georgia

Opoziţia i-a înaintat lui Saakaşvili şase puncte ultimative


georgia34„Saakaşvili trebuie să-şi prezinte demisia şi să fie stabilită data noilor alegeri prezidenţiale; În acelaşi timp, toamna urmează să se desfăşoare  alegeri parlamentare, şi locale anticipate”, acesta propuneri au fost enunţate într-o declaraţie comună a opoziţiei georgiene înaintate actualului preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili.

Declaraţia alcătuită din şase puncte, care a fost publicată la 18 mai, nu precizează nici un termen în care ar avea loc alegerile prezidenţiale, în timp ce se vorbeşte despre perioada în care ar avea loc alegerile parlamentare, care ar fi însoţite de un plebiscit în problemele reformei constituţionale.

Reforme la televiziune

Opoziţia cere efectuare unor schimbări de cadre, numirea ministrului de interne, ministrului justiţiei şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) urmând să fie coordonată cu liderii „Comitetul 9 aprilie”.

Noul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale urmează să conducă un grup însărcinat cu elaborarea noului Cod Electoral.

Opoziţia cheamă guvernarea ca Departamentul Securităţii Constituţionale şi alte subunităţi de securitate să fie separate de Ministerul de Interne.

De asemenea, puterea ar urma să coordoneze cu opoziţia numirea noului director al postului public de televiziune nr.1 şi noua componenţă a Consiliului de Observatori. Postul doi ar urma să fie transmis unui grup mixt de politologi şi experţi.

O altă cerinţă tradiţională a opoziţiei este retrocedarea companiei TV „Imedi” fostului său proprietar, familiei businessmanului, decedat, Badri Patarkaţişvili.

„Doar în condiţia îndepliniri acestor propuneri până în ziua de 26 mai, ar putea fi puse bazele consensului naţional şi consolidarea statalităţii georgiene”, se spune în declaraţie.

Ameninţare cu noi acţiuni de protest

Amintim că pentru data de 26 mai, forţele de opoziţie planifică organizarea unei acţiuni de protest în masă, numită „parada populară”. În legătură cu aceasta, autorităţile au fost nevoite să renunţe la parada militară, care se organizează tradiţional în fiecare an de ziua independenţei Georgiei.

În urma întrevederii cu Saakaşvili, la 11 mai, opoziţia unită a declarat că puterea „nu este capabilă să aprecieze adecvat criza politică profundă în care se află ţara, orice dialog constructiv cu aceasta fiind imposibil”.

În pofida celor declarate, opoziţia a înaintat totuşi un set de cerinţe drept răspuns la propunerile preşedintelui Saakaşvili, cu scopul de a „detensiona situaţia”.

Începând cu ziua de miercuri, 20 mai, opoziţia ameninţa că va începe acţiunile de protest în Georgia de Vest, în republica autonomă Adjaria, regiune pe care opoziţia a numit-o „primul teritoriu care va fi eliberat de sub regimul Saakaşvili”.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s