Ortodoxie, reвaLюtzie

Ce este o „revoluţie ortodoxă”?


Este posibilă o „ortodoxie revoluţionară”? Hmm, dacă să judecăm în conformitate cu conceptul „social-politic” al revoluţiei, nu. Dacă pornim de la sensul primordial al termenului „revoluţia” („re-volutio”) „întoarcere”, „schimbarea termenilor”, „schimbare de sens”, ortodoxia este profund revoluţionară. Desigur, nu este vorba de o schimbare de guverne, de răsturnări bruşte. Este vorba de răsturnarea de concepte. Revenirea românilor basarabeni la rădăcinile sale, reînvierea paradigmei tradiţionaliste prin declararea unui „război” lumii contemporane, „modernizării”, „europenizării”, procese prin care sufletul nostru este ucis treptat, într-o atmosferă insuportabil de paşnică, este o adevărată revoluţie. În Germania interbelică, o astfel de revoltă a primit numele de „revoluţie conservatoare”.

ortodoxieÎn Republica Moldova, a fi român a devenit o banalitate. Mult mai complicat e să fii nu doar român cu numele, o etichetă pe care îşi lipesc adolescenţii teribilişti, dar şi să reafirmi spiritualitatea românească, ORTODOXIA. Trebuie să înţelegem că „românism” în afara ortodoxie nu există. Românismul în afara ortodoxiei este doar o etichetă goală, fără conţinut, un „unionism” steril, care se stinge în pesimism odată cu maturizarea tânărului.

Reîntoarcerea valorilor ortodoxe la ele acasă, reînvierea bisericilor, mănăstirilor, culturii, educaţiei cu adevărat ortodoxe, iată care este adevărata miză pentru Basarabia. Iată REVOLUŢIA de care noi avem nevoie.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s