Politica

Voronin susţine că suntem şi noi români şi vorbim româneşte


Discursul lui Voronin, parţial este o premieră, parţial este o reconfirmare a unor teze mai vechi. Astfel, preşedintele repetă din nou faptul că în opinia sa „limba română” şi „moldovenească” sunt una şi aceeaşi limbă.

Un alt fapt straniu, este că Voronin a făcut diferenţă dintre Moldova medievală, care stat la baza formării României şi Basarabia, care s-a aflat 22 de ani în componenţa statului român şi a devenit mai târziu Republica Moldova.

normaldsc241021Da, avem o istorie zbuciumată, care a croit pe parcursul secolelor soarta noastră în mod dureros. Vorbim aceeaşi limbă, chiar dacă o numim diferit. Şi asta nu ar trebui să fie un prilej de războaie politice. Cred că dificultăţile noastre de comunicare şi de înţelegere au motive istorice şi de mentalitate uşor de înţeles. O bună parte din teritoriul României a fost o parte constitutivă a Statului Moldova. Mai bine de 20 de ani o parte din teritoriul Republicii Moldova s-a aflat în componenţa Statului Român. Şi de aici percepţia uneori naivă şi romantică, alteori plină de superioritate şi aroganţă, a noilor realităţi geopolitice, apărute după destrămarea URSS şi după proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Ideea refacerii României Mari sau unionismul a incendiat imaginaţia multora după 1989. Însă timpul a impus abordări pragmatice şi realiste, iar visătorii de ieri s-au maturizat şi la Chişinău, şi la Bucureşti. Totuşi ispita de a privi Republica Moldova ca pe un teritoriu pierdut, care, în anumite circumstanţe, ar putea fi recuperat, mai frământă minţile unora în ambele capitale. „Problema Basarabiei”, cum este numită la Bucureşti, a devenit şi un cal de bătaie electoral în însăşi România.”

În premieră, Voronin acceptă unitatea etnică a moldovenilor şi românilor, chiar dacă o face mai voalat. Observaţi acest fragment: „Îmi pare rău că autorităţile de la Bucureşti confundă istoria şi cultura cu politica. Ar fi bine ca ele să înţeleagă un simplu adevăr: afinitatea lingvistică şi spirituală nu acordă nici unui om de stat de la Bucureşti dreptul să-şi extindă autoritatea politică asupra cetăţenilor Republicii Moldova”.

AFINITÁTE s. f. 1. potrivire, asemănare, apropiere. 2. proprietate a substanţelor de a se combina între ele. 3. (jur.) înrudire prin alianţă. (< fr. affinité, lat. affinitas)

Încă un element observat: Voronin evită să utilizeze cuvântul „comunist”. În tot discursul său, sunt folosite sintagme ca „partidul învingător”, „partidul nostru”, „noi”.

Textul a fost alcătuit destul de fin şi inteligent, publicul ţintă fiind cei care nu sunt mulţumiţi de actuala guvernare, în marea majoritate tinerii. Discursul fiind „curăţit” de elementele care de obicei irită această parte a societăţii. Se pare că este o încercare de a păşi pe calea pragmatismului politic, care din păcate, lipseşte cu desăvârşire la Bucureşti.

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Voronin susţine că suntem şi noi români şi vorbim româneşte

 1. codrutza zice:

  Doar cateva precizarisi o obiectie:

  1. VORNININ numeste pardidul sau „al comunistilor” chiar de la inceputul discursului. Adevarat ca revine mai rar asupra acestei sintagme pe parcurs, dar totusi, nu a evitat-o definitiv…

  2. Am remarcat schimbarea (as zice chiar radicala) de vocabular (nu si de teze)in acest discurs al lui Voronin. Mult mai elaborat atat stilistic cat si semantic (fapt pentru care Voronin era total pe dinafara atunci cand il pronunta (pardon, citea). Se vedea ca intre el si ecranul ce-i afisa discursul exista o MARE PRAPASTIE…
  Cuvinte de genul „elocvent”, „afinitate”, etc au lipsit cu desavarsire din vocabularul lui Voronin pana acum (si mai lipsesc cu siguranta. Le mai si pronunta aiurea…

  3. Publicul tinta – am avut si eu aceeasi senzatie ca s-a orientat catre cei ce nu l-au iubit pana acum, un fel de mea culpa in saptamana patimilor care se mai citea si pe mutra lui acra incercand s-o faca „ingrijorata”…A reusit el oare sa-si adere acest public? Ramane de vazut, daca da – atunci voi fi trista pentru verticalitatea noastra…Dupa ce si-a spalat mainile in sangele copiilor, acum sa treaca toti cu duiumul in bratele lui Voronin numai ca a fost „blajin” in saptamana mare?

