soros.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s