Fără categorie

Contextul politic din 2002 (consultăm arhiva)


Articolul de jos este preluat din „ZIUA”, data publicării: 18 martie 2002. Citit în actualul context politic, poate oferi concluzii foarte „interesante”.

Blocul pentru o Moldova Democrata (2005)

Blocul pentru o Moldova Democrata (2005)

In perspectiva alegerile locale din 2002 gruparilor politice extraparlamentare din Moldova au fost cuprinse brusc de framantare. La inceputul lunii februarie a fost anuntata crearea a doua blocuri electorale. Primul concurent electoral care s-a grabit sa se inregistreze la Comisia Electorala Centrala (CEC) pentru alegerile locale anticipate a fost Blocul electoral „Serafim Urechean” (BESU), constituit din 11 formatiuni politice: PRCM (Mircea Snegur), PFD (Valeriu Matei), Uniunea Social Liberala, „Forta Moldovei” (Veaceslav Untila), Noul Partid National Moldovenesc (Ion Turcanu), Partidul Democrat Popular (Mihail Ceban), PNTCD (Valeriu Muravschi), Partidul Republican (Valeriu Efremov), Partidul Demnitatii Civice (Ion Lipciu), Alianta Independentilor (Serafim Urechean) si Partidul Reformei (Mihai Ghimpu).

Alianta Independentilor din Republica Moldova (AIRM) s-a constituit la data de 6 octombrie la Chisinau. Intrebat de linia ideologica primarul Serafim Alexandrovici Urechean a raspuns ca „Alianta n-a imbratisat o doctrina clasica, dar este o organizatie social-politica de orientare democratica”. Raportul rostit la acel for a fost elaborat de fundatia „Socium Moldova”, condusa de Vitalii Andrievschi si Eugen Sobor. Structura respectiva este dirijata de ex-presedintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, principalul responsabil pentru realizarea proiectului in cauza. Relatia stransa dintre Lucinschi si Urechean este binecunoscuta.

Astfel, in februarie 1999 Lucinschi l-a desemnat pe Urechean in functia de prim-ministru. Insa, negasind sustinere in Parlament, acesta si-a retras candidatura. Al doilea bloc electoral este Alianta Social Democrata din Moldova, compus din Uniunea Social Democrata (Dumitru Braghis) si Partidul Democrat (Dumitru Diacov). Cele doua aliante electorale nou-create – Uniunea Social-Democrata si Blocul electoral „Serafim Urechean” – s-au trezit flancate si criticate de catre alte partide de opozitie. Liderul Partidului Social Liberal, Oleg Serebrean, s-a adresat altor formatiuni politice cu apelul de a boicota alegerile locale generale anticipate pe motiv ca acestea sunt „o farsa politica si o capcana pentru democratie”. Din grupurile inscrise in orbita lui Urechean mentionam: Uniunea Centrista din Moldova (UCM), creata de acelasi Lucinschi in anul 2000. In momentul aparitiei acestui partid scopul lui declarat era modificarea Constitutiei si instalarea unui pretins regim prezidential, de fapt a dictaturii personale a presedintelui in exercitiu. La acea data Lucinschi l-a desemnat in fruntea UCM pe deputatul Ion Morei, actualmente ministru al Justitiei, intrat in Parlament pe listele Aliantei Braghis. Ion Morei este deja cvasi cunoscut pentru iesirile sale publice antiromanesti. Uniunea Social-Liberala (USL), aparuta in urma recentei fuziuni intre Partidul National Liberal (PNL), condus de Mircea Rusu, si Miscarea pentru Ordine si Dreptate (MOD), in frunte cu Veaceslav Untila. PNL a participat la trei campanii electorale pentru alegerile parlamentare succesiv, in 1994, 1998 si 2001, inregistrand de fiecare data rezultate minore. Functia acestuia ar putea fi destramarea electoratului filoroman si prooccidental. Printre fruntasii acestui partid sunt Anatol Plugaru, fost ministru al Securitatii Nationale, numit in functie in 1991 de seful KGB-ului de la Moscova, Bacatin, Anatol Taranu, ex-deputat in Parlamentul ales in 1990 si ex-ambasador al Republicii Moldova in Federatia Rusa, cunoscut adept al lui P. Lucinschi. Cea de-a doua componenta, MOD, aparuta in prejma alegerilor parlamentare din 2001, condusa de colonelul de politie V. Untila, a fost creata cu acelasi scop al pulverizarii electoratului romanesc si a acumulat un numar infim de voturi. Printre fruntasii acestei creaturi politice este general KGB Tudor Botnaru, ex-colaborator al Ambasadei Sovietice la Bucuresti, inclusiv in timpul Revolutiei din decembrie 1989, ex-ministru al Securitatii Nationale, fost ambasador al Republicii Moldova in Belgia, alti ofiteri in rezerva din cadrul KGB, politie si armata. La blocul creat in jurul lui S. Urechean au aderat si alte cateva mici partide extraparlmentare, cum ar fi Partidul Fortelor Democratice, condus de fostul deputat Valeriu Matei, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, in frunte cu ex-premierul Valeriu Muravschi, Partidul Renasterii si Concilierii, condus de ex-presedintele republicii Mircea Snegur.

