Politica

E sortită „stabilizeţului” Moldova?


josOpoziţia se joacă în ruletă rusească, fără a putea explica în mod clar cetăţeanului turmentat ce de fapt se urmăreşte. Anticipatele? O nouă campanie care se promite obositoare şi plictisitoare? Fiţi serioşi! Criza economică a strâns la mai multă lume buzunarele, iar structura demografică a populaţiei nu ar permite în nici un caz opoziţiei obţinerea mai mult de 30% din voturi. În cazul în care mai există ceva neuroni vii în capul liderilor opoziţiei, aceştia ar trebui să realizeze că în cazul în care vor avea loc anticipate, situaţia nu se va putea schimba radical, iar o imitaţie a „luptei politice” ar putea avea un final destul de trist. În mod sigur, nici opoziţia nu îşi doreşte, cel puţin în vreme de criză, la mod serios, o oarecare participare la guvernare.

Oricât nu aş încerca, nu pot vedea în Filat şi Urechean nişte lideri politici serioşi care şi-ar asuma responsabilitatea pentru situaţia din ţară, cu atât mai mult Ghimpu şi Chirtoacă, care sunt diletanţi în ale politicii, spre deosebire de primii doi, care au totuşi ceva experienţă. Spre deosebire de liderii PL,  Filat şi Urechean au fost toată viaţa nişte executori şmecheri care şi-au făcut averi prin intermedierea şi acoperirea unor afaceri mai mult decât „stranii” a unor „peşti” mai mari, cum ar fi cele ale fostului lider comunist Petru Kirilovici Lucinschi,şi sunt iniţiaţi în mai multe combinaţii şi jocuri de culise, de care PL-iştii nici nu visat. Îmi este greu să-mi imaginez ca la un moment dat, că cei doi dinouzauri ar putea avea o poziţie politică diferită de cea a stăpânului său

Cel mai probabil, miza nici nu este în alegeri anticipate, ci în alte zone, diferite de cele ale politicii. Aş presupune că e undeva în mediul de afaceri, care în mod tradiţional, este câmp de luptă invizibil în Republica Moldova.

E şi firesc, unii businessmenii îşi doresc redobândirea afacerilor pierdute în anii precedenţi, iar utilizarea situaţiei politice în calitate de armă de presiune în business, chiar dacă nu este pe deplin morală, este cel puţin justificabilă. Nu m-aş mira ca în cazul în care se va conveni asupra unor cedări în afaceri, în schimbul unor cedări politice, la un moment dat, în ţară se va instaura, vorba unui deputat ucrainean, „polnâi stabilizeţ”, care, desigur, va avea momentele sale pozitive, dar şi negative.

Cel mai sigur este faptul că prostimea, publicul care priveşte procesele politice ca pe o telenovelă sau meci de fotbal, nu se va arăta deloc satisfăcută de astfel de evoluţii pe arena politică. Mulţimea are nevoie de pâine şi distracţii, iar pentru aceasta există Greceanâi şi Chirtoacă, cea dintâi cu pâinea, cel din urmă cu distracţia…

PS: Dumitru Diacov are deplină dreptate atunci când spune că toate partidele ar dori alegerea președintelui comunist, doar că fără participarea sa. E și asta o dovadă de un egoism politic, lipsă de resposabilitate și frică față de oprobiul public. Propria vanitate, mândria și frica față de furia prostimii, paralizează actuala opoziție liberală, împiedicând-o să deblocheze criza care are toate șansele să devină cea mai mare din istoria tânărului nostru stat.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s