georgia

Acţiunile opoziţiei georgiene devin tot mai radicale – update


Opoziţia georgiană continuă acţiunile de protest împotriva actualului preşedinte al Georgiei Mihai Saakaşvili, luptele dintre ambele tabere luând turnuri tot mai radicale. În legătură cu aceasta, legislativul georgian a fost evacuat din capitală. Lucrările acestuia vor continua, începând cu ziua de 4 mai, în oraşul Gori.

georgia-protests-001În pofida faptului că actualul preşedinte georgian s-a arătat deschis unui dialog politic, opoziţia continuă să ceară demisia necondiţionată a şefului statului şi organizarea alegerilor anticipate. La 23 aprilie, Mihail Saakaşvili declarase că „va face tot posibilul pentru a menţine stabilitatea în politica internă şi externă a ţării de dragul depăşirii dificultăţilor economice”.

„Fără pace şi stabilitate nici o afacere nu este atrăgătoare, se micşorează investiţiile şi nu sunt create locuri de muncă. Instabilitatea este principala cauză a pierderilor locurilor de muncă”, a mai declarat Saakaşvili.

Strategia de luptă a partidelor de opoziţie constă în paralizarea activităţii instituţiilor de stat prin pichetări simultane şi permanente. Astfel, la 6 mai este planificată pichetarea Ministerului Afacerilor Interne a Georgiei. La această oră activiştii opoziţiei pichetează postul public de televiziune.

Astăzi, la 4 mai opoziţia a anunţat că va bloca principalele artere ale ţării, înaintând actualului şef al statului un ultimatum de 72 de ore. În cazul în care Saakaşvili „nu se va aşeza la masa de tratative pentru garantarea transmiterii puterii politice în mod paşnic, pe cale constituţională”, opoziţia intenţionează să blocheze principalele căi de transport din ţară.

În acelaşi timp, raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Matyas Eorsi şi Kastriot Islami au chemată puterea şi opoziţia la un dialog „deschis şi sincer”, fără a stabili nici un fel de condiţii prealabile.

Cei doi reprezentanţi ai APCE au publicat la 30 martie un raport cu privire la situaţia socio-politică din Georgia, care conţine în special concluziile vizitei raportorilor APCE în Georgia. În concluziile raportului se afirmă că cererea de organizare a alegerilor anticipate nu va contribui la stabilirea unui dialog dintre putere şi opoziţie. „Un şir de alegeri anticipate într-o perioadă scurtă de timp nu va contribui la instituirea unei stabilităţi democratice”, se spune în raport.

Anterior, preşedintele Georgiei a afirmat că acţiunile opoziţiei sunt finanţate din Federaţia Rusă, iar încercarea de demisie a sa din funcţie este „o continuare a agresiunii Rusiei împotriva statului georgian”.

Se pare că opoziţia şi-a găsit un lider: tânărul Irakli Alasania, liderul „Alianţei pentru Georgia”. Protrivit ultimelor sondaje acesta este susţinut de 61% din respondenţi.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s