Ortodoxie, ProletKult

Obiectul „religiei” în şcoală sau „bazele culturii ortodoxe”?


orthodox-childrenProblema introducerii religiei în şcoală în calitate de obiect obligatoriu a devenit un subiect de discuţii la începutul anilor 90, odată cu căderea comunismului în Republica Moldova, dar a şi rămas doar un subiect de discuţii ocazionale.

În momentul în care Biserica a rămas acolo unde a şi fost, într-o criză profundă de cadre şi personalităţi, iar diverse secte încearcă cu orice preţ acapararea instituţiilor şcolare, ideea unui obiect care „ar preda religia” devine discutabil.

Se poate oare preda Biblia pur şi simplu, aşa cum se predă aceasta în cercurile sectare? Poate fi redusă predarea „educaţia moral spirituală” la o educaţie morală, or distanţa de la viaţă spirituală la morală este foarte mare? Creştinismul înseamnă mult mai mult decât un cod etic.

Primele încercări de predare a religiei în şcoală în primii ani de după comunism, au fost asemănătoare cu seminarele predate de protestanţi. Din această, lecţiile de „religie” nu au făcut decât să trezească antipatie.

Probabil, calea spre educaţie spirituală trebuie să fie ceva mai diferită. Elementele din ortodoxie trebuie să se găsească în mai multe obiecte: istoria românilor şi universală, literatura română, arta plastică, muzică etc.

Este foarte reuşit programul „Bazele Culturii Ortodoxe” elaborat în Federaţia Rusă, unde în afară de educaţia morală, adolescentul primeşte cunoştinţe elementare despre cultura în sânul căreia a fost născut.

Aici decade problema cu tinerii de alte confesiuni. „Bazele culturii ortodoxe” nu sunt o cateheze (chiar dacă şi acest lucru ar fi foarte binevenit), ci o introducere în lumea culturală a spaţiului ortodox.

Chiar protestantului, neoprotestantului sau chiar ateului ar fi util să cunoască ce înseamnă o icoană, care au fost marele personalităţi ai culturii medievale româneşti, ce înseamnă în sine Biserica ortodoxă şi care a fost rolul cultural şi istoric în formarea şi păstrarea noastră ca neam.

De multe ori, intoleranţa ateilor şi reacţia credicioşilor este cauzată lipsa unor cunoştinţe elementare despre ortodoxie şi istoria ei. Ridicarea nivelului culturii, în acest sens, ar contribui la o integrarea mai sporită a societăţii moldoveneşti şi respectului minorităţilor religioase faţă de majoritatea populaţiei.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s