Ortodoxie

Crăciun nou, Crăciun vechi…


Sărbătorirea crăciunului împarte lumea în două tabere: catolico-protestanţii (şi unele popoare ortodoxe), care întâlnesc Crăciunul la 25 decembrie (stil nou), şi lumea ortodoxă, pentru care Naşterii Domnului continuă după vechiul calendar (7 ianuarie).

67332Nu vreau să discut problemele de ordin canonic. În primul rând sunt chestii care mă depăşesc, în al doilea rând, în lumea bisericească rânduiala calendarului nu mai este demult o problemă, bisericile ortodoxe tradiţionaliste au recunoscut dreptul altor biserici ortodoxe (de ex: Bisericii Ortodoxe Române) de a sărbători pe stil nou, împreună cu catolicii.

Există o altă problemă. Observasem pe net mai multe pagini care promovează campanii anti-Christmas Day, anti-Valentin&Valentina. Să fi fost aceste grupări promotoare a ateismului? Nu, nu cred. Ideile lor sunt cu totul diferite. În realitate, aceste grupuri pledează împotriva pervertirea unor sărbători autentice creştine, sărbători în care omul iese din tumultul vieţii cotidiene şi rămâne în intimitate cu Dumnezeu şi oamenii săi dragi.

Transformarea simbolurilor religioase în branduri comerciale („Reduceri de Crăciun!!!”, „De Crăciun Moşu’ îţi aduce o ofertă nouă” etc.) este cea mai perfidă cale de anihilare a vieţii spirituale unui popor. Este o situaţia mult mai oribilă decât cea din perioada sovietică: sărbătoarea nu este anulată, este lăsată doar forma, învelişul, iar fondul este răpit şi anihilat.

Vorbeam anterior vorbeam şi de 1 decembrie, care a păţit exact acelaşi lucru.

Sărbătoare înseamnă o nouă retrăire a evenimentului care a avut loc în trecut, în acest fel, el nu mai are o limită temporară, ci adoptă o trăsătură atemporală. Iată de ce este foarte important cum sărbătorim Crăciunul.

În întreaga lume, 25 decembrie, este o sărbătoare comercială, este un anti-Crăciun, opus antinomic acelui Crăciun adevărat ortodox, care se mai sărbătoreşte în satele basarabene la 7 ianuarie. Iată de ce cei care simt cu adevărat dimensiunile ortodoxiei se retrag instinctiv în vechile orânduieli, chiar dacă sunt mustraţi pentru faptul că „nu sunt ca toată lumea”.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Crăciun nou, Crăciun vechi…

 1. azi am vrut sa iau niste felicitari , ca se le trimit alor mei de Craciun. toate erau cu braduti, jucarii, reni, pakete colorate, mos craciuni burtosi cu saci mashcati. m-am revoltat la faptul k oamenii au uitat de fapt ce inseamna Craciunul, au uitat k in aceasta zi s-a nascut Iisus, dar nu e ziua mondiala a concediului, meselor exagerate si cadourilor. persoana care ma insotea mi-a zis k francezii (ma aflu in franta) sut ateisti mai mult si ca felicitarile care il aveau pe Iisus pe coperta s-au scos din vanzare, pentru ca nu aduceau profit, probabil.
  bun, oamenii n-au stat prea mult pe ganduri si au gasit ce sa faca din ziua de Craciun ca sa-si scoata banii mai departe.
  e jalnic ceea ce se petrece….

  Apreciază

  • LEN zice:

   INTRADEVAR MULTI AU UITAT CE SE SARBATORESTE PE 25 DEC SAU PE 7 IAN .MULTI IL SLAVESC PE mos craciun MAI MULT DECAT PE DOMNUL ISUS ….NATIUNE!!!!!! NU UITA CA E NASTEREA MANTUITORULUI .EL TREBUIE FELICITAT .EL S-A NASCUT . NU mos craciun .
   DARUL PE CARE NI L-A DAT DUMNEZEU ESTE DOMNUL ISUS .LUI SA-I CANTAM COLINDE .PE EL SA-L INALTAM SI LUI SA-I ADUCEM LAUDA .CA….. NE FACEM CADOURI INTRE NOI , E UN LUCRU FRUMOS ,DAR NU AMAGITI COPIII CA VINE mos craciun .SPUNETI-LE ADEVARUL .
   DUCETI VESTEA MAI DEPARTE ,A NASTERII DOMNULUI ISUS .SA CREADA TOT PAMANTUL SI SA STIE CA TOTUL SE DATOREAZA DRAGOSTEI LUI MARI .

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s