Ortodoxie

Este Biblia ortodoxă şi protestantă aceeaşi carte?


bibliaVoi încerca să răspund la câteva întrebări care circulă pe internet dar nu îşi găsesc răspunsul în măsura în care îmi permit competenţele:

1. Este Biblia ortodoxă asemănătoare cu Biblia protestantă?

– Nu. Primele traduceri ale fragmentelor Bibliei sunt făcute în secolul XVI. Prima traducere integrală a Noului Testament a fost făcută în 1648, iar traducerea integrală a Bibliei în 1688, tipărită la Bucureşti cu insistenţa lui Şerban Cantucazino. Această versiune va deveni o călăuză pentru celelalte versiuni ale Bibliei apărute până în 1914. Ulterior, apare Biblia sinodală (1914), iar în 1936, Gala Galaction şi Vasile Radu efectuează o traducere a Septuagintei ţinând seama la textul ebraic.

În 1921, este efectuată o nouă traducere a Bibliei de către diaconul Dumitru Cornilescu. Acesta, în perioada efectuării traducerii, părăseşte Biserica Ortodoxă şi înfiinţează „Biserica Evanghelică Română”. Acest pas influenţează şi traducerea Bibliei, din care sunt eliminate, modificate pasajele, noţiunile incomode pentru protestanţi şi neoprotestanţi. Traducerea Cornilescu conţine numeroase greşeli, iar însuşi stilul traducerii conduce la pierderea adâncimii de înţelesuri din traducerea ortodoxă. Iată câteva dintre greşeli:

  • În primul rând, cea mai mare si mai importantă greşeală apare la traducerea cuvintelor Apostolului Pavel cu privire la mântuire. În timp ce în traducerea ortodoxă este folosit un timp gramatical continuu – creştinii se mântuiesc – în traducerea lui Cornilescu scrie că creştinii „sunt mântuiţi”, în spiritul învăţăturii protestante că mântuirea este încheiată, că are o dată calendaristică precisă în viata credinciosului si că este sigură. Originalul grecesc cuprinde un timp gramatical asemănător prezentului continuu din limba engleză – creştinii sunt mântuiţi (se mântuiesc) în cadrul unui proces duhovnicesc prin care vieţile lor sunt transformate (vezi si cuvintele Sf. Ap. Pavel despre alergarea către ţintă). Această traducere eronată folosită de Cornilescu conduce în mod inevitabil la o contradictie cu cuvintele Apostolului Pavel, în care el afirmă că nu este mântuit si că încă aleargă după cunună.
  • O altă schimbare a textului care nu îi face cinste lui Cornilescu este traducerea selectivă a cuvântului care apare în Noul Testament cu referire la tradiţii. În 2 Tesaloniceni 2: 15, citim în traducerea lui Cornilescu: „Aşadar, fraţilor, rămâneţi tari şi ţineţi învăţăturile pe care le-aţi primit fie prin viu grai, fie prin epistola noastră.”

Cuvântul tradus aici „învăţăturile” este cuvântul grecesc paradosis, acelaşi cuvânt care apare si în textul din Matei 15:2, 3, unde Iisus îi ceartă pe iudei pentru că respectă mai mult nişte porunci omeneşti în dauna poruncilor lui Dumnezeu. Cornilescu, având anumite prejudecăţi împotriva tradiţiei ortodoxe, a preferat sa folosească un alt cuvânt. Ce spune de fapt textul din Tesaloniceni? Apostolul Pavel îi îndeamnă pe credincioşi sa tina tradiţia pe care au preluat-o de la el. Aceasta tradiţie era atât scrisa, cât si orală.

  • La Evrei 7:24, în Biblia ortodoxă (traducerea IPS Bartolomeu Anania) se poate citi: „dar Iisus are o preoţie netrecătoare prin aceea că El rămâne în veac”, pe când în traducerea Cornilescu scrie „Dar El, fiindcă rămâne „în veac”, are o preoţie, care nu poate trece de la unul la altul”. Citatul este folosit de protestanţi pentru a justifica necredinţa lor faţă de succesiunea apostolică.
  • Textul ortodox „ruşinaţi cei care se închină chipurilor cioplite” devine în traducerea Cornilescu „ruşinaţi cei care se închina icoanei„. În Apocalipsa, „chipul fiarei” devine pentru Cornilescu „icoana fiarei”. Icoana e totuşi un termen care apare mult mai târziu. În textul original (grecesc, masoretic, manuscrisele de la Marea Moarta) nu apare. La Cornilescu însă apare.
  • În Biblia ortodoxă, Iisus Hristos este menţionat si ca „ultimul Adam” (ESCHATOS ADAM – în greacă, conform 1 Cor 15:45). Cornilescu traduce eronat si foloseşte „al doilea Adam” pentru Iisus, şi nu Ultimul, cum indică termenul eschatos.
  • În Evanghelia după Ioan, cap. 3, verset 3, este redată discuţia Domnului Iisus cu Nicodim. Mântuitorul îi spune: „Dacă nu se naşte cineva de sus, nu poate să vadă împărăţia lui Dumnezeu”. Cornilescu, traducând în fapt după versiunile protestante engleză şi franceză ale Bibliei (neoprotestanţii îl laudă totuşi ca pe un erudit al limbilor vechi), scrie „dacă nu se naşte cineva din nou…”, pentru a face potrivirea cu doctrina neoprotestantă a naşterii din nou a creştinului, în urma unei rugăciuni spontane, care marchează totodată si încheierea mântuirii. Textul original grecesc – gennisi anothen – înseamnă „să se nască de sus”. De altfel, la versetul 4, unde Nicodim întreabă cum poate să se nască un om bătrân, Cornilescu adaugă de la sine „…din nou”.

Noua traducere nu a întârziat să producă reacţii. Aşa cum am menţionat mai sus, simplificarea si modernizarea exprimării s-au făcut în dauna înţelesurilor duhovniceşti.

În vara anului 1923, Dumitru Cornilescu şi Tudor Popescu îşi petrecut concediul împreună, la Blankenburg, în Germania, unde Cornilescu mai fusese cu alt prilej. Cunoscuse acolo un pastor protestant, Moderson, care organiza în fiecare vară cursuri „biblice”. De altfel, acest Moderson făcea şi el parte dintr-o dizidentă din propria biserică şi ţinea aceste cursuri „biblice” anume pentru a-şi propovădui ideile personale. Între Moderson şi Tudor Popescu se leagă o oarecare prietenie, părintele Popescu alunecând astfel şi mai mult pe panta rătăcirii sectare.

În general, am putea vorbi despre existenţa de patru versiuni ale Bibliei în limba română:

– Biblia Ortodoxă
– Biblia Catolică
– Biblia Protestantă (la noi mai este numită şi Biblia „Cornilescu”, după numele traducătorului, Dumitru Cornilescu)
– Biblia TOB („Traduction Oecumenique de la Bible” – sau Biblia Ecumenică)

Versiunea care este cea mai apropiată de duhul ortodox, este cea efectuată de Gala Galaction în 1936 şi serveşte şi azi drept călăuză pentru creştinii ortodocşi.

2. Poate oricine studia şi interpreta Biblia?

Nu. Nu poate. Biblia este un text vechi care are nevoie de cunoştinţe speciale pentru a o înţelege. Fără a cunoaşte tratările Sfinţilor Părinţi (care au transmis prin viu grai învăţătura apostolilor) textul biblic este înţeles eronat generând numeroase erezii. Interpretarea contemporană, prin prisma mentalităţii omului contemporan a dus la apariţia numeroaselor secte protestante şi neoprotestante care susţin principiile unui „comunism spiritual”.

Neoprotestanţii greşesc de trei ori faţă de Biblie când:

– afirmă că ortodocşii şi protestanţii au aceeaşi Biblie

– afirmă că fiecare om poate să înterpreteze Biblia după bunul său plac

– limitează creştinismul la o carte, în timp ce Sfântul Evanghelistul Ioan spune: „Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin” (Ioan 21, 25). Cele nescrise au fost transmise prin tradiţia apostolică, din generaţie generaţie şi reprezintă o mai mare valoare decât ceea ce numesc sectarii „cartea cărţilor”.

Standard

74 de gânduri despre „Este Biblia ortodoxă şi protestantă aceeaşi carte?

