georgia

Şi Georgia s-a aflat la un pas de lovituri de stat


Situaţia politică din Georgia devine tot mai încordată. La 5 mai, presa georgiană anunţa despre tentativa lovituri de stat, coordonată, potrivit MAI, de către serviciile de securitate ruse şi ofiţeri superiori ai armatei. Pe lângă răsturnarea ordinii constituţionale, complotul avea drept scop şi împiedicarea desfăşurării exerciţiilor militare NATO în Georgia, afirmă oficialii Ministerului de Interne al Georgiei.

georgia_543079a1Sunt cunoscute deja numele persoanelor implicate direct în puci: comandantul unităţilor speciale din cadrul Ministerului Apărării „Delta”, Ghia Gvaladze şi unul din comandanţii batalioanelor Muhrovani, Koba Otaradze. De implicarea în tentativa loviturii de stat este suspectat şi Ortaceala Zaza Muşkudiani, şeful statului major al unităţii militare dislocate în una din regiunile Tbilisi. Şeful departamentului de informaţii şi analize al Ministerului de Interne, Şota Utiaşvili, afirmă că autorităţile deţin dovezi concludente care demonstrează implicarea directă a serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse în tentativa răsturnării ordinii constituţionale din Georgia. „O parte din organizatorii loviturii de stat primeau indicaţii şi bani direct din Rusia”, afirmă Utiaşvili. Pe lângă aceasta, puciştii planificau asasinarea unor figuri politice ca: Bokeria, Ramişvili, Merabişvili, Ugulava şi Givi Targamadze.

Unul dintre participanţii la o şedinţă secretă, care a fost înregistrată pe o cameră video ascunsă, spunea că „din acest joc nu va ieşi nimeni cât timp va exista Rusia”. Potrivit acestora, 5 mii de militari urmau să ocupe Tbilisi şi să preia puterea. Conform MAI, fiecărui conducător al puciului i s-a promis o sumă de 50 de mii de dolari.

În prezent, este reţinut unul dintre comandanţii brigăzii Muhrovani, Otanadze. Un alt ofiţer superior, Gvaladze, este dat în urmărire generală.

În dimineaţa zilei de 5 mai, Ministerul Apărării a comunicat că un batalion de tancuri şi blindate staţionat în baza militară Muhrovani, a declarat nesupunerea faţă de guvernul central. Potrivit autorităţilor centrale, în aceeaşi perioadă, pe teritoriul unităţii militare se aflau şi persoane civile necunoscute şi alţi comandaţi ai batalioanelor care şi-au declarat nesupunerea faţă de conducerea forţelor armate.

Mamuk Gorghişvili, unul dintre comandanţii batalionului de tancuri şi blindate din Muhrovani a răspândit un comunicat prin care declară că militarii nu intenţionează să se implice în politica internă a ţării, însă „nu mai sunt stare să tolereze luptele politice dintre putere şi opoziţie”.

Revolta în această unitate militară a urmat unei operaţiuni speciale a serviciilor speciale care anterior cu o zi au reţinut un şir de persoane suspectate de organizarea loviturii de stat.

Potrivit agenţiei Interfax, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, sosise la baza militară din Muhrovani şi a purtat dialog direct cu liderii puciştilor. În urma discuţiilor purtate, o mare parte a ofiţerilor, inclusiv comandantul unităţii militare, s-a predat de bună voie, iar unii din ei au reuşit să evadeze.

În aceeaşi zi, potrivit agenţiei georgiene Medianews, armata a 58-a a Federaţiei Ruse, care se află pe teritoriul Georgiei, a anunţat mobilizare generală. Ca reacţie, armata georgiană a ocupat punctele strategice din ţară. În urma acestor evenimente, opoziţia a renunţat la pichetarea principalelor autostrăzi din ţară, declarând că informaţiile cu privire la tentativa loviturii de stat reprezintă o stratagemă a puterii, „care caută un pretext pentru persecutarea opoziţiei”.

Conform directorului Centrului de Studii Europene, Kaha Gogolaşvili, „tentativa loviturii de stat este o continuare firească a războiului din august 2008. Rusia doreşte să răstoarne cu orice preţ actuala putere de la Tbilisi, utilizând diverse forme”. Potrivit expertului, forţele militare ruse, care se află în apropierea Tbilisi, era suficient să blocheze o singură magistrală, pentru a închide calea altor unităţi militare spre capitală, permiţând puciştilor să ocupe obiectele guvernamentale.

Anterior, Mihail Saakaşvili a declarat că acţiunile antiprezindenţiale ale opoziţiei sunt finanţate direct din Federaţia Rusă, „ţară care continuă să se afle în stare de război cu Georgia”.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s