Scenariul Urechean si mafia moldoveneasca

Scenariul creat pentru viitoarele alegeri, prin care lui S. Urechean i s-a rezervat polul de dreapta, urmeaza sa aiba reflectie simetrica pe segmentul de stanga al esichierului politic. Pe post de varf de lance al curentului filorus, antiromanesc si antioccidental este deja lansat Ion Morei, ministru al Justitiei, care a obtinut o incredere totala din partea rusilor dupa discursul rostit la 2 octombrie la CEDO contra Mitropoliei Basarabiei si a Romaniei. Acesta va fi secondat de generalul de politie Mihail Plamadeala, ex-ministru de interne in Guvernul Ciubuc din 1997. Alaturi de Petru Lucinschi, figurile-cheie responsabile de realizarea acestui scenariu sunt Nicolae Cernomaz, fost sef al campaniei electorale a lui Lucinschi in alegerile prezidentiale din 1996, ex-ministru de stat in guvernele Ciubuc, ex-ambasador in Ungaria si fost ministru de Externe in Guvernele Braghis si Tarlev, si Anatol Stati, seful cunoscutului grup financiar ASCOM GRUP. Ultimul este principalul sponsor al patronului sau, Lucinschi, de-a lungul mai multor ani. Are relatii excelente in spectrul politico-mafiot din Romania. Acesta, sustine personal ca ar fi contribuit la campania electorala a PDSR din 2000. Stati este principalul sponsor al mai multor publicatii periodice antiromanesti.

Premierul roman, manipulat si dezinformat

In ultimul timp, Urechean a inceput sa fie vehiculat prin preajma factorilor de decizie de la Bucuresti drept „un exponent al curentului proromanesc”. Printre promotorii acestei idei sunt atat persoane care au beneficiat de anumite favoruri, cat si demnitari de perfecta buna credinta care s-au pomenit victime ale unui joc subtil de manipulare. Dovada cea mai palpabila este aranjarea viztei primarului de Chisinau la Bucuresti, saptamana trecuta, cand acesta a fost primit aproape la cel mai inalt nivel. Situatia creata apare cu totul paradoxala. In timp ce premierul roman Adrian Nastase, cat si presedintele Ion Iliescu iau atitudini ferme fata de discursurile antiromanesti ale reprezentantilor comunistilor de peste Prut, cum ar fi Ion Morei, aceeasi conducere a tarii inclina sa acorde sprijin total lui Serafim Urechean. Paradoxul consta in faptul ca cei doi, Morei si Urechean, reprezinta un tandem politic ghidat din acelasi centru. Miza autoritatilor Romaniei pe o persoana afiliata intereselor rusesti pare a fi rodul unei indelungi si meticuloase operatiuni de invaluire si intoxicare pe diverse canale a conducerii tarii din partea agentilor de influenta din Republica Moldova in colaborare cu unele persoane din administratia romaneasca aservite Moscovei.