  1. Aceasta analiza este o incercare de-a face o furtuna intr-un pahar cu apa. Deosebirile dintre anumite putin importante in context nu influenteaza doctrina. Compararea diferitor traduceri este irelevanta atat timp cat „adevarul” trebuie cercetat in scrierile originale ale scripturii.
    Istoric, doctrina protestanta nu are la baza traducerea biliei efectuata de Cornilescu. Doctrina protestanta isi trage radacinile din textele originale ale Sfintei Scripturi in limbile ebraica, aramaica, septuaginta si greaca.
    De exemplu, protestantii din Rusia folosesc traducerea sinodala a Bibiei, efectuata cu binecuvantarea patriarhiei ortodoxe a Moscovei si a intregii Rusii. Folosirea traducerii ortodoxe a Bibliei de catre protestantii rusi nicidecum nu le-a infleuntat doctrina.

    P.S Cat priveste textul din Apocalipsa 13:15, textul in greaca contine termenul eikona/eikoni, ceea ce in romana inseamna icoana/chip/imagine – http://www.greeknewtestament.com/B66C013.htm

    Apreciază

  2. Comparatia biblion (gr.) – Biblia (ro.) nu este relevanta. biblion in greaca este un substantiv de ordin general, pe cand Biblia in romana este un nume personal atribuit unei carti particulare. Nu e cazul sa comparam merele cu perele 🙂
    Exact asa cuvantul englez library se traduce in romana ca biblioteca, ci nu librarie. In engleza librarie se traduce ca book store.

    Apreciază

  3. Octavian RACU zice:

    „Eikon” este si el un substantiv general si inseamna „chip”, „tablou”, diferit de „icoana” – care este un obiect de cult, asa cum Biblia este diferita de restul cartilor.

    Apreciază

  4. atreiacale zice:

    icoánă (icoáne), s.f. – 1. Imagine pictată care reprezintă un sfînt. – 2. Imagine, portret, reprezentare. – Mr. icoană. Ngr. εἰϰόνα (Murnu 29; Sandfeld 21), în parte prin intermediul sl. (bg., sb.) ikona. – Der. iconar, s.m. (pictor de icoane); iconărie, s.f. (pictură religioasă). Comp. iconoboreț, s.m. (înv., iconoclast), din sl. ikonoborĭcĭ, sec. XVII; iconoborenie, s.f. (luptă iconoclastă); iconoclast, adj., din fr. iconoclaste; iconografie, s.f., din fr.; iconografic, adj., din fr.; iconolatrie, s.f. (adorare excesivă a icoanelor), din fr.; iconologie, s.f., din fr.; iconomah, s.m. (iconoclast), din ngr. ἐιϰονομάχης; iconomahie, s.f. (luptă iconoclastă), din ngr. ἐιϰονομαχία; iconostas, s.n. (catapeteasmă), din ngr. ἐιϰονοστάσιον, în parte prin intermediul sl. ikonostasi.

    http://dexonline.ro/search.php?cuv=icoana

    Desigur, in unele domenii se utilizeaza indirect cuvantul „icoana”, cum ar fi la calculator. La fel si „biblia” este utilizata pentru a desemna o carte „importanta”, „Biblia hackerului”, „Biblia economistului” etc.

    Apreciază

  5. Octavian, in loc sa dezbati afinitatile de sensuri ale diferitor cuvinte din traducerea Cornilescu si cea ortodoxa, mai bine ai prezenta o analiza a traducerii Lumii Noi a Martorilor lui Iehova. Acolo vei gasi o sumedenie de ierezii: negarea Sfintei Treimi, negarea dumnezeirii lui Hristos si a Duhului Sfant, negarea pedepsirii raului, negarea existentei sufletului, etc.

    Protestantii condamna traducerile eretice ale Scripturii ca cea a Martorilor, Mormonilor, etc. Traducerea Cornilescu nu contine erezii doctrinare, iar diferentele dintre cuvinte folosite in traducere sunt de semnificatie minora. In plus, traducerea Cornilescu nu sta la baza formarii doctrinei protestante. Doctrina protestanta are la baza textul Scripturii in original, asa cum a fost scris in primele decenii de dupa Hristos.

    P.S. In practica literara este normal ca mai multi traducatori sa traduca acelas text utilizand sinonime pentru diferite cuvinte.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Ion Tcaci zice:

    Mormoni , iehovisti , baptisti , evanghelisti ,satanisti… si toti celalti sunt sectanti si mare diferenta intre ei nu exista toti au un scop :sa duca cat mai multi oameni pe calea ratacirii

    Apreciază

    • crissTina zice:

      Biblia nu spune ca religia va mantui omul, ci credinta in Iisus Hristos, deci e gresit ca noi ortodocsii sa consideram ca ceilalti care nu gandesc ca noi sunt rataciti, e total incorect, Biblia spune ca mantuit va fi omul care crede in Domnul Iisus Hristos, se pocaieste de pacatele sale si se boteaza, adica face publica hotararea lui fara sa se rusineze, deci haideti sa gandim mai departe de o religie, ci sa cautam sa implinim cu adevarat Sfintele Scripturi ca nu cumva sa ii judecam pe ceilalti si sa uitam defapt de propria noastra mantuire si luptand impotriva celorlalti sa ajungem chiar noi sa ne pierdem mantuirea

      Apreciat de 2 persoane

        • cristi zice:

          slab articolul… mai uitati-va si voi prin interlineare care traducere e mai corecta cand aveti dubii…ce ma mira e ca aveti greseli majore de doctrina crestina… bine ca astea nu le vedem…iar apoi ne bazam pe traducerea unei traduceri septuaginta si condamnam traducerea ce se potriveste cu cea ce au defapt evrei on torah

          Apreciază

        • Mihai S zice:

          Ma ingrijoreaza afirmatia caci nu oricine poate studia Biblia. Ce facem cu ceea ce apostolul Pavel in epistola dupa Timotei: „cercetati scripturile socotind ca in ele gasiti viata vesnica „.
          Inteleg ca cineva este in ofensiva si vrea sa aiba monopol pe credinta unui neam…Dupa o analiza corecta si cinstita putem constata faptul ca poporul roman are mult de suferit prin faptul ca nu cunoaste Cuvantul lui Dumnezeu. Credinta se margineste la traditii care sint in contradictie cu Biblia, fie ea chiar traducerea preferentiala ortodoxa.
          Speranta mea este ca poporul roman sa-L cunoasca si primeasca pe Hristos ca mantuitor. Isus Hristos lasa pe fiecare sa aleaga: „daca voieste cineva sa ma urmeze…”

          Apreciază

    • Ioan zice:

      Dacă înțelegi prin sectar pe cineva care s-a distanțat de religia majoritară atunci și ortodoxi sunt sectari de când cu schisma de la 1054. Iar dacă calea rătăcirii este să asculți de poruncile lui Dumnezeu și să crezi în Isus(Apoc.14,12) așa cum doresc să trăiască neortodoxi, calea bună este sâ faci orice ? Și apoi oare cu injurii și cu jigniri ne-a învățat Domnul Isus să ne apărăm credința ?

      Apreciază

    • Scuze Ioane dar ai dat cu nuca in perete urat de tot aiurea. Cum de te-ai gandit tu sa pui satanistii linga Baptisti si Evanghelisti ??? Sau nu ai habar despre credinta lor si vorbesti doar din rautate. Baptisti si Evanghelicii nu evanghelistii cum le zici tu nu sunt secte ci sunt culte religioase recunoscute legal si sunt mai bune decat religia Ortodoxa confuza neclara si plina de traditie veche nepracticata de crediciosi. Cei mai multi Ortodoxsi nu cunosc si nici nu practica credinta adevarata Ortodoxa. Eu sunt Baptist si respect Ortodoxsii adevarati, deci nu-ti permit sa jignesti pe nimeni, mai informeaza-te si scrie te rog ce trebuie scris ca e o pagina informativa sociala culturala religioasa crestina, nu te exprima aiurea asa cum te-ai exprimat tu. Fii binecuvintat si luminat de Domnul frate Ortodox !!!

      Apreciază

  7. Octavian, ce zici sa discutam despre religie in trei: noi doi si Ghenadie Vaculovschi, capul de lista PPCD la ultimele alegeri? El ar putea sa ne spuna multe lucruri interesante despre adevarurile din Scriptura 🙂

    Apreciază

  8. Biblia din 1936 nu-l are ca traducator doar pe Galaction, ci este rodul colaborarii dintre episcopul Nicodim, Gala Galaction si Vasile Radu. Iar Biblia din 1914 are ca ascendent direct Biblia lui Samuil Micu.

