Fără categorie

Conflictul din Iran – lupta dintre doi lideri spirituali?


Ali Akbar Rafsanjani

Ali Akbar Rafsanjani

Ali Khamenei

Ali Khamenei

Una din persoană cheie din actualul conflict din Iran este Ali Akbar Rafsanjani oponentul actualului lider spiritual Ali Khamenei, care nu dispune de popularitate în societatea iraniană, însă este unica salvare pentru actuala opoziţie, scrie Financial Times Deutschland. Cel dintâi a sprijinit în alegeri candidatul din partea opoziţiei, Mir-Husein Musavi, în timp ce Ali Khamenei a mizat pe Ahmadinejad. În acest mod, „duelul dintre doi candidaţi la preşedinţie reprezenta în esenţă lupta dintre doi clerici”, observă Financial Times Deutschland.

Rafsanjani este o persoană influentă datorită faptului că conduce Consiliului Experţilor, alcătuit din 86 de membri, care are dreptul de a alege şi demite liderul spiritual. La sfârşitul săptămânii trecute, au fost arestate familiile conducătorilor acestui Consiliu, provocare care nu face decât să înteţească şi mai mult lupta între cei doi lideri spirituali.

Potrivit unor zvonuri, în prezent Rafsanjani adună susţinători pentru a lovi din nou în Khamenei.

În pofida susţinerii din partea Musavi, Rafsanjani nu are popularitate în popor: acesta are o imagine de o persoană coruptă care şi-a adunat bogăţii din contul mitelor. Averea acestuia se ridică la o sumă de 1 miliard de dolari americani, iar cei cinci fii ai săi controlează cele mai mari afaceri în domeniul petrolului, gaze naturale, construcţii şi imobiliare, comunică publicaţia.

Patru ani în urmă, când şi-a înaintat candidatura la alegerile prezindeţiale, Ahmadinejad a pus accentele în campania electorală pe combaterea corupţiei, iar sprijinul opoziţiei faţă de Rafsanjani a provocat căderea acesteia în sondajele de opinie.

În pofida imaginii de unul din cei mai corupte personaje iraniene, pentru opoziţie Rafsanjani devine un colac de salvare, concluzionează publicaţia Financial Times Deutschland. Acesta se deosebeşte printr-o politică mai moderată şi pragmatism. Spre exemplu, acesta afirmă că actualele legi islamice, care se referă la statutul femeii, nu mai sunt actuale. În ceea ce priveşte Israelul, acesta respinge „eventualitatea unui atac faţă de un stat suveran”.

Rafsanjani se pronunţă pentru efectuarea unor reforme politice, dar fără a atinge esenţial actualul sistem politic din Iran.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s