Politica

Anticomunismul ca patologie


Uneori am impresia că anticomunismul moldovenesc se transformă tot mai mult într-o patologie. Tot mai multă lume care, se pricepe mai mult sau mai puţin  în chestiunile politice, se pretinde a fi anticomunistă. Separatiştii de la Tiraspol sunt „anticomunişti”, separatiştii gagauzi sunt „anticomunişti”, neobolşevicii (Laguta Maia and Co) de la Chişinău, într-un glas cu cu puzderia de partide liberale, se declară „anticomunişti” mărşăluind în grupuri mici pe străzile centrale a oraşelor.

poster-10Anticomunismul, care acum ceva ani era o temă tabu,  astăzi a devenit o banalitate şi chiar un lucru iritant pentru cei care mai ţin minte scenele politice mai vechi.

Incontestabil, anticomunismul are frumuseţea sa, romantismul său, mai ales când naşte martiri. Totuşi, „opozanţii” noştri nu se grăbesc şi nu s-au grăbit niciodată să se înscrie în listele „martirilor căzuţi pentru neam”, pentru că în acest caz ar fi trebuit să se afle pe aceste poziţii şi acum 7-8 ani. Or, în aceas perioadă, absoluta majoritate a actualilor „anticomunişti” era foarte rezervată în a se declara „anti”. Mulţi din ei aveau grijă de propriile afaceri, de carieră personală, sorbeau cu sete din puţul puterii.

Din câte îmi amintesc, domnul Urechean declara ceva ani în urmă că „formaţiunea sa nu este şi nu va fi niciodată anticomunistă”, iar actualul PL nici nu îndrăznea să exprime o oarecare poziţie.

Indiscutabil, anticomunismul actualei „opoziţii intransigente” este unul de parada. Pariez că domnul Ghimpu, Urechean, Filat etc. sunt gata în orice moment să devină membri ai PCRM, dacă li s-ar propune, pentru că noţiunea de „poziţie politică” pentru ei este o mare necunoscută. Acest fapt este demonstrat de prestaţia anterioară a acestor indivizi (a se vedea evoluţiile politice din perioada 1988-2008)

Aceştia se arată supăraţi de faptul că nu sunt lăsaţi să-şi bage lăbuţa în castronul puterii , la moment,  îşi îmbracă în fiecare dimineaţă masca de „anticomunişti”.

Fiţi serioşi, în RM nu există opoziţie.  Cei care se pretind a fi „opozanţi”, nu sunt decât o bufoniadă, care reprezintă „o forţă” doar pentru acei liceeni şi studenţi care abia au sosit din provincie, şi nu cunosc nimic din scurta biografie a clasei politice moldoveneşti, respectiv, sunt incapabili să aibă opinii politice sănătoase.

E timpul ca aripa de dreapta să recunoască: în toată scurtă istorie a Republicii Moldova, aceasta nu a fost capabilă să propună un proiect politic serios. „Dreapta” a căutat mereu să speculeze tematica anticomunistă evitând să spună direct cetăţeanului ce are de gând să aducă în loc.

În 1991 Partidul Comunist a fost scos în afara legii. A urmat o perioadă de dezorientare şi incertitudine. Electoratul, şi nici chiar politicienii habar nu aveau încotro merge trenul Republicii Moldova. S-a continuat şi se continuă şi acum, specularea unor lozinci şi noţiuni abstracte, sensul cărora nimeni nu înţelege nici astăzi: „Democraţie”, „Europa”, „Economie de piaţă” etc.

Faptul că cetăţenii Republicii Moldova au ales PCRM este un fapt destul de natural şi e o prostie să se condamne acest lucru. Ar fi mai condamnabil faptul  că dreapta, în loc să se plângă şi să se victimizeze, nu purcede la elaborarea unui model politic real şi atrăgător pe care l-ar fi propus electoratului.

O ipotetică plecare a PCRM de la guvernare ar putea să se transforme într-un faliment total al opoziţiei de dreapta, aşa cum s-a întâmplat în cazul liberalilor din Rusia. Comuniştii sunt interesaţi ca niciodată să promoveze lideri nepregătiţi, naivi, slabi de caracter sau corupţi (Chirtoacă, Filat etc) pentru a „demonstra” incapacitatea opoziţiei de a conduce ţara.

Din câte observ, în viitorul cel mai apropiat, nu se întrevede nici un fel de proiect alternativ serios actualei guvernări. Să sperăm că acesta se va naşte după falimentul liberalismului populist din 2009.

Reclame
Standard

5 gânduri despre „Anticomunismul ca patologie

 1. Octavian Racu zice:

  Nu am sters nimic, mesajele doar asteapta acceptarea moderatorului.
  Alex, tu nu ai nimic in comun cu 2002, deci nu prea stii ce insemna „spiritul generatiei din 2002”. Tinerii de atunci nu au iesit pentru promovarea PPCD sau pentru eliminarea PCRM din viata politica, tinerii au iesit pentru apararea limbii si istoriei.
  Noi, spre deosebire de generatiile de azi, nu promovam interese de partid, ci interese NATIONALE. Asta continuam sa facem si acum.
  Eu promovez ceea ce consider eu de cuviinta sa promovez, si nimeni nu poate sa aiba pretentiile de a se baga in crezul meu.
  Valorile curate in care cred eu, nu au nimic comun cu golanul si bishnitzarul de Filat, sau idiotul si cretinul de Chirtoaca. Valorile mele sunt legate de personalitati puternice si carismatice, care stiu ce fac, indiferent de reactiile prostimii.
  Eu nu am complexe. Pot promova credinta mea in orice mediu, in orice partid.
  Crede-ma, daca va fi nevoie, voi promova valorile mele si in calitatea de membru al partidului comunist, scuipand pe voi si shmekeriile voastre de doi bani.

  Apreciază

 2. Totusi, Octavian, te-am auzit cu urechile mele cantnd „mai bine mort decat comunist”, iar acum spui ca nu ar fi o problema pentru tine sa fii membru al partidului comunist. Cu ce concluzii ne putem alege in urma unor astfel de declaratii? c
  Inca ceva, vad ca te aventurezi in catalogari gen „golan”. Nu tot tu erai cel ce canta „mai bine golan decat activist? Cum iti permiti sa faci pe cineva bisnitar, pe altcineva cretin? Cum ai putea sa aperi valorile „NATIONALE” înregimentat fiind in randurile comunistilor. Sau pentru tine valori nationale sunt cei 650 de ani de statalism ai lui Stepaniuc. Stepaniuc, pe care tot tu il faceai idiot si cretin, golan si bisnitar, cum ii faci astazi pe Filat si Chirtoaca.

  Apreciază

 3. Octavian Racu zice:

  Nu e nici o problema, si acum zic „mai bine mort decat comunist”. Dar a fi membru unui partid comunist si a fi comunist sunt lucruri radical diferite.
  Eu cunosc persoane care sunt membre a partidului liberal, dar totusi sunt anti-liberale. Cum se face, te-ai intrebat?
  Eu cred ca pe fiecare tanar ar trebui sa intereseze ce face el in cadrul PCRM, PLDM, PL, AMN sau PPCD. Eu cred ca majoritatea din toti acesti tineti paraziteaza. Paraziteaza, fara a creste ca viitoare elita.
  Pot sa bag mana in foc ca din 2004 pana acum, nici un partid, in afara de PCRM si PPCD nu au avut persoane stabile in organizatii de tinereti. In restul partidelor au aparut mereu oameni noi, necunoscute in lumea organizatiilor politice de tineret.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s