Politica

În cazul în care Marian Lupu nu va coaliza cu PCRM, Voronin îşi va prelungi mandatul cu un an


voroninÎn cel mai bun caz, Voronin ar putea să-şi păstreze mandatul de preşedinte încă un an, iar actualul guvern ar putea să-şi menţină cel puţin un an portofoliile, în cazul în care viitorul parlament nu va reuşi alegerea noului şef al statului sau confirmarea unui nou guvern.

În aceste condiţii, teza precum că Marian Lupu ar putea „şantaja” puterea sau coaliza cu cele două formaţiuni liberale, nu este decât o iluzie. Chiar în cazul celui mai pesimist scenariu pentru PCRM, comuniştii vor putea boicota alegerea preşedintelui şi guvernului, prelungind cel puţin cu un an mandatul lui Voronin şi al actualului guvern.

Reamintesc, Constituţia Republicii Moldova interzice dizolvarea parlamentului mai mult de o singură dată în decursul unui singur an, prevedere care va deveni un as în mâinile PCRM după alegerile din 29 iulie.

Articolul 85: Dizolvarea Parlamentului

  1. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
  2. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
  3. În cursul unui an Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
Standard

4 gânduri despre „În cazul în care Marian Lupu nu va coaliza cu PCRM, Voronin îşi va prelungi mandatul cu un an

  1. atreiacale zice:

    nu tre sa-l rogi, ca nu e boier. Stie el mai bine ce are de facut. Pur si simplu trebuie sa observam clar, fara sa ne hranim cu iluzii, ca o alta cale nu prea exista.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s