    Apreciază

  9. Igor zice:

    De asemenea apostolul Ioan a mai spus: „Deci şi alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta. Iar acestea s-au scris, ca să credeţi că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, să aveţi viaţă în numele Lui.” (Ioan 20:30,31).
    Este adevarat ca nu s-a scris tot ce a facut Isus, dar ceea ce s-a scris s-a scris pentru noi ca sa credem.

    Traditiile vin ca un adaos la ceea ce a fost scris, asa ca aceste cuvinte rasuna acum ca o amenintare pentru cei ce pun traditiile mai sus de Cuvantul lui Dumnezeu:
    „Toate cuvintele lui Dumnezeu sunt lămurite, scut este El pentru cei ce caută la El scăparea. Nu adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te tragă la socoteală şi să fii găsit de minciună!(Pildele lui Solomon 30:5,6)

    Apreciază

  10. valeriu zice:

    Oameni buni,daca credeti ca Dumnezeu a lasat pentru unul Biblia intru-n fel ,iar pentru altul in altfel,atunci Dumnezeu nu e cinstit,dar daca oamenii au tradus-o dupa gustul lor sau dupa ceea ce cred ,atunci se vor confrunta cu judecata lui Dumnezeu.Daca cineva cauta undei adevarul sa caute cum ele is scrise in originar (in ebraica si greaca) Are mare importanta cum citim ce citim si ce intelegem pentru sufletele noastre.

    Apreciază

  11. Ciprian Hangan zice:

    Domnule Octavian Racu, va rog sa spuneti de unde aveti informatia ca Dumitru Cornilescu a parasit Biserica Ortodoxa Romana si a infiintat alta asociatie religioasa, pentru ca ma indoiesc ca aceasta asociatie religioasa intitulata Biserica Evanghelica Romana ( n-am auzit de asa ceva ) sa fi fost recunoscuta drept cult legal in Romania. Dupa cate stiu eu, singurul cult recunoscut in Romania, dupa 23 august 1944, a fost cultul baptist, care astfel trecea de la statutul de asociatie religioasa la cel de cult. Apoi Petru Groza, vroind sa para mai grozav si demo(no)cratic, a recunoscut mai multe culte, nu mai imi amintesc acum care, care astfel treceau de la statutul de asociatii religioase la cel de cult, dar totusi nu au fost prea multe, vreo doua, trei am impresia, inclusiv, am impresia, cultul mozaic, care de fapt nu era recunoscut mai inainte de Statul Roman, ci fata de care se lua la cunostinta existenta lui de facto. Este foarte importanta opinia Dumneavoastra din punct de vedere istoric, si mai ales incadrarea ei legica in cursul istoriei. Unul dintre cultele legalizate de catre comunisti a fost si cel Penticostal, sau evanghelist, din care se trage si Corneliu Vadim Tudor cu parintii lui, comunist care a fost botezat ortodox, in cele din urma de catre IPS Teodosie al Tomisului, cel cercetat pentru hirotonii prin mita. De aceea va rog sa precizati daca Dumitru Cornilescu a fost un exponent din fost ograda a lui Corneliu Vadim Tudor. Este grava aceasta problema, Domnule ! Pentru ca democratizarea produsa de ecumenismul babilonic comunist trebuie sa o suporte comunistii ( pana la a treia sau a patra spita ) pana la cele mai ultime consecinte, chiar si pe lumea cealalta, si fara rabat, si nu cei care nu au avut performantele ecumeniste comuniste, cu consecintele dezastruoase de astazi. Orice contrafacere a istoriei inseamna mituirea lui Dumnezeu, cu consecintele de rigoare. Caci pana la urma, cf. Isaia, fiecare isi va lua plata pentru ceea ce face, si nu va fi mereu, ca cei nevinovati sa plateasca in locul celor care fac lucruri vinovate, si nu vor sa plateasca pentru ceea ce fac, ci ii forteaza pe altii sa plateasca in locul lor.

    Doamne ajuta !

    Apreciază

    • atreiacale zice:

      1927 – La solicitarea autorităţilor de a se identifica, noua miscare crestină poartă numele de „Creştini dupa Scriptură”.
      La foarte scurt timp se deschid alte biserici surori in Ploiesti, Câmpulung, Rucăr, Buzău, Târgovişte, Piteşti, Bârlad, Braşov.

      1939 – Asociatia „Creştini după Scriptură” constrânsă de autorităţile vremii a fost obligată să fuzioneze cu asociaţia „Creştini dupa Evanghelie” Astfel deşi erau deosebiri din punct de vedere doctrinar si al practicilor cele doua alcatuiesc „Cultul creştin după Evanghelie”. Deosebirile dintre cele doua grupări se amplifică si in 1962, datorită tensiunilor circa 60% din biserici (adunări) sunt inchise.

      Apreciază

  12. d. versingge zice:

    tratarea superficiala a acestui subiect duce la erezie…iar sinonimia nu este ceva grsit, ca sa nu mai spun ca a ajunge la desconsidera Biblia si a pune-o pe plan secund duce la ratacire sigura si ardere…de Iad. Domnul cu tine si sa fii binecuvantat…

    Apreciază

  13. Bune precizarile referitoare la diferentele maladive de traducere intre versiunile Bibliei. Totusi, am o mica obiectie referitoare la I Corinteni 15:45. Biblia anglicana, versiunea King James, nu il numeste „al doilea Adam”, ci „the last Adam”. Versiunea „reformata” a lui Luther il numeste „der letzte Adam” (deci tot „ultimul Adam”). La fel si foarte „protestanta” versiune americana American Standard („last Adam”), precum si recenta versiune „internationala” proliferata de „evanghelicii” de la Gideons International. La fel se pune problema si in cazul protestantilor de limba franceza – versiunea Louis Segond il mentioneaza pe „Le dernier Adam”.

    Asadar, ma intreb – retoric, bineinteles – de la care protestanti straini a tradus Cornilescu „al doilea Adam”, avand in vedere ca ei nu par a fi cazut intr-o astfel de eroare?

    P.S.: ca fapt divers, in versiunea aprobata de Sf. Sinod BOR si publicata in 2008 la Institutul Biblic si de Misiune al BOR, se foloseste traducerea „Adam cel de pe urma”; cred ca reda mai sugestiv ideea cuprinsa de grecescul „eschatos” decat „ultimul”;

    Apreciază

  14. ion adrian zice:

    Astazi in cadrul predicii tinute in Biserica Patriarhala la slujba liturghiei de Cinci Zecime Patriarhul a incercat si eu cred ca si reusit, ca atat in spirit dogmatic dar si de toleranta si intelepciune crestina, sa rezolve stralucit principala piatra de poticnire dogmatica intre catolicism si ortodoxism, si ma refer la filioque.
    Desigur ca textual Crezului ortodox este in conformiatate cu textul canonic al evangheliei dupa Ioan unde Isus anunta si ne face cunoscut Duhul Sfant=Duhul Adevrului=Mangaietorul, existand insa si o exprimare care daca ar lipsi celelalte esentiale iar putea confirma pe catolici. Ori tocmai asta a facut Sfintia Sa, utilizand, fara sa indice textul ca atare, ambele surse dogmatice.

    Apreciază

  15. Gabriel Borlean zice:

    Agreez cu raspunsul dat: NU (ca fiind membru al bisericii luterane).

    Dar, inafara diferentelor de traducere a unor cuvinte (intradevar, o importanta deosebita

    vedeti exemplul unde versiunea Anania castiga –
    „Pentru desăvârşirea sfinţilor (Ef. 4:12)” http://vaisamar.wordpress.com/2010/02/09/pentru-desavarsirea-sfintilor-ef-412/
    si unde versiunea Ananai ar putea imbunatatii – „Veselia” de la nunta din Cana (Ioan 2:10) http://vaisamar.wordpress.com/2010/01/09/%E2%80%9Eveselia%E2%80%9D-de-la-nunta-din-cana-ioan-210/

    este SI DIFERENTA intre CANONUL BIBLIC.