Urechean si Braghis – „Ultima Speranta a Moldovei”

Atat comunistii lui Voronin, cat si nomenclaturistii grupati in jurul lui Urechean nu reprezinta altceva decat doua fete ale politicii rusesti in Moldova. Un element al acestui joc apare urmarind saptamanalul „Kommersant Plus”, care este continuatorul publicatiei „Kommersant Moldovi”, desfiintat in urma cu cateva luni printr-o hotarare judecatoreasca. Lichidarea publicatiei a fost rezultatul direct al razboiului dintre Vladimir Voronin si seful transnistrean Igor Smirnov avand in vedere angajarea publicatiei in dispozitivul propagandistic al liderului separatist de la Tiraspol. Publicatia era cunoscuta drept o tribuna a separatismului agresiv si sovin in partea basarabeana a Republicii Moldova. Elementul definitoriu ilustrat de noua serie a publicatiei amintite este ilustrarea fatisa a relatiei dintre echipa lui Lucinschi si cea a lui Smirnov. In prima pagina a acestui ziar apare, la inceputul lunii februarie, un poster pre-electoral cu chipurile solemne ale lui Urechean si Braghis, intre care pe fundal sta conturul Republicii Moldova si semnul „plus” care sugereaza univoc alianta dintre cei doi. Afisul poarta sloganul „Ultima Speranta a Moldovei”.

Urechean, vizat de Interpol

Cat despre nivelul de implicare a lui Urechean in afaceri de tip mafiot pe scara larga, la Chisinau s-a aflat la inceputul lunii februarie reprezentantul Interpol pentru Republica Moldova si Romania, Paulo Sartori, care investigheaza in prezent implicarea Primariei Chisinau in spalarea banilor mafiei italiene prin intermediul firmei „Todini Construzzioni”. Paulo Sartori a luat in vizor si relatiile de afaceri dintre cetateanul italian, originar din Romania, Paul Brener, si primarul general al municipiului Chisinau, Serafim Urechean.

Spalare de bani de 1,5 milioane de dolari la Primaria Chisinau

Pe langa acestea, conform unui recent raport al Curtii de Conturi, Serafim Urechean, primarul general al municipiului Chisinau, a utilizat ilegal mijloace bugetare si imprumuturi in suma de aproximativ 17 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane dolari). Primaria municipiului Chisinau a cumparat ilegal pachetul de actiuni in valoare de 11 milioane de lei de la BCA „Moldova Nord Banca”, devenind astfel detinatoarea unei cote substantiale din capitalul statutar al bancii mentionate, aceasta fiind denumita Banca municipala „Chisinau” SA. Totodata, Serafim Urechean, incalcand art.17 si 84 din Legea privind administratia publica locala, a transferat din contul mijloacelor bugetare 1,1 milioane de lei pentru a cumpara actiunile bancii, cauzand cheltuieli aditionale, neprevazute in bugetul municipal. O alta parte din actiunile bancii, in valoare de 1,9 milioane de lei, Primaria municipiului Chisinau le-a cumparat pe mijloacele banesti ale SA „Termocom”, fapt ce contravine Regulamentului cu privire la autorizarea bancilor. In acelasi timp, in lipsa documentelor de justificare, Primaria si-a stins datoriile in suma de 0,8 milioane de lei fata de SA „Termocom” cu ajutorul firmei „Ancroc” FCP, care i-a transmis actiunile bancii in suma indicata. Restul datoriei fata de SA „Termocom”, in suma de 1,1 milioane de lei, a fost achitat in baza unui act de cesiune a datoriilor si trecut in contul Directiei Economice-Ecologice a Primariei, datorie neachitata pana in prezent. Contrar Regulamentului cu privire la registrul actionarilor si registrul posesorilor de obligatii ai societatii pe actiuni, registratorul „Ita-Vest” SRL a efectuat inscrieri in registrul actionarilor Bancii municipale. „Chisinau” SA, precum ca Primaria a devenit posesor al actiunilor bancii in valoare de 1,9 milioane de lei, in lipsa documentelor justificative. Curtea de Conturi a mai stabilit ca Serafim Urechean, depasindu-si imputernicirile, a adoptat o decizie, in baza careia s-au alocat 10 milioane de lei din bugetul local pentru cumpararea actiunilor Bancii municipale „Chisinau” SA. In acelasi raport al Curtii de Conturi se mentioneaza ca din momentul includerii Primariei in activitatea BCA „Moldova-Nord-Banca”(pana a deveni Banca municipala), prin alegerea in organele de conducere ale bancii a reprezentantilor organelor administratiei publice locale (presedintele Consiliului bancii este ales Serafim Urechean, primarul municipiului Chisinau), situatia economica-financiara a bancii s-a agravat. In ceea ce priveste portofoliul de credite al bancii, acesta constituia la 1 mai 1999, 7,1 milioane de lei, dintre care doua credite in valoare de 5,5 milioane de lei au fost considerate compromise. Reducandu-se capitalul social al bancii, aceasta a fost decapitalizata.

