Ortodoxie

La Marta şi Maria rusoaicele rosteau: „…noi copiii României”


Ziua seara, de Sfântul Andrei am fost la mănăstirea Marta şi Maria. Nu era vorba doar de serbarea onomasticii părintelui Andrei de la această mănăstire, un om excepţional, de altfel, ci de o reîntâlnire cu părintele Melchisedec, stareţul mănăstirii pe care nu l-am văzut deja un an.

img_04041Chiar dacă drumul a fost făcut cu maşina, din păcate nu am reuşit să ajungem la slujba de dimineaţa. Biserica era mai mult decât plină. Iată că după o lungă perioadă de ateism, comunist a devenit deja o tradiţie pentru lumea din împrejurimi să sărbătorească Sfântul Andrei împreună cu maicile de la această mănăstire. Chiar dacă se vorbea doar româneşte şi bătrânele rusoaice cu basmalele pe cap se înghesuiau sa asculte ce spune „batiuşka”.

Urmează o masă excepţională pentru sutele de oaspeţi. Maicile s-au străduit de minune. Bucatele au fost făcute cu mare dragoste.

După ce oaspeţii de la Bucureşti, de la Putna, de la Noul Neamţ rostesc cuvântări obişnuite pentru astfel ocazii, atmosfera brusc se încinge, de parcă ar fi trecut un curent electric şi mulţimea brusc a început să cânte: „Când era să moară Ştefan…”

Am tras cu coada ochiului la bătrânele rusoaice, care între timp, ospătându-se una pe alta cu vinişor şi bunătăţile de pe masă, încercau bolborăsească cu ceilalţi: „…noi copiii României…”.

Seara se va termina cu o discuţie a grupului nostru în intimitate cu părintele Melchisedec, care va rămâne în memoria fiecărui prezent din acea cameră…

Dumnezeu să îndrepte turma sa pe calea cea dreapta!

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s