    Biblia folosita de Protestanti, are mai putine carti in Vechiul Testament, doarece urmeaza textul Masoretic, nu al Septuagintei. Deci in Biblia folosita de Ortodoxi, Coptici, Etiopeni Ortodoxi, Syrieni, si Romano-Catolici vezi vedea DIFERITE carti continute in Vechiul Testament.

    Noul Testament contine 27 carti, in agrement, la majoritate Crestinilor.

    Apreciază

  16. Ionutz zice:

    Dragi fraţi ortodoxi si catolici, nu am nimic cu voi, fiţi binecuvăntaţi; Insă permiteţi-mi sa vă spun ce cred eu:

    Nu exista in toată sfănta scriptură o singură invaţatură clară care sa justifice monopolul aclamat de biserica ortodoxă sau de sora ei, biserica catolică; din impotriva.

    Adevâratul motiv pentru care Ortodoxi si Catolici se mănie pe Evanghelisti este faptul că le-au spart monopolul, acestia au facut astfel dupa ce au inţeles că:

    1-Dumnezeu nu vrea sa te inchini la sfinţi:
    [Apocalipsa 22:8]-Eu, Ioan, am auzit şi am văzut lucrurile acestea. Şi după ce le-am auzit şi le-am văzut, m-am aruncat la picioarele îngerului, care mi le arăta, ca să mă închin lui. [Apocalipsa 22:9]-Dar el mi-a zis: „Fereşte-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună slujitor cu tine, şi cu fraţii tăi, proorocii, şi cu cei ce păzesc cuvintele din cartea aceasta. Închină-te lui Dumnezeu.”

    2-Dumnezeu nu vrea bălmăgeli:
    [Matei 6:7] Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi.

    3-Lui dumnezeu nu i plac icoanele:
    [Psalmii 97:7] Sunt ruşinaţi, toţi cei ce slujesc chipurilor, şi care se fălesc cu idolii: toţi dumnezeii se închină înaintea Lui.

    Nu cred că dumnezeul este un absurd care sa se contrazică cu propria sa logică şi propria sa poruncă, absurd nu poate fi decăt omul.

    Deacea vă zic cu tot respectul şi toată stima că, logic vorbind, nu aveţi dreptate.

    Apreciază

  17. Biblie Catolica momentan nu este 🙂
    Inca se lucreaza la traducerea Vechiului Testament.
    Noi, catolicii, folosim tot Biblia Ortodoxa.

    Si cat despre ce ai spus „Ionutz” mai sus, trebuie sa-ti spun ca TU GRESESTI in comentariul tau foarte mult.

    – Dumnezeu nu vrea sa te inchini la sfinti
    Da-mi voie sa-ti spun ca faci o confuzie foarte mare. In primul rand nu ne inchinam la sfinti (vorbesc la general), ne rugam la ei ca sa mijloceasca pentru noi la Dumnezeu. Sfintii sunt un fel de mesageri

    – Lui Dumnezeu nu-i plac icoanele
    Icoanele nu sunt idoli, nu ne inchinam la ele. Sunt doar simple simboluri. Ne rugam la ce prezinta icoana, nu la ea in sine.

    Si faptul pentru care, personal nu-mi plac „evanghelistii” (cum le zici tu) nu e din cauza ca „au spart monopolul” dar… hai sa-ti dau 2 exemple care imi vin in minte

    1. care e foarte important si tragic : inca Biblia Protestanta sunt adaugate cateva „chestii” care in Biblia Ortodoxa nu sunt. Si care sunt ilogice (nu spun neadevarate pentru ca de asta nimeni nu e 100% sigur), nu am acum Biblia in fata, sa-ti dau citate, insa e undeva prin Geneza/ Facere .. un capitol cu ingerii cazuti, CARE E ABSURD !

    si 2. protestantii incearca sa „cumpere” cat mai multa lume, oferind diferite produse, servicii, doar ca sa te alaturi lor. Nu poti cumpara religia unui om.

    Asadar Ionutz, nu fi foarte sigur cand spui cuiva ca greseste.. se poate sa gresesti tu 🙂

    (am citit doar comentariul acesta, daca de cumva se repeta ce-am spus eu mai sus, imi cer scuze! nu am avut timp sa citesc tot)

    Apreciază

    • dani zice:

      1 Timotei 2: 5 in traducerea ortodoxa :” Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos” Spunetzi-mi va rog stimata doamna Cornelia la cine trebue sa ne rugam ca sa mijloceasca pt noi? Retzinetzi va rog „este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos” . Din pacate in ultimul timp aud si vad tot mai multzi oameni care nu se mai roaga direct lui Dumneteu sau ” singurului mijlocitor Isus Hristos”, ci prefera tot felul de intermediari, ceea ce contravine voiei si poruncilor lui Dumnezeu.
      Ce nu intzeleg eu este de ce atata tamtam pe teme fara relevantza, cand ar trebui sa ne preocupe in mod special relatzia nostra personala cu Dumnezeu si nu implinirea a tot felul de docme sau obiceiuri care nu au nimic de-a face cu Dumnezeu.
      Ce ma intriga si ma revolta deadreptul, este faptul ca la religia ortodoxa ( nu stiu daca si la cea catolica, dar banuesc ca da) chiar daca traiesc o vitza fara Dumnezeu si plina de vicii, dupa ce am murit vine preotul, face o slujba pt. mantuirea sufletului si gata merg in rai. Atunci ce rol mai are Biblia si toate poruncile din ea? Pentru ce a mai murit Isus?

      Apreciază

  18. cetcta zice:

    ***imi pare rau sa raspund cu aceeasi moneda celor care cred ca biblia insemna stiinta capitolelor si a versetelor.totusi recomand protestantilor „Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor)” capitolul 3, versetul 7 in care scrie destul de clar: „Pereţii casei, tavanul, uşorii, ferestrele şi uşile le-a acoperit cu aur şi pe pereţi a sculptat chipuri de heruvimi.” ( protestantilor…daca cititi toata descrierea o sa va surprinda ca seamana asa cu o biserica – nu dau nume.va las pe voi sa descoperiti ).
    ESTE ATAT DE CLAR INCAT NICI „CEL NECURAT” N-A PUTUT RASTALMACI CUVINTELE !!!

    Apreciază

  19. In discutia dintre Mantuitorul si femeia din Samaria, aceasta, atinsa in mentalitatea ei de acelasi spirit materialist, L-a intrebat pe Iisus: “ Parintii nostri s-au inchinat pe muntele acesta, si voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa se inchine oamenii.” ( Ioan 4, 20 )
    Femeia lega inchinarea de un loc material, de niste ziduri si obiecte… Domnul insa corecteaza aceasta mentalitate materialista cu privire la inchinare: “Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal. Dumnezeu este Duh, si cine se inchina Lui trebuie sa se inchine in duh si in adevar”( Ioan 4, 23-24 ).
    Doua sunt conditiile amintite de Mantuitorul pentru ca inchinarea pe care o aducem lui Dumnezeu sa fie primita: 1) sa fie facuta in spirit, in profunzimea fiintei noastre, nu superficial, material.
    2) sa fie facuta in adevar, potrivit Scripturii, nu traditiilor omenesti.
    Dumnezeu, ca Fiinta spirituala, nu poate fi cuprinsa in limitele materiei. Nici cea mai reusita schita, nici cele mai armonioase forme, nici cele mai alese culori, nici cele mai scumpe si rafinate materiale folosite de cel mai talentat artist, nu pot reda slava, maretia si sfintenia Persoanei Sale.

