Politica, reвaLюtzie

Transnistrenii nu-l mai iubesc pe Dughin?


dugin bigPortalul de ştiri transnistrean Lenta PMR atacă în premieră ideologul eurasianismului rusesc Alexandr Dughin, fiind învinuit de „neonazism” şi „fascism”. Până mai ieri, Dughin era una din cele mai apreciate personalităţi la Tiraspol. În lucrările sale , regiunea transnistreană era privită drept „un fort-post de Est” al eurasianismului în calea expansionsionismului NATO („Основы геополитики” -„Bazele Geopoliticii”, acum, dacă nu greşesc, lucrarea este tradusă şi editată în România).

Din câte cunosc, în România a fost constituită o filială a Mişcării Eurasianiste, iar odată ce Dughin a reuşit să înfiinţeze o filială a Mişcării sale în România, „frontiera ideologică” pe Nistru este inutilă, regiunea transnistreană fiind văzută mai degrabă ca un împiediment pentru  apropierea Europei de Est (Ucraina, Moldova, România, Bulgaria) de Rusia.

Iată un fragment din „Bazele Geopoliticii” care se referă la România şi Moldova: Partea a V-a – “Geopolitica internă a Rusiei”

Capitolul 5.7

“România şi Moldova – integrare – sub ce semn?”

România şi Moldova reprezintă două părţi a unei singuri regiuni geopolitice, populate de un singur etnos ortodox – urmaşi ai dacilor, care vorbesc o limbă din grupul latin şi care în mare parte au acumulat elemente slave care le-au înconjurat – culturale, lingvistice şi rasiale. Din punctul de vedere geopolitic integrarea României şi a Moldovei este inevitabilă, însă cu toate acestea Moscova trebuie să tindă să efectueze această unire în scopurile sale, pentru a include acest spaţiu în zona controlului său strategic direct. Cultura României reprezintă în totalitatea sa un model ortodox tipic, care leagă direct aceste pământuri cu Eurasia. Unicul obstacol pentru efectuarea integrării acestor pământuri în Rusia reprezintă factorul lingvistic şi apropierea geopolitică de regiunile catolice. În afară de aceasta, în vestul României în Banat există un procent important al ungurilor-catolici şi ai românilor uniaţi.

Prin România şi Ucraina Centrală trece fâşia neîntreruptă, populată de popoare ortodoxe, care leagă pământurile Rusiei cu Serbia, forpostul Eurasiei în balcani. În interesele Eurasiei este să transforme această regiune într-o regiune strategică unită – de facto într-o singură ţară. Acest lucru cere de la Moscova, ca anume ea să devină iniţiatorul integrării moldo-române, semnul căreia trebuie să fie de la bun început ca ortodox şi eurasiatic. Totodată în cadrul acesteia este important ca enclava ortodoxă română să fie înconjutară din spre est şi vest popoare slave ortodoxe – ucraineni şi sârbi, asigurând în acest mod integrarea teritorială neîntreruptă, întemeiată nu atât pe caracter etnic, cât pe cel confesional şi înrudire culturală. Totodată un astfel de “bloc ortodox” de la Nistru până la Muntenegru, în centrul căruia trebuie să se afle România, trebuie să se formeze în colaborare cu berlinul, căruia I se oferă partea mai vestică a Europei Centrale din Prusia prin Cehia şi Slovacia către Ungaria şi Austia, iar mai departe spre Horvatia, adică spre Adriatica. Dacă adăugăm la aceasta şi proieminenţa estică a Poloniei şi a Prusiei Orientale, care rămâne la germania mai la nord, atunci evident că, continuarea Rusiei în vest în regiunea balcanică va fi una logică şi acceptabilă, fără a încălca echilibrul geopolitic al Europei de Mijloc, care din punct de vedere geopolitic aparţine sferei de influenţă a Germaniei.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s