  4. Referintele la istorie – FOARTE INTERESANTE – si merita un studiu stiintific caci vedem in ele multa „instrumentalizare a trecutului” in scopuri geopolitice.

  5. In premiera – a recunoscut doua lucruri IMPORTANTE: ca suntem romani si ca moldova nu e toata comunista.

  Obiectie: e mai pragmatic Voronin decat Basescu? Nu cred. Voronin n-a facut decat sa imprumute de la Basescu strategia pragmatismului (de altfel, pentru el era unica solutie sa mai respire politic cateva secunde). Sa nu uitam ca ultimul a asteptat o saptamana ca sa raspunda la acuzele si la demersurile foarte grabite ale lui Voronin (expulzarea ambasadorului roman, a jurnalistilor, etc.). Timp de o saptamana Voronin a facut ce-a vrut, numai pragmatic n-a fost. As avea aceeasi concluzie si pentru cei 8 ani de guvernare: a dus un fel de politica de „dute-vino” intre Europa si Rusia fara insa ca aceasta sa aduca bunastarea tarii sale dupa cum si-o revendica falos in acest discurs („tzara mea”). Unde e pragmatismul sau daca a impins Moldova in mizerie si izolare internationala? Cate fonduri europene a ratat Moldova in acesti 8 ani?
  Pe multa lume a surprins aceasta schimbare de macaz a lui Voronin, dar personal inclin sa cerd ca nu e vorba de pragmatism (de fapt nu-l cred in stare). Poate o fi fost el pragmatic la timpul lui si in conditiile sistemului comunist sovietic (caci altfel nu ar mai fi ajuns pana aici). Acum exista un altfel de pragmatism in politica si-n relatiile internationale, dar Voronin e total pe dinafara acestui „neo-real-politic” din simplu motiv ca pe la 70 de ani nu mai poate el sa rugume noile scheme de guvernare…Iata inca un motiv serios ca sa plece…

  Apreciază

 2. ludmila zice:

  Voronin o sa plece, pentru ca si-a expirat mandatele posibile de presedinte al tarii (conform Constitutiei):)… pragmatismul lui Voronin, in acest caz, il depaseste enorm pe cel al presedintelui Basescu, este singurul (ma refer la liderii partidelor care au trecut pragul electoral), care a facut primul pas spre reconcilierea nationala – lucru absolut necesar RM dupa dezastrul din 7 aprilie – in special cind te referi la climatul investitional sau la o eventuala negociere integrationista in UE… Basescu, prin declaratiile sale ”basarabenesti”, nu au facut decit sa dea apa la moara tembelilor, care incostient, au incercat sa ofere puterea de stat unor grupari mafiote. Ca si politician, el trebuia sa stie ca abordarea etnica (pro-romaneasca a dinsului), inseamna neprofesionalism politic…

  Cu privire la ex-ambasadorul Romaniei la Chisinau, acesta a fost anuntat cu inca 2 luni inainte de demitere… se pare ca dl Teodorescu exercita si alte ”atributii” decit cele de serviciu… s-au respectat si conditiile legale de demitere a unui diplomat, pt ca intii a fost notificat despre decizia Presedintelui, apoi s-a difuzat si declaratia dlui Voronin… 🙂

  Apreciază

 3. ludmila (ţi-e ruşine să-ţi scrii numele cu majusculă?), ne luminezi şi pe noi despre „alte atribuţii” a le lui Teodorescu?
  Să ne reamintim că regimul de vize aplicat României şi expulsarea ambasadorului român a fost argumentată cam aşa: „Din cauza implicării ajănţîlor români şî instalarea drapelulu României pi clădirea Parlamentului”.
  1. Dovezi despre „implicarea” agenţilor români nu au avut, nu au şi nu vor avea – pentru că este o farsă…
  2. Drapelele României şi al UE au fost instalate chiar de ei.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s