    Sanctuarul insusi, ca si obiectele de cult din interiorul sau, erau adevarate opera de arta. Covoarele din care era alcatuit cortul aveau pe ele “heruvimi lucrati cu maiestrie” ( Exod 26, 1 up. ). Perdeaua care separa Locul Sfant de Locul Prea Sfant era “lucrata cu maiestrie “si avea si ea pe ea heruvimi ( Exod 26,
    31 ). Sfesnicul cu cele sapte brate era o adevarata opera de arta, iar chivotul care continea Legea morala avea pe el un capac al ispasirii cu doi heruvimi de aur.
    Daca ne gandim la Templul lui Solomon, a carui maretie si slava au ajuns pana la marginile lumii cunoscute atunci, gasim in el un numar si mai mare de opere de arta impresionante. Foarte important de retinut este faptul ca intregul plan de constructie al Templului i-a fost dat in scris lui David de Dumnezeu Insusi ( 2 Cronici 4, 2-4 ).
    Cei doi stalpi de arama, cu retelele lor de cate o suta de rodii, cei doi heruvimi auriti din Locul Prea Sfant, intre care era asezat chivotul ( 2 Cronici 3, 10-13 ), perdeaua ce separa cele doua incaperi si lucrata cu heruvimi, marea de arama asezata pe 12 boi turnati , etc, toate reprezentau adevarate opera de arta.
    Ce sa mai spunem despre palatul imparatesc al lui Solomon, al carui scaun de domnie din aur masiv era strajuit de doi lei din aur, si cele sase trepte din fata lui pe care se aflau cate sase lei din aur, de o parte si de alta ?
    Toate acestea erau cumva calcari ale poruncii a doua ?
    Dumnezeu nu se poate contrazice pe Sine. Raportul biblic nu ne relateaza nici macar o ocazie in care sa fie condamnate astfel de manifestari ale talentului artistic al unor oameni, talent pus in slujba artei, frumosului si, mai ales, toate facute spre slava Celui care este Izvorul tuturor talentelor.
    Daca porunca a doua interzice ceva, atunci aceasta interdictie se refera la confectionarea unor “chipuri cioplite”, “infatisari” ( opera de arta, daca vreti ! ), cu un scop precis: inchinarea in fata lor si slujirea acestora. Doar in acest caz arta este condamnata de porunca a doua. Daca o lucrare de arta nu are acest scop ( inchinare si slujire ), ea se poate incadra in ceea ce definim prin notiunea de “frumos”.
    Biblia afirma ca “Dumnezeu face orice lucru frumos la vremea lui” ( Eclesiastul 3, 11 pp.). Creatiunea insasi este o capodopera a Creatorului nostru. De ce omul, creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, nu ar face si el , in limita posibilitatilor si inzestrarilor lui, la fel

    Apreciază

  20. dani zice:

    Poate sa-mi spuna cineva de ce este atat de important daca a fost sau nu Cornilescu ortodox sau daca afost dat a fara din cult? Oare nu suntem preocupatzi prea mult de detalii exterioare si pierdem esentza contzinutului?
    In 1Timotei 6: 3,4,5, spune: „Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
    este plin de mândrie şi nu ştie nimic; ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
    zdarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni.” Oare acesta „problema Cornilescu” nu face parte, cumva, din: „boala cercetarilor fara rost si a certurilor de cuvinte, din care se naste pizma, certurile, clevetirile” ?
    Poate gresesc eu, avand in vedere ca nu am studii teologice si nici vre-un cunoscator desavarsit al Sfintei Scripturi nu sunt. Daca este asa va rog sa ma luminatzi dumneavoastra.
    Ieri cautam pe net un site de unde sa-mi cobor Biblia pe calculator si atentzia mi-a fost captata de comentariul unui asazis ortodox la adresa protestontzilor: ” Nici nu vreau sa aud de sectantzii aia de baptisti, penticostali si care-or mai fi, ca l-au lasat pe Hristos singur, fara Maica Domnului si fara sfintzi. Si ce sa facem noi cu un Hristos singur.” Oare chiar asa gandesc majoritatea ortodocsilor? Sincer sper sa nu fie asa, pt. daca este asa este grav, pt. ca Dumnezeu este vesnic, atot puternic, atot stiutor, si nu am nici timp nici si loc sa descriu maretzia lui Dumnezeu, si nu cred ca El are nevoie de cineva sau de ceva, avand in vedere ca El este Creatorul.
    Asi vrea sa stiu mai multe despre spovedanie, cu exemple din Biblie, nu dupa docme si obiceiuri. De ce este necesara, pt. ca eu am gasit in biblie ( versiunea ortodoxa, sa nu se poticneasca cineva in Cornilescu) ca „daca ne marturisim pacatele El este credincios si drept sa ne ierte si sa ne curatzeasca de orice nelegiuire”?
    Doaneajuta

    Apreciază

  21. Flavius zice:

    Imi pare rau ca acest articol nu e imparti.d fapt e doar o propaganda impotriva pocaitilor…cine a scris acest articol ar trebui sa faca prima data diferenta intre secta religioasa si cult religios…drag narator Domnul Isus(si al meu si sper si al tau)a venit p acest pamant si a murit si a inviat pt a rezolva problema pacatului omenirii…sper sa Il lasi sa te calauzeasca in cunoasterea cuvantului Sau asa cum el poate calauzii si da mantuire oricarei persoane care vrea sa citeasca Biblia adica,cuvantul lui Dumnezeu.in loc sa faceti propaganda anti protestanta mai bine ati indruma oamenii sa citrasca biblia si sa se convinga ei daca o inteleg sau nu…Multumesc

    Apreciază

  22. crissTina zice:

    Octavian, din „studiul” tau se observa clar ca nu esti de acord cu traducerea cornilescu, si noi ortodoscii stim fff bine de ce. oricum diferentele care le-ai abordat nu sunt relevante, pentru ca esenta Bibliei nu sta in ceea ce ai spus tu mai sus. Daca studiezi Biblia doar pentru a aduce argumente impotriva altora cred ca e foarte gresit ce faci. In Matei 22: 37-40 este esenta Bibliei, a religiei a crestinismului, nu in lupte de idei, iar daca nu facem ce scrie acolo degeaba ne dam religiosi. Haide sa traim ce scrie in Biblie si cand vom fi desavarsiti in asta avem dreptul sa ii judecam pe altii.

    Apreciază

  23. nicu zice:

    Daca sustinem ca suntem crestini , atunci trebuie sa avem aceiasi tinta ; HRISTOS ! Am urmarit opiniile , si modul in care frati crestini comenteaza , si inteleg pasaje din Sfanta Scriptura ….Am doar doua versete cu care as vrea sa m-a alatur celor care sutnt obisnuiti , cu studiul biblic 1 : IEREMIA 31 ; 3 ,,DOMNUL mi SE arata de departe : Te iubesc cu o iubire vesnica ; de acea iti pastrez bunatatea mea ! si 2 : IOAN 3 ; 16 Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea , ca a a dat pe singurul LUI FIU , pentru ca oricine crede in EL , sa nu piara , ci sa aiba viata vesnica . Desigur comentariile nu se vor termina curand…..doar dupa ce Mantuitorul se V-a reintoarce pt. A-si Lua oile SALE , totsi ceea ce cred ca ne cam lipseste noua , multora crestini , este dragostea care izvoraste din INSASI DRAGOSTE ! adica HRISTOS cel rastignit , si Inviat pentru pentru intreaga omenire . Si am o singura intrebare catre TOTI crestinii L-AI primit tu pe ISUS drpt Rascumparator , Mantuitor , Mijlocitor al tau ? daca da , esti un bun crestin ( urmas al lui HRISTOS ISUS )

    Apreciază

    • Te întreb dacă astăzi există adunări creştine, nu de cult, ci adunări în care e prezent Mântuitorul şi Duhul Sfânt ca la acei primi creştini menţionaţi în Faptele Apostolilor? Pentru că am citit la Fapte 2:42 în ce stăruiau ei şi azi nu se mai păzesc aceste lucruri.

      Apreciază

  24. Dumitrscu Iulian zice:

    Facandu-i sectari pe protestanti te descalifici de a fi luat in seama si crezut . Mai mult , afirmand ca traditia apostolica reprezinta o mai mare valoare decat ,,Cartea Cartilor ,, intri sub acuzatia Mantuitorului adusa fariseilor in Matei 15 , 3 ,6 , 9 , care , ca si dv. puneau mai mult pret pe traditii decat pe Cuvantul Lui DUMNEZEU . Este rusinos si de condamnat cum puteti sustine ca traditia omeneasca ( apostolica ) este mai valoroasa decat Cuvantul scris al Lui DUMNEZEU -Sfanta Scriptura ….

    Apreciază

  25. Un copil al Domnului zice:

    M-ar interesa ce scrie in Biblia voastra in Marcu 16:16? In toate traducerile cunoscute mie (engleza, romana, germana) citesc: „Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit.” Ma intreb: de cand poate sa creada un bebelus? Vai vai vai, de „biserica” ortodoxa, care duce oamenii direct in iad cu rastalmacirea Bibliei. Mare osanda i-si va lua. Oameni ca fratele Cornilescu, care au ascultat de glasul Domnului in loc de glasul Satanei imbracat in „ortodoxie” sunt un exemplu ca nu e pentru nimeni prea tarziu sa recunoasca ceea ce de fapt cugetul ii spune, pentru ca Adevarul e sadit in inima noastra de Dumnezeu. Dar NU VRETI, pentru ca iubiti mai mult forma de evlavie si ii tagaduiti puterea! Trist.

