Politica

Georgia şi Ucraina vor influenţa alegerile parlamentare de la Chişinău?


Alegerile 2009 vor fi antipodul alegerilor din 2005. Dacă în campania trecută Georgia şi Ucraina au servit drept exemplu şi un model pentru Republica Moldova, de această dată cele două state vor servi drept contra-model. În cazul Georgiei, guvernarea de la Chişinău s-a asigurat că nu face să-şi strice relaţiile cu gigantul din est, mai ales că există foarte mari riscuri să fie abandonată de către occident în cele mai grele momente.

orangeUcraina s-a confruntat cu două probleme: războiul gazelor şi instabilitatea politică, cauzată anume de cei care au promis populaţiei „schimbarea”. Nesfârşitele lupte interne au dezamăgit populaţia, au provocat neîncredere din partea lumii afacerilor şi a populaţiei. Ucraina este pe cale de a falimenta atât economic, cât şi politic. Nici un partid politic nu doreşte să-şi asume responsabilitatea pentru luarea unor măsuri ne-populare (reducerea cheltuielilor bugetare) cerute cu insistenţă de FMI.

Iată de ce actuala guvernare se foloseşte de actuala  situaţie criticî din Ucraina pentru a sugera electoratului că în cazul în care acesta va alege „calea liberală”, va avea de suferit la fel ca şi vecinul din est, care suportă de cinci ani „marea schimbare”.

Mai devreme sau mai târziu, criza se va acutiza şi în Moldova. Consecinţele deja încep să se simtă prin scăderea reminiscenţelor şi a profitului firmelor de transport şi construcţii. O eventuală instabilitate ar putea crea o situaţie foarte periculoasă, iar frica faţă de un viitor incert pe care ar putea aduce o „schimbare liberală”, ar determina alegătorii să nu renunţe la „vrabia din mână pentru cioara din gard”. Este un context care va avantaja foarte mult actuala guvernare. Desigur, comunişti realizează acest lucru, pentru că deja se poate observa direcţionarea mesajului electoral în această direcţie. La aceasta se mai adaugă şi perioada instabilă din consiliul municipal care nu a făcut decât să provoace alegătorilor un stres continuu .

Mai jos puteţi vedea un videoclip (fabricat de nişte amatori) dedicat luptei pentru putere în Ucraina.    Алиса – „ВЛАСТЬ”

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s