Ortodoxie

Un element al dimensiunii spirituale româneşti: botezul ortodox


orthodox_baptismViaţa noastră, a românilor se măsoară în trei dimensiuni, toate cu rădăcini în Tradiţia Bisericii Ortodoxe: botezul, cununia şi înmormântarea.

În ceea ce priveşte botezul, a se observa, nu naşterea biologică, în sine, este motiv de bucurie, ci naşterea spirituală în sânul Bisericii Ortodoxe. În acest fel, botezul nu devine doar o simplă procedură de intrare în sânul Bisericii Ortodoxe şi primirea Sfântului Duh, este cale de trecere de la o fiinţă biologică fără identitate la o moştenire spirituală, dintr-o zonă obscură, animalică şi păgână într-un spaţiul civilizaţional românesc sacru. Este actul prin care omul din condiţia de profan trece în condiţia de reprezentant al „rasei ortodoxe”.

Cine a trecut cu lectura lucrarea lui Mircea Eliade „Sacru şi profan”, ar găsi semnificaţia adâncirii în apă: moartea şi naşterea din nou. În plus, în mai multe culturi, apa este un element care leagă această lume de lumea spirituală.

„Omul vechi“ moare prin imersiune în apă, dând naştere unei fiinţe noi, regenerate. Acest simbolism este minunat redat de Ioan Gură‑de‑Aur (Homil. in. Joh., XXV, 2), care scrie, cu privire la multivalenţa simbolică a botezului: „El este moartea şi mormântul, viaţa şi învierea… Când ne cufundăm capul în apă, ca într–un mormânt, omul vechi este îngropat cu totul; când scoatem capul din apă, se iveşte omul cel nou.“ („Sacru şi profan”, Mircea Eliade).

Desigur, botezul ortodox are în comun cu ritualurile din alte culturi doar partea formală, doar aspectul simbolic. Conţinutul, caracterul mistic, faptul că reprezintă o Taină, face ca botezul adevărat să fie un element care aparţine în exclusivitate ortodoxiei.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s