    Apreciază

    • Un copil al Domnului,,,iti raspund eu,,,Pentru ca ai foarte mare dreptate,,dar trebuie sa intelegi,,ca tu sti trei limbi,, si esti destept,,,si ai si pe duhul,,domnului cu tine,,. Pe cand adunaturiele astea nu citesc,,din biblie,,sau daca tot citesc,,citesc,,doar partea care nu ii,,duc,,spre ,,ruinarea buzunarului lor,,cred ca intelegi la ce ma refer,,,,Ce face popa ortodox,,un ritual,,,nimic mai mult,,si pe care il repeta la fiecare,asa zisa slujba,,,cand ai vazut un popa ortodox,,sa mearga cu daruri,,pe la casele de batrani,,sau spitale,,etc,,sa duca de mancare sau daruri,,la oameni,,nevoiasi,,cum fac adevarati,,pocaiti,,,ai zis,,ortodox,,ai zis bani,nu credinta tot ce vezi in biserica la ei,sunt doar pentru pierderea sufletului,tot felul de carticele,care sunt facute de biserica,,,calendarul lor ortodox,nu mai e o zi,fara sa nu fie cate un sfnt in ea,,dupa ce mor preoti,ii dezgroapa,mai pe inteles,ii deshumeaza,si ii fac sf,,exact cum ai zis tu,vai de ei,,la ei biblia nu inseamna nimic,dar totusi,uneori citesc pasaje din ea,,curios,,nu,,,Curios dar si ei sunt ortodox,dar sincer am renuntat de ceva timp la ea,si multumesc oamenilor ca tine,care au reusit sa ma indrepte spre calea cea adevarata,a mantuiri,in Hristos DOMNUL VIETI,,si sa nu merg spre calea pierzari,,iti multumesc,,Un copil al Domnului

      Apreciază

  26. Pirvulescu Cristiana zice:

    bine ca este timp sa discutam de diferentele in scris ale bibliei (daca chiar or exista cum sustii, draga scriitorule ale acestui articol), dar nu exista timp sa se puna in practica ceea ce este scris in ea. Cum stau crestinii (indiferent de cult) la capitolul ascultare de Dumnezeu si de Invatatura Lui, nu a oamenilor? Cand au de gand sa inceteze cu avorturile, curvia, concubinajul? Unde scrie in Biblie (indiferent de cult) ca preotul are voie sa binecuvinteze cununia a doi tineri care traiesc impreuna de ani de zile? Uneori fac nunta dupa botezul bebelusului! Invata oamenii sa tina post, dar nu refuza cununia curvarilor. (orice relatie sexuala inainte de casatorie = curvie) Recasatoresc oameniii de zece ori, daca sunt platiti bine. Cer bani sa se roage pentru ei, cand in biblie (sa-mi spui, draga scriitor al acestui articol daca si aici e traducere diferita) ca fara bani ai primit si fara bani sa dai.
    Dumnezeu a cerut mereu ascultare, nu forme, traditii si obiceiuri care te fac sa pari mai buni in ochii tai. Si ascultarea de El se poate doar atunci cand Il ai pe Hristos Domn in viata si Mantuitor. Asa ca, mai bine sa ne facem timp sa ascultam de El, decat sa invrajbim lumea.
    ”’Cine zice: Il cunosc si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el. Dar cine pazeste Cuvantul Lui, in el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desavarsita, prin aceasta stim ca suntem in El. Cine zice ca ramane in El, trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus. ” 1 Ioan 2: 4 – 6
    Traiem noi ca si Christos? asta e proba adevaratului crestin!

    Pirvulescu Cristiana

    Apreciază

  27. albu alexandru zice:

    Fratilor oameni suntem si unii si altii nu va retin prea mult atentia dupa cum nimeni nu e drept inaintea lui Dumnezeu nici eu nu sunt vreun sfant tot ce adaug este ca noi toti care suntem sau ne numim crestini suntem cei ce credem in Hristos noi suntem poporul Lui tot ce vreau sa adaug este ca El insusi a lasat noua lege sa-L iubim pe Dumnezeu cu toata inima din tot sufletul si cu tot cugetul nostru si sa ne iubim aproapele mai mult ca pe noi insine implinind toata legea si proorocii mai e nevoie de alte argumente devreme ce Dumnezeu insusi lasa un nou testament in care sa credem dovada vie Iisus Hristos fiul Sau in care sa credem sa ne mantuim deci ori ne ratacim si desfiintam noul testament ori haideti sa credem in El sa ascultam cuvantul lui Dumnezeu cerandu-ne sa credem in Fiul Lui si prin asta sa implinim legea ne ascultand si neimplinind legea apoi nici crestini nu suntem.Fratii mei sa luam aminte cu asta se incheie biblia si asta e tot ce conteaza pentru noi toti care ne numim crestini „tot cel ce va crede in El nu va muri ci va fi viu” pai daca Domnul ne cere asta daca ascultam de Dumnezeu care este al tuturor neamurilor sa primim ca pe o porunca si sa dam ascultare ori altfel ne ratacim de tot si cu asta am iat caci din asta sunt multe de inteles si chiar esentialul , cine are urechi sa auda si minte sa inteleaga, Doamne ajuta.Amin.

    Apreciază

  28. icarus zice:

    Salut,Octavian Racu ,nu am nimic cu tine ci cu veridicitatea spuselor tale citate mai jos,referitor la mine,ceea ce ai spus este fals.
    Citez:
    „– afirmă că ortodocşii şi protestanţii au aceeaşi Biblie
    – afirmă că fiecare om poate să înterpreteze Biblia după bunul său plac
    – limitează creştinismul la o carte ”

    1.(Traducere diferita,evident difera prin ceva plus ca la ortodocsi mai sunt si carti apocrife)la mintea cocosului concluzia;)
    2.( total fals, chiar este interzisa interpretarea dupa bunul plac)Nu degeaba sunt scoli de teologie pentru a studia.
    3. Eu inteleg prin crestinism experienta,viata traita in conformitate cu normele crestine,deci nu o reduc la o carte doar,rezulta ca ce ai spus e fals. Poate vrei sa spui altceva.
    Te rog sa rezolvi ce ai scris,sa corectezi adecvat.Eu ma simt ofensat.
    Sunt total false lucrurile spuse de tine,insulta, calomnie.Pot sa afirm asta pentru ca sunt neoprotestant ,ca sa fie relevant,eu nu afirm ceea ce ai spus tu, din contra.

    Apreciază

  29. Thezbx zice:

    Am citit un paragraf si mi.a fost de ajuns, normal ca oamenii nu „se mantuiesc” ci „sunt mantuiti”. Nu e vorba de timpul la care sunt verbele, este vorba despre faptul ca nu ne putem mantui singuri. SUNTEM MANTUITI prin moartea Domnului nostru Isus Hristos, daca credem ca El a facut asta bineinteles. Dar nu ne mantuim noi pe noi, unii pe altii sau alte minunatii. Si daca cititi Biblia ortodoxa si pe cea protestanta, ideea esentiala e aceeasi. Dumnezeu nu vede religiile, El vede doar daca suntem credinciosi sau nu.

