Ortodoxie

Anatol Petrencu scuipă în spiritualitatea românească


Ex-istoricul Anatol Petrencu tună şi fulgeră împotriva ortodoxiei basarabene, care, în opinia sa, are un singur chip, „imperialismul rus”, iar restaurarea bisericilor şi mănăstirilor ortodoxe de către românii basarabeni, indiferent de ce mitropolie ţin, ar fi „o expresie a intereselor ruseşti”.

petrencuDacă urmăm logica lui Petrencu, Ştefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu, Mihai Eminescu nu erau decât nişte „agenţi ai imperialismului rus”, deci elemente periculoase pentru „europenizarea” Moldovei.

Continuând acest fir logic, românii ar trebui să-şi distrugă lăcaşurile sfinte, să legalizeze prostituţia, homosexualitatea, drogurile şi alte forme de degradare a unei naţiuni, spre a scăpa de orice iz „imperialist”, pentru că în opinia lui Petrencu, nu există ortodoxie românească, ci doar una singură, „cea rusească”.

Ce suntem, atunci noi, românii basarabeni, tovarăşe Petrencu? Troglodiţi, babuini fără cultură şi fără spiritualitate?

Îi răspundem fostului istoric: suntem un popor român, născut ortodox, iar aceste mănăstiri şi biserici care pentru dumneavoastră reprezintă „piedici în calea integrării europene” sunt unicele vetre păstrătoare ala românismului autentic.

Da, anume mănăstirile pe care le urâţi, nu diverse uniuni ale „intelectualilor” sau partidele politice sunt purtătoare ai românismului autentic, ci mănăstirile noastre, care se înalţă din contul bănuţilor donaţi de ţăranii noştri, nu guvernul sau Patriarhia de la Moscova.

Toleranţa are limitele sale. Constituţia liberală a Republicii Moldova permite dreptul la prostie, dar acest lucru nu înseamnă că orice rătăcit are dreptul să profaneze spaţiul care aparţine unei comunităţi religioase, care mai este şi majoritară în propria ţară!

Pentru protestanţi nu există „spaţiu sacru”, nu există tradiţie, nu există  noţiunea de „cult al strămoşilor”, nu există respect faţă de neam, iată de ce pentru ei nu există nici o problemă în privinţa locului propăvăduirii. De ce au ales anume spaţiul din preajma catedralei Naşterii Domnului, un locaş ortodox? Răspunsul este simplu, adventiştii au vrut să demonstreze faptul că românii basarabeni sunt străini în propria casă şi oricine poate să urce pe masă fără a fi pedepsit.

Uite că protestul moldovenilor a demonstrat contrariul. Astăzi, 14 august, românii basarabeni au demonstrat că mai există forţă, că mai există încă energiile neamului mai sunt vii. Basarabia continuă să fie un pământ românesc şi ortodox.

Da, constituţia spune că suntem egali în faţa legii, dar nu închideţi nimănui gura atunci când vrea să spună că există şi anumite lucruri care sunt mai presus de orice Constituţie: poporul şi valorile sale, pentru că legea trebuie să fie expresia poporului şi nu invers.

Anterior, tovarăşul Petrencu declara că partidul său, MAE, urmează să îmbrăţişeze valorile democraţiei creştine. În locul unor valori democrat-creştine, observăm devieri grave spre liberalism şi socialism, adică, spre un antiromânism radical.

Ce diferenţă există între Anatol Petrencu şi Victor Stepaniuc?

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Anatol Petrencu scuipă în spiritualitatea românească

  1. În articolul lui Petrencu se face referire la o singură mitropolie – cea a Chişinăului şi întregii Moldova (adică cea care atîrnă de Patriarhia Rusă). Aceasta e considerată slujind intereselor ruseşti, şi s-ar putea să aibă dreptate.
    Cealaltă mitropolie ortodoxă din Republica Moldova nu e pomenită de Petrencu.

    Apreciază

  2. Teodor zice:

    „Mitropolia” basarabiei e o organizatie politica, creata din mofturile unor politicieni bine cunoscuti pentru a desbina poporul ortodox din Moldova, care si asa nu este destul de unit, din cauza invaziei sectelor si a spalarii pe creier cu democratie, libertate, europenizare s.a.m.d.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s