georgia

Rusia pregăteşte debarcarea lui Saakaşvili?


„Campania formaţiunilor de opoziţie din Georgia care planifică declanşarea unor acţiuni de protest în masă, cerând demisia preşedintelui Saakaşvili, este finanţată de Federaţia Rusă”, aceste declaraţii au fost făcute de către deputatul Ghia Tortladze, în cadrul unei emisiuni de la un post public de televiziune din Georgia.

Tortladze, care conduce un Comitet Anticriză şi este liderul fracţiunii parlamentare „Georgia Puternică”, afirmă că principala forţă în această campanie este Nino Burdjanadze, liderul formaţiunii de opoziţie „Mişcarea democratică – Georgia Unită”, unul din principalii pretendenţi la postul de preşedinte al republicii.

„Toată Georgia vorbeşte despre faptul că din Rusia vin foarte mulţi bani, canalizate spre susţinerea acestor acţiuni. Foarte mulţi bani se plătesc pentru deschiderea de oficii, finanţarea oamenilor. Se spune că Rusia este gata să invadeze Georgia pentru a apăra democraţia. A cui democraţie vrea aceasta să apere? Democraţia Burdjanadze? Eu personal, fracţiunea parlamentară şi partidul nostru -Partidul Democrat din Georgia, vă declar că nu avem de gând să participăm la aceste jocuri”, a declarat Tortladze.

Givi Tarmagadze, preşedintele Comisiei parlamentare pentru apărare şi securitate, afirmă că în prezent este verificată informaţia cu privire la relaţiile unor lideri ai opoziţiei cu serviciile secrete ruse, comunică agenţia „Georgia on-line”.

Tarmagadze a asigurat presa că îndată ce informaţiile cu privire la finanţări şi colaborări de acest gen vor fi confirmate, acestea vor fi prezentate opiniei publice georgiene.

Tarmagadze nu exclude faptul că sponsorii unor formaţiuni de opoziţie ar putea fi atât autorităţile oficiale ale Rusiei, cât şi cetăţeni georgieni stabiliţi în Federaţia Rusă sau alte persoane din acest stat. Acesta nu a exclus faptul că una din sursele finanţării ar putea fi şi omul de afaceri rus Boris Abramovici Berezovski.

Întrebat dacă deţine informaţii cu privire la intenţia fostului şef al serviciilor vamale, Badri Biţadze, soţul Nino Burdjanadze, de a crea trupe paramilitare, Tarmagadze a răspuns că nu deţine astfel de informaţii, determinarea acestui fapt ţinând de prerogativele Ministerului Afacerilor Interne.

Opoziţia georgiană se pregăteşte de o eventuală intervenţie în forţă?

La 20 februarie a acestui an, Badri Biţadze declarase că deţine informaţii potrivit cărora, în cazul în care situaţia politică va deveni critică, „forţele armate sunt gata să treacă de partea poporului”. Totodată, acesta a negat orice legătură a soţiei sale, Nino Burdjanadze, cu serviciile secrete ruse.

În acelaşi timp, agenţia „Georgia on-line” comunică, cu referinţă la agenţia georgiană „Pirveli”, că, în prezent, Badri Biţadze se află de şase zile în Ucraina, unde duce tratative nu doar cu forţele politice proruseşti, dar şi cu „hoţii în lege” din acest stat.

Dacă e să judecăm declaraţiile fostului ministru de Stat pentru reglementarea conflictelor, Gheorghe Haindrava, opoziţia se arată destul de hotărâtă în atacarea lui Saakaşvili pe toate fronturile. Aripa radicală a „opoziţiei unite” scoate lumea în stradă, „Alianţa pentru Georgia”, condusă de fostul reprezentant al Georgiei la ONU, Iraklia Alasania, culeg semnături pentru demiterea preşedintelui, „Forumul Social” intenţionează să blocheze activitatea instituţiilor de stat, iar „laburiştii”, care deţin cinci mandate în actualul legislativ, vor cere demisia preşedintelui în parlamentul Georgiei. Haindrava afirmă că principalul oponent al lui Saakaşvili, Okruaşvili, care în prezent este refugiat în Franţa, după eşecul tentativei de debarcare a lui Saakaşvili în toamna anului 2007, se va întoarce în ziua de 9 aprilie, zi care opoziţia promite a fi una „neagră” pentru preşedintele georgian.

„După schimbarea administraţiei de la Washington, Saakaşvili nu mai beneficiază de susţinerea Statelor Unite, iată de ce opoziţia îşi intensifică lupta pentru a da lovitura finală”, afirmă Gheorghe Haindrava ziarului rus „Vzglead”.

„Saakaşvili nici nu îşi imaginează ce lovitură va primi”, afirmă Haindrava.

Anterior, nouă partide de opoziţie din Georgia au început o campanie de colectare de semnături în toate regiunile ţării în favoarea demisiei actualului preşedinte Mihail Saakaşvili. Campania se desfăşoară în 16 mari oraşe din ţară. Acţiunea va dura până în ziua de 9 aprilie, când opoziţia intenţionează să organizeze o acţiune de protest în masă.

În prezent, la organizarea campaniei participă următoarele formaţiuni politice: Partidul Conservator, Partidul Poporului, Mişcarea Democratică – Georgia Unită, „Libertatea”, „Uniunea Tradiţionaliştilor”, „Industria va salva Georgia”, Partidul Femeilor din Georgia, „Pentru dreptate şi egalitate”, „Calea Georgiei”, „Mişcarea pentru Georgia Unită”.

Mihail Saakaşvili nu intenţionează să răspundă la cererile oponenţilor. În luna decembrie a anului trecut, acesta a declarat că nu doreşte să candideze pentru funcţia de preşedinte, dar nu are de gând să-şi dea demisia până la expirarea mandatului, adică până în anul 2013.

Opoziţia a declarat că, începând cu săptămâna viitoare, va organiza un plebiscit popular pentru demiterea lui Saakaşvili.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s