Politica

Război dur între clanurile de la Tiraspol


La Tiraspol atmosfera politică se încinge. Un grup de deputaţi din cadrul legislativului autoproclamatei republici transnistrene a iniţiat o reformă constituţională prin care urmează să fie limitate competenţele autorităţii executive, judecătoreşti, lichidarea funcţiei de vice-preşedinte al republicii şi să fie exclusă posibilitatea deţinerii mai mult de două mandate consecutiv funcţiei de preşedinte al republicii. Proiectul de lege cu privire la modificarea constituţiei a fost votat în prima lectură de 39 din cei 40 de deputaţi în cadrul unei şedinţe a sovietului suprem din 15 aprilie 2009.

Şevciuk şi Smirnov

Şevciuk şi Smirnov

La 22 aprilie, liderul trasnistrean a avut o un discurs în plenul legislativului de la Tiraspol în care a supus criticii dure intenţia de modificare a constituţiei. În opinia acestuia, limitarea competenţilor preşedintelui „ar putea ameninţa statalitatea rmn”. Igor Smirnov a mai învinuit sovietul suprem de ignorarea autorităţii preşedintelui şi supunerea autorităţii executive parlamentului, „în timp ce rmn are nevoie verticalitatea puterii”. Liderul de la Tiraspol insistă ca modificările în „legea fundamentală” să aibă loc doar în urma unui referendum republican, „poporul fiind cel care urmează să decidă asupra organizării statale”.

Evghenii Şevciuk, preşedintele Sovietului Suprem, care este totodată liderul partidului „Obnovlenie” („Schimbarea”) afirmă că reforma iniţiată de grupul legislativ face parte din procesul de armonizare a legislaţiei transnistrene cu legislaţia Federaţiei Ruse.

Într-un comunicat de presă, difuzat de serviciul de presă a sovietului suprem se spune că „interpretările eronate (ale preşedintelui n.r.) ar putea fi interpretate drept ingerinţă în activitatea legislativului şi împiedicarea deputaţilor sovietului suprem de a-şi exercita atribuţiile constituţionale, ceea ce contravine Constituţiei şi se pedepseşte conform legii „.

Ca răspuns la atacurile dure din partea preşedintelui rmn, speakerul de la Tiraspol a mai afirmat că reforma constituţională are drept scop majorarea responsabilităţii atât corpului executiv, cât şi celui legislativ şi micşorarea aparatului birocratic, iar neacceptarea acestor schimbări semnifică de fapt „o nedorinţă de asumare a responsabilităţii pentru rezolvarea sarcinilor de îmbunătăţire a situaţiei social-economice a populaţiei”.

Agenţia de ştiri „Novâi Reghion”, a comunicat că preşedintele autoproclamatei rmn a însărcinat ministrul justiţiei cu crearea unei comisii pentru problemele reformei constituţionale, „pentru armonizarea ramurilor puterii în discuţiile cu privire la modificările constituţiei”.

Anterior, Evghenii nu a exclus posibilitatea de a candida la funcţia de preşedinte al rmn la alegerile prezidenţiale din 2011. În opinia expertului Alexei Vlasov, directorul Centrului de Informaţii şi Analize din cadrul Universităţii de Stat din Moscova, „o mare parte a elitei din Kremlin mizează pe schimbarea rapidă a liderului transnistrean, iar cea mai probabilă candidatură este Şevciuc, care dispune de susţinerea serviciilor secrete transnistrene”.

„E greu de spus în ce măsură Şevciuc sau o altă persoană, care va înlocui pe Smirnov, va reuşi să convingă Moscova că direcţia pe care se mişcă Tiraspolul în cadrul triunghiului Rusia-Moldova-Transnistria, este unica cale posibilă.

Pe culoare mi-a fost dat să aud că „în cazul în care Rusia va ceda Transnistria Moldovei, atunci nu ne va rămâne decât să ne îndreptăm spre Occident. Desigur, nu trebuie să luăm în serios astfel de declaraţii, dar presupun că Moscova afirmându-şi poziţia faţă de conflictul transnistrean, transmite un mesaj clar Chişinăului şi Tiraspolului”, afirmă analistul rus.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s