    Apreciază

  30. Un crestin zice:

    Nu o religie o traditie,nimic din ce este lasat de om nu ne mantuieste ci sangele Domnului nostru ISUS HRISTOS care a curs pt noi la cruce!Ddaca noi ne puteam mantui singuri prin faptele noastre,de ce ar mai fi murit Domnul Isus Hristos?De la venirea Domnului suntem sub legea harului,si doar prin harul(mila) lui suntem mantuiti nu prin faptele noastre ca sa nu se laude nimeni.Problema este ca in multe biserici,culte,denominatiuni,si ce mai sunt,aceste adevaruri ale Domnului nu le sunt spuse oamenilor si majoritatea din ei nu citesc Biblia .Nu stiu de nasterea din nou,fara de care nimeni nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.A se citi Ioan 3:3.NU o spun eu ci Domnul Isus Hristos.Mie Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos mi-a schimbat viata nu o religie sau un preot,pastor,predicator,etc.,Nasterea din nou este spirituala nu materiala,iti schimba gandirea total,incepi sa urasti pacatul,…atentie:PACATUL,NU OAMENII.OAMENII TREBUIE IUBITI SI AJUTATI sa gaseasca calea,care este Isus Hristos!”Eu sunt Calea,Adevarul si Viata.Nimeni nu vine la Tatal decat prin mine.”ioan 14:6.Dar ce este firesc,pamantesc,gandeste material.Cei ce l-au primit pe Domnul stiu asta,si stiu ca nu avem nici un merit privind mantuirea,ci meritul este al Lui.Sa ne rugam si pt cei care inca nu l-au primit. „Dumnezeu care a facut lumea si tot ce este in ea,este Domnul cerului si al pamantului si nu locuieste in temple facute de maini.” El nu este slujit de maini omenesti ca si cand ar avea trebuinta de ceva,El care da tuturor,viata,suflarea si toate lucrurile.”El a facut ca toti oamenii ,iesiti dintr-unul singur ,sa locuiasca pe toata fata pamantului;le-a asezat anumite vremuri si a pus anumite hotare locuintei lor,”ca ei sa caute pe Dumnezeu si sa se sileasca sa-L gaseasca bajbaind,macar ca nu este departe de fiecare din noi” Caci in El avem viata,miscarea si fiinta…””Dumnezeu nu tine cont de vremurile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilior de pretutindeni sa se pocaiasca.”Fapte17.Multi oameni cred ca a te pocai inseamna sa treci la o alta religie,nu sa-ti para rau de greselile tale,sa le marturisesti Domnului si sa-i ceri ajutorul pt a nu le mai face.”La lege si la marturie!Isaia 8:20.restul este desertaciune si goana dupa vant cum spunea Eclesiastul(Solomon).tinem legile oamenilor sau ale lui DUMNEZEU?Asa vorbesteDomnul:”Blestemat sa fie omul care se increde in om,care se sprijina pe un muritor,si isi abate inima de la Domnul.” „Binecuvantat sa fie omul care se increde in Domnul si a carui nadejde este Domnul!”.O SINGURA SCRIPTURA,DE CE ATATEA RELIGII?de ce atata ura si atata dusmanie?Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii…”impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile cerestiEfeseni 6:12!Domnul sa va binecuvinteze!AMIN!

    Apreciază

  31. Un crestin zice:

    A NU SE INTELEGE GRESIT,…nu ma gandesc sub nici o forma la unificarea religiilor,…ci la biserica lasata de apostoli dupa marea schisma din 1054.

    Apreciază

  32. Balu zice:

    Religia nu duce in cer .Numai Isus Cristos .Cei care I-L cauta asa cum avem scris in Sfintele Scripturi la Ieremia 29 :13. Ma veti cauta si Ma veti gasi,daca Ma veti cauta cu toata inima.cautati-L oamenilor indiferent de cult ,denominatie încă se mai poate gasi!Domnul sa va binecuvanteze!

    Apreciază

  33. Marco zice:

    Fraților decât sa comentatii religiile pocaitiiva ,ca asta scrie in oricare biblie citiți și Domnul Isus sa va dea lumina și El e singur Mijlocitor de care am citit in Biblie între om și Dumnezeu Tatăl Isus Hristos Domnul Amin ,noua ne rămâne sa ne pocăim și Sfințim pana la revenirea Domnului Isus și nu comementariile ca oricât am vrea găsim o grămada de diversității de gândirii și e doar in zadar !!Dumnezeu sa ne lumineze Amin

    Apreciază

  34. STEFAN zice:

    Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!
    5. Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam,
    6. Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.

    Apreciază

  35. 1611 King James Version (KJV) John 3:7
    Marueile not that I saide vnto thee, Ye must be borne againe.
    .
    John 3:3-7New International Version (NIV)
    3 Jesus replied, “Very truly I tell you, no one can see the kingdom of God unless they are born again.
    .
    John 3:7New Living Translation (NLT)
    7 So don’t be surprised when I say, You must be born again.’
    .
    John 3:7King James Version (KJV)
    7 Marvel not that I said unto thee, Ye must be born again.
    .
    John 3:7Revised Standard Version (RSV)
    7 Do not marvel that I said to you, ‘You must be born anew.
    .
    The eth – CEPHER
    YAHUCHANON (Gospel of John) 3
    7 Marvel not that I said unto you, Ye must be born from the beginning. 
    .
    Cornilescu
    7 Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou.”
    .
    Ortodoxa
    7 Nu te mira ca ti-am zis: Trebuie sa va nasteti de sus.

    Nu spun ca traducerea ortodoxa nu e buna si ea, Dar nu mai băgați vrajeala ca traducerea cornilescu e proastă.

    …..o sa revin cu alte versete…..

    Apreciază

  36. ma copii ,D-zeu a lasat pe om stapan /si sa administreze pamantul nu sa se inchine la lucruri facute de el.Cum a-ti proceda daca copii vostri nu v-ar asculta ci ar asculta papusile ce le construiesc ei.ati zicelasai ca sunt mici ca dupa ce osa creasca mari o sa le vina mintea .

    Apreciază

  37. Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva de sus, nu va putea să vadă împărăţia lui Dumnezeu.
    4. Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale şi să se nască?
    5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu.
    6. Ce este născut din trup, trup este; şi ce este născut din Duh, duh este.

    Apreciază

  38. adrian zice:

    biblia cornulescu este anatema,este buna de pus pe foc si atat.Orice virgula schimbata inseamna anatema iar biblia cornulescu este mutilata,ciopartita

    Apreciază

  39. nu eu zice:

    Bravo Adrian! Pune Cuvântul Lui pe foc pt ca tu il vezi altfel, esti genial! Orice virgula pusă aiurea raportata la traducerea BOR ? Traducerea BOR e impecabila? Mai bine studiază sa vezi ca multi ortodocș au spus ca si aceasta are unele deficite. Orice incult descoperă o tastatura in fata lui si începe sa scrie…ce scrie? Ce gândește…ce poate…ce stie…ce e capabil sa scrie! Fiecare își arată nivelul spiritual la care este. Dumnezeu zice sa iubesti..si eu încep sa jignesc, sa desconsider, sa ofensez…wow ce bun sunt!
    Dupa ce va veți petrece ani in studii si dupa ce traduceți si voi o carte…mai vorbiți! Unul care se sacrifica e batjocorit de toti inculții si toti ,,înzestrații spiritual” care au mintea înțesată cu prostii spuse si învățate de la altii, si care nu-s capabili sa gândească liber! Toti se apuca sa comenteze si sa spuna fiecare ce stie si ce-l taie capul! Nu citim Biblia Dumitru Cornilescu pt ca are cateva mici abateri, nu?
    Hai sa o citim pe a noastra si sa o si practicam…APOI vom vedea ca acest Dumitru a facut ceva din dragoste pentru Dumnezeu si pt viitorii romani. Nu il vom mai desconsidera!

    Exact asa gândesc toti…parca exista o slujba duminicala in care preotul ii învață pe oameni sa gândească in halul asta…parca ii spală pe creier si ii vrăjește de ajung toti sa urască pe semenul lui si sa se simtă atacați cand e vorba de religie.
    E strigător la cer! Omului ii place exact sistemul religios mai indulgent! ,, fac ce vreau…si apoi aprind lumânarea si gata…in Rai ma duc” asa trebuie sa facem ca doar asta înseamnă sa ,,ne luptam sa fim creștini”, asta înseamnă sa ,,ne mântuim”!
    Sunt scârbit la gandul ca trăim intr-o țara care striga in gura mare ,,sunt sfânta, nu te apropia de mine” si acceptam tot felul de legi satanice, vorbim exact ce nu facem, suntem cei mai buni mentori fara sa fii fost vreodata ,,ucenici”, facem tot ce vrem doar ca sa ne fie noua bine etc.
    Dumnezeu a ajuns sa fie batjocorit din cauza unora care nu au o ,,chemare ” pentru preotie ci doar dorința de a câștiga (nu stiu ce! Poate…pierzanie eterna!)