Inginerii financiare Urechean – Stati

Totodata, primarul municipiului Chisinau, incalcand art.18 din Legea privind administratia publica locala, a semnat contractul de imprumut cu SA „Ascom-Grup”, a pomenitului Vladimir Stati, in suma de 671 mii de dolari, dintre care Primaria aloca 620 mii de dolari bancii in calitate de ajutor financiar cu titlu gratuit. Din acest ajutor financiar, banca a acoperit pierderile suportate de la acordarea creditelor dubioase in suma de 5,5 milioane de lei, precum si alte pierderi la bilant in suma de 1,2 milioane de lei. Pentru asigurarea rambursarii imprumutului de la SA „Ascom-Grup”, Urechean, incalcand iarasi prevederile Statutului municipiului Chisinau, incheie un contract de gaj cu firma mentionata, prin care a fost gajata o constructie nefinisata a Complexului de alimentatie publica, proprietate municipala in valoare de 16,9 milioane de lei. In luna mai 2001, primarul capitalei incheie un alt contract cu firma „Leutis” SRL, prin care constructia nefinisata este vanduta la pretul de 1 milion de dolari, cu termenul de achitare in rate pana in anul 2002. Cot la cot cu angajatii Bancii municipale „Chisinau”, Serafim Urechean, incalcand mai multe prevederi ale legislatiei in vigoare, a scurs banii din bugetul local, totodata irosind si mijloacele financiare ale bancii, constata Curtea de Conturi.

Implicarea lui Boris Birstein in jocul politic de la Chisinau

La inceputul lunii februarie, primarul Urechean a avut o intrevedere cu renumitul „om de afaceri”, Boris Birstein, care a vizitat Chisinaul in perioada 28 ianuarie – 4 februarie. Ori de cate ori magnatul din Toronto soseste la Chisinau, pe scena politica sau pe piata financiara din Moldova urmeaza mutari demne de luat in seama, ceea ce s-a petrecut si cu ocazia ultimei sederi a lui Birstein in capitala Republicii Moldova. Prezenta lui Boris Birstein in Republica Moldova a pus dintr-odata in miscare mai multe forte politice care pareau ori paralizate pana de curand, sau aflate in conservare, mai bine zis. Presei nu i-a scapat faptul ca Birstein s-a intretinut discret, dupa usile temeinic capitonate, cu mai multe VIP-uri politice, printre acestea numarandu-se Vladimir Voronin, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Serafim Urechean, Ion Gutu si altii.

Birstein, de aceeasi parere cu Dinu

Un alt motiv al vizitei sale la Chisinau a fost verificarea activitatii structurilor economice si a institutiilor de presa din Republica Moldova pe care le patroneaza. Este vorba despre companiile „Exim-Asint”, complexul hotelier „Jolly Alon”, „Tritelcom”, Compania de televiziune „NIT”, agentia de presa „Interlic” etc. In cadrul intalnirii secrete cu presedintele Voronin si cu liderii grupului parlamentar al comunistilor, Birstein a primit asigurari ca in urma redistribuirii proprietatii din Republica Moldova, interesele sale nu vor fi atinse. Asigurarile date de comunisti s-au referit si la eventualitatea privatizarii companiei de stat „Moldtelecom”. In cadrul intalnirii respective Boris Birstein s-a pronuntat pentru formarea unui bloc politic unic de centru care sa fie condus de actualul primar al Chisinaului. Dupa discutiile avute cu Serafim Urechean, Nicolae Andronic si Ion Gutu, Birstein a ajuns la concluzia ca ar fi mai bine daca se vor crea doua blocuri politice pentru alegerile anticipate: primul – de centru-dreapta (Urechean – Snegur) si al doilea – de centru-stanga (Diacov, Braghis, Gutu, Nantoi). La doar 24 de ore dupa plecarea lui Birstein din Moldova, a fost creat ca prin miracol primul bloc electoral compus din Diacov si Braghis. Acestia, pana nu demult in aparenta dusmani, care s-au cotonogit reciproc vreo doi ani de zile, nu numai ca s-au impacat peste noapte, ci si au format grabiti o noua familie politica. „Alianta Independentilor”, diriguita de Urechean, de care s-a lipit neconditionat Forumul Democrat, constituit din formatiunile care au capotat lamentabil in alegerile din 25 februarie anul trecut si Uniunea Social-Democrata, creata din Partidul Democrat al lui Diacov-Andronic si gruparea lui Braghis sunt, in realitate, doua structuri complementare.

