Politica

La Chişinău s-a anunţat crearea unei coaliţii de guvernare pro-ruse


Mă gândeam şi eu, oare ce partid sănătos îşi organizează „una din cele mai importante” conferinţe de presă într-o zi de sâmbătă în loc de una din zilele lucrătoare?

Cui sa pun nakol in buka???

Cui sa pun nakol in buka???

Problema cea mai mare a constat în faptul că cele patru partide nu au organizat nici un fel de conferinţă de presă comună de la data în care au avut loc alegerile parlamentare, ceea ce a trezit numeroase suspiciuni şi neîncredere din partea electoratului (potenţial ex -) opoziţiei liberale.

Spre a evita unele momente neplăcute, liderii liberali au decis, totuşi, să organizeze o conferinţă de presă „de ochii lumii”, cum s-ar zice.

Ce au declarat totuşi cei patru lideri de partide în faţa presei? Nimic nou. „Am creat o coaliţie”! Şi ce dacă? Mare scofală…

Mai nou este faptul că cei trei „părinţi ai liberalismului moldovenesc” au căzut de acord asupra principiilor propuse/impuse de Marian Lupu: renunţarea la apropiere de NATO şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu spaţiul CSI. Cu alte cuvinte, actuala „coaliţie” va fi una mult mai ataşată de interesele geopolitice ai Federaţiei Ruse, iar cursul spre vest va fi unul moderat. Acesta este preţul pentru care liberalii vor primi fotolii moi.

A se atrage atenţie că limba care a dominat conferinţa a fost cea rusă. Chiar şi „naţionalistul” de Ghimpu a preferat să vorbească în rusă spre aşi demonstra lipsa de „rusofobie”.

Ne rămâne să ne întrebăm dacă electoratul acestor impostori şi populişti va rămâne în continuare orbit şi manipulat, ori va căsca mai larg ochii pentru a vedea „who is who”.

P.S.: Să râzi şi să plângi, noua coaliţie care s-a angajat solemn să servească interesele Moscovei şi-a luat numele de „Alianţa pentru Integrarea Europeană”. Îmi aminteşte de scârbavnica „Alianţa pentru Democraţie şi Reforme”, care nici democraţie, nici reforme nu a adus.

Reclame
Standard

9 gânduri despre „La Chişinău s-a anunţat crearea unei coaliţii de guvernare pro-ruse

 1. Analize False zice:

  Sorry, dar imi pare ca nu intelegi cum functioneaza politica. Uite citeva remarci:

  1. „Mai nou este faptul că cei trei „părinţi ai liberalismului moldovenesc” au căzut de acord asupra principiilor propuse/impuse de Marian Lupu: renunţarea la apropiere de NATO şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu spaţiul CSI.” – liberalii au 40 mandate fara Lupu. Nu pot forma nici guvernul si nici alege presedintele. Deci trebuiau careva compromisuri.

  2. „Cu alte cuvinte, actuala „coaliţie” va fi una mult mai ataşată de interesele geopolitice ai Federaţiei Ruse, iar cursul spre vest va fi unul moderat.” – tu auzi aceea ce vrei sa auzi si nu ceea ce s-a spus. S-a spus ca se doreste un parteneriat cu Russia si USA.

  3. „A se atrage atenţie că limba care a dominat conferinţa a fost cea rusă. Chiar şi „naţionalistul” de Ghimpu a preferat să vorbească în rusă spre aşi demonstra lipsa de „rusofobie”.” – aberatii. A fost mai multa romana.

  Uite citeva axiome:

  1. Rusia a avut, are si va mai avea influenta majora in Moldova.
  2. Pentru a face politica efectiva NU TREBUIE SA PUI CORNUL IN GARD.

  Apreciază

 2. Octavian Racu zice:

  1. Formarea coalitiei a fost conditioanata initial de Lupu prin respingerea apropierii de NATO si integrarea mai sporita in CSI.
  2. Chiar si Ghimpu a declarat la conferinta ca „se va porni de la stipularea existenta in constitutie”, adik, se va respecta „statului de neutralitate”.
  3. S-a vorbit mai mult in rusa.
  4. HA! Anume acesta a si fost mesajul pentru care au fost votate aceste 3 partide liberale „VOM PUNE COARNELE LA GARD!”. Tot mesajul „opozitiei” liberale a fost construit pe atac asupra celor care au mers la compromis cu dusmanul intern impotriva dusmanului extern ajungand la o alianta cu dusmanul extern impotriva celui intern.
  Populatia a votat pentru iesirea de sub influenta Rusiei, in rezultat a ajuns din nou sub protectorat.

  Apreciază

  • Analize False zice:

   Parca am scris deja. Liberalii au luat 40 mandate in alegerile precedente au luat 41. In momentul de fata ei nu pot mai bine. Din aceasta cauza ei formeaza o coalitie (merg la compormisuri) sau iar stau in umbra. Tu ce ai dori? Inca odata iti mai repet in politica principalul e sa „nu pui cornul-n gard”.

   Apreciază

 3. Nu cred că dacă Ghimpu a vorbit (şi) în rusă s-a dezis de principiile sale. Cum remarca şi un alt comentator, avînd doar 40 de mandate în parlament trebuie să accepte condiţiile Lupului. Importantă e acum democratizarea societăţii, crearea unei atmosfere normale în care exprimarea convingerilor politice să nu fie motiv de hărţuire din partea autorităţilor. Un nou guvern trebuie să însemne şi o nouă televiziune naţională şi acordarea de licenţe de emisie pentru posturi TV pro-româneşti, care înainte au avut greutăţi în problema asta. Ar fi cazul să se reia retransmiterea integrală a TVR1 pentru întreg teritoriul Republicii Moldova. O alianţă cu PCRM ar compromite acel partid liberal care ar face-o, pilda PPCD e grăitoare. Singurul care poate face alianţă cu PCRM fără să se compromită e PD.

  Apreciază

 4. atreiacale zice:

  Exista o mare diferenta dintre actualii liberali. In timp ce Voronin era capabil sa mentina o reala independenta fata de Rusia si SUA, liberalii sunt predispusi la orice concesiuni de dragul obtinerii puterii.
  Daca pe termen scurt vom avea iluzia unei schimbari, pe termen lung vom avea perpetuarea, cu ajutorul fortelor externe, a unei clase politica neprofesioniste guvernarea careia nu va fi legitimata de votul populatiei, ci de decizia unor grupari financiare internationale.

  Apreciază

 5. Liudika zice:

  sunt foarte curioasa cum aceasta coalitie asa frumos intitulata va alege presedinetele tarii :D, plus, nu inteleg de ce s-au numit asa daca se orienteaza tot spre rusi. Inca oliak si ”sfinta” Alianţa pentru Integrarea Europeană o sa ne dicteze in ce limba ar fi mai bine sa comunicam, ca vedeti voi, ”Rusia joaca un rol important in Moldova” :)).. saracul prostul moldovean, tot de risuri e condus 😦

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s