    In scoli…scoatem religia…si asa era degeaba! Trăiam cu orele de religie si tot strâmbi am devenit. Ne învățam copiii sa il aștepte pe Moș Crăciun de ziua Nașterii Mantuitorului, iar de Paști vine iepurilă sa ne spargă oua roșii in cap. Copilul creste si habar nu are Cine e Domnul Iisus si de unde vine numele de ,,Paști” , ,,creștin” sau Cine a scris Biblia si ce fel de carte este. ,,Nu citiți Biblia…daca o sa.L căutați sincer pe Dumnezeu o sa va lăsați de tutun si de adulter, nu o sa va mai masturbati, iar site.urile pt adulți nu vor mai fii vizitate de voi…” Cam asa suna in mod indirect in toata țara!

    ,,Zarva fara isprava” – tot ce știm sa facem…atat știm, de ce sa ne schimbam?!
    Sa ,,ma pocaiesc? Ce e aia? Ce înseamnă sa ma căiesc de niste rele? Daca ajung in Iad?” – cam asa gândim! Vorbim cu scârbă de ,,pocăiți” (eram in autobuz si o doamna rostea cu atat dezgust cuvântul asta…de imi făcea mie greață de o astfel de gândire populata in Romania).

    …………………………
    SI CU TOATE ASTEA…SUNTEM CEI MAI BUNI! VINE UN PĂGÂN LA NOI IN ȚARA…NU STIE PE UNDE SA FUGA CAND VEDE IN CE MOD RETARDAT NE BATEM CU PUMNII IN PIEPT CA SUNTEM CREȘTINI SI DUPA NE SCUIPAM SEMENII CARE TOT LUI DUMNEZEU SE ROAGĂ !

    Doamne, sa vina mai curand Ziua aceea in care vei judeca vii si morții si vei pune capăt discuțiilor si eternelor războaie oratorice dintre ,,dreptii creștini” si cei ce s-au strâmbat o viata întreaga din cauza traducerii Cornilescu! Sa vina acea zi in care se va termina cu atata prostie si atitudine puerila lipsită de logica si de fundament scriptural! Doamne, oare doua Ceruri ai pentru noi? Ca aici jos fiecare suntem buni si ne lăudam ca vom ajunge acolo…dar daca ne vei lua pe toti ne vom certa si acolo!
    Doamne ajuta pe cel ce vrea sa fie ajutat, iar pe cel ce se automultumeste cu nivelul lui, lasa.l conform Marcu 4 ,,sa vadă si totusi sa nu vadă, sa audă si totusi sa nu priceapă „, căci doar Tu esti un Dumnezeu puternic si Iti este mila de cine Iti place!
    Doamne, totusi deschide-ne ochii sa vedem ca nu semnul crucii, lumânarea, pomana, pupatul moaștelor, închinatul in fata unui simbol al Divinității sunt necesare pentru a fii crestin. Doamne, ne-am pierdut, nu mai știm care e calea către eternitate! Tu esti Calea, dar nu ne mai atrag lucrurile simple, Calea e prea grea, trebuie mult sacrificiu, multă renunțare, Calea a ajuns demodata încă de cand ai instaurat-o! Doamne miluieste-ne /Ai mila de noi ca noi nu mai avem nici fata de noi înșine nici fata de altul! Doamne, nu mai avem lacrimi…am uitat cum se plange! Radem prea mult, zâmbim prea des si avem toate necesare traiului, judecam si desconsideram prea profesionist…am ajuns undeva unde nu mai știm de noi, trăim si totusi suntem morți in vrajbă si dorințe necurate. Tatăl nostru, ne-am pierdut de Tine, Găsește-ne, Te rugam…acum, pe ultima suta de metrii!
    Cand lumea e in clocot precum un vulcan ce sta sa izbucnească noua ne arde de certuri si am uitat ca sfârșitul e aproape! Chiar Te rugam sa ne trezești, Te rugam!

    Apreciază

  40. Adevarata biblie se gaste la noi la Baptisti pentru ca spune de stul de clar Domnul nostru isus cristos slavit sa fie numele spune nimeni nu vine la tatal de cat prin mine eu sunt calea si adevarul si viata si atunci de unde atita sfinti si inchinare la ei la Idoli daca Domnul isus spune de stul de clar ca lui trebie sa ne inchinam nu la fecioara maria si toti sfinti Pentru ca Domnul isus cristos sa Dat viata pentru pacatele Noastre nu sfinti care si ei la rndul lor se inchinau lui Domnul isus si lui Dumnezeu si noi ce face acum ne facem alti Dumnezei in afara De Domnul nostu isus cristos scriptura spune clar ca Dumnezeu ieste duh nu chip cioplit sau cruce care este stlp de tortura un simpul lemn sa faci o schrba din iel Fratilor deschideti bine ochii ca vine Domnul isus cum spune scriptura ca orce ochii il vor vedea si te intreba cui teai inchinat ca mie nu mi.teai inchinat si atunci te va trimite in foc pe veci Doar Lui Dumnezeu trebie sa ne inchinam la nimeni in afara de iel daca vrem viata vesnica acum puteti comenta sa vad ortodoxi ce mai zic si ce mai mint ???

    Apreciază

  41. GloriaS zice:

    Buna ziua, cu respect permiteti sa atrag atentia autorului articolului ca atunci cand Pavel mentiona traditia, canonul Bibliei nu fusese inca incheiat, si deci crestinii acelei vremi traiau prin credinta, prin puterea Duhului Sfant ( invatatorul lasat de Domnul Iisus) ghidati de cateva scrisori si ce scrieri mai ajungeau pe la ei de la apostoli si bineinteles de mesajul oral adus de apostoli si alti ucenici care calatoreau pentru propasirea Evangheliei si intarirea trupului lui Hristos. La aceasta traditie (invatatura) face referinta Apostolul Pavel, nicidecum la traditia aparuta dupa aceea. La conciliul din Laodicea, anul 363 toate cele 27 de carti ale actualului Nou Testament cat si cele ale Vechiului Testament sunt considerate de inspiratie divina, si deci pot fi folosite in biserica. Atat. Aceasta este traditia care a circulat timp de 363 de ani in forma scrisa si orala. Ca dupa aceea crestinii au trait o viata plina de puterea Duhului Sfant, si au experimentat la nivel personal pe Dumnezeu, este laudabil si putem invata de la ei, dar nu fac parte din Canon (inspiratia divina). Absolut orice alta scriere trebuie sa se alinieze la Sfanta Scriptura, dar ele raman doar experiente, opinii, nu au autoritatea Scripturii.

    Apreciază

  42. Felicitari pentru articol! Eu una il consider bine documentat si corect. Singura mea parere de rau este ca sunt unele persoane care tin neaparat sa blameze ceea ce spuneti in el. Iubirea crestina propovaduieste toleranta dar nu incurajarea ereziilor si practicilor gresite, iar daca un om critica o anumita conceptie ori practica nu inseamna ca-l uraste pe cel care si-a insusit-o. Degeaba ne spun noua ortodocsilor (neo)protestantii ca nu-i iubim cand nici ei nu dau pe dinafara de atat iubire si toleranta religioasa cand incearca sa ne bage in labirinturile cuvintelor pompoase si a unor schimbari de sens strigatoare la Cer! Felicitari inca o data pentru articol!

    Apreciază

  43. Matyas zice:

    Dar de faptul că Patriarhul Nicodim îi ținea partea lui Cornilescu, știi, frate?
    Pentru faptul că spui că vorbele neconsemnate sunt mai importante că Biblia, ți-ai dat examenul înaintea mea. Sfinții Părinți s-au bazat doar pe Biblie nu pe poveștile lor.
    Semnat: Teolog Ortodox

    Apreciază

  44. Andrei zice:

    Cum se intelege mai bine ?
    Nastere din nou, sau nastere de sus?
    Daca te ai naste de sus, Sau din nou Nu e tot una?
    Si de sus de unde? Din luna?
    In care ceruri locuieste Domnul? In care lacasuri de sus locuieste Dumnezeu?
    Unde salasluieste Cel Prea Inalt?
    Ati pus traditiile mai presus de Dumnezeu, ati lepadat Piatra din capul unghiului, va inchinati la cioplituri le venerati Si le sarutati, va inchinati la oase nu lasati mortii sa se odihneasca in pace, v ati facut surse care sa va ingroase buzunarele,
    Nici voi nu intrati in imparatie nici pe altii nu lasati sa intre .

    Apreciază

Lasă un comentariu