Relatii in mediul politic si de afaceri

Fiind casatorit cu Tatiana Marcenco, ale carei rude sunt stabilite in Israel, Urechean are relatii stranse cu cercurile de afaceri din Israel si din alte state. Este vorba intai de toate de Boris Birstein, cu ale carui structuri comerciale locale colaboreaza din plin. Se afla in relatii prietenesti si de afaceri cu persoana de incredere a lui Birstein, Vladimir Colesnicenco, care detine functiile de director general al hotelului „Jolly Allon”, copresedinte al EximBank si Trimol Group. Urechean este si membru al asa-numitei filiale a Academiei Internationale de Informatica, create de acelasi Birstein. Dintre oamenii de afaceri care activeaza in Republica Moldova este strans legat de Miron Sor, fost presedinte al companiei „Moldclassica International”, actualmente proprietar al Centrului medical Sigor si al unui lant de magazine duty-free, in care o perioada a activat fiul lui Urechean. Intretine relatii stranse cu Iacov Tihman, director general al intreprinderii „Vitanta Intravest” si cu Boris Gerscovici, director general al societatii „Moldiz”. A avut raporturi deosebite cu A. Tendler, fost presedinte al firmei „Senator Charters”, care controla cursa aeriana Chisinau – Tel Aviv, mort in circumstante neelucidate in toamna lui 1999.

Cipru, Insulele Virgine si alte denumiri exotice

De numele lui Urechean este legat scandalul cu firma off-shore „Prosper National”, ale carei interese in Republica Moldova le reprezenta cetateanul israelian, originar din Ucraina, Vadim Ghersberg. In 1996 firma respectiva si-a propus serviciile pentru organizarea unui fond de investit0ii moldo-israelian, prezentand in calitate de garantii niste angajamente financiare ale unor banci inexistente, care erau inregistrate in Cipru si Insulele Virgine Britanice, precum si niste garantii de plata expirate din partea unei importante banci israeliene ÑHapoalim”. S. Urechean mentine contacte cu reprezentantii corporatiei Africa-Israel, condusa de Levi Levaev, cetatean al Israelului, Belgiei, Indiei si Angolei, care se ocupa de extractia aurului si a diamantelor, precum si de vanzarea armementului. Sunt cunoscute, de asemenea, relatiile lui S. Urechean cu A. Brodsky (Brodsky, Uskov, Looper, Reed and partners) si cu A. Bilinkis.

Americanii au tras semnalul de alarma

Urechean este unul dintre cei mai bogati oameni din Republica Moldova, care si-a facut averea in urma exercitarii traficului de influenta, privatizarilor ilegale, acordarii de licente, trucarii unor licitatii, precum si a estorcarilor si luarii de mita. Coruptia in cadrul Primariei Chisinau a fost semnalata in repetate randuri de catre investitorii straini. Informatii similare au fost publicate in anuarul Congresului Statelor Unite „International Practice Corruption Act”.

FMI catre Urechean: coruptia distruge Moldova

Urcehean a incercat in 1999 sa-si prezinte si o echipa de guvernare. La vederea garniturii „de profesionisti” prezentati de Urechean, reprezentantul de atunci al Fondului Monetar International la Chisinau, Marc Horton, a declarat: „Unele persoane cu trecut corupt au ajuns sa figureze pe lista candidatilor la guvernare. Cred ca exista probe destule de la Curtea de Conturi si de la Procuratura care demonstreaza cine a fost corupt in trecut. Si acest aspect este cel care ma ingrijoreaza mai mult decat, pur si simplu, participarea comunistilor in guvern. Atunci cand ne uitam la o lista cu potentiali candidati, trebuie sa ne uitam si la trecutul, si la experienta lor”. In opinia lui Mark Horton, explicatia cea mai plauzibila pentru toate „esecurile si oportunitatile ratate pe parcursul istoriei moderne a Republicii Moldovei ar fi coruptia si interesele de grup”.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s