ProletKult, reвaLюtzie

„Fight Club” – revoluţie conservatoare în stil american


Filmul “Fight Club”, după romanul cu acelaşi nume, de Chuck Palahniuk este recomandat celor care mai cred în „visul american”. Învinuit de propagarea terorismului şi antiamericanismului, „Fight Club” vine să prezinte revolta omului împotriva înstrăinării de propria sa natură.

fightclub1Civilizaţia urbană, al cărei model ideal se prezintă societatea americană, naşte stare de stres şi instabilitate, inhibarea instinctului primar.

Ieşirea din această stare este căutată în situaţii de şoc, durere, frică, stări care trezesc dorinţă de viaţă. Violenţa devine o terapie necesară pentru o societate muribundă, fiind unica metodă prin care creierul, raţiunea mai pot conştientiza că există.

Ştiţi versurile din „Asfalt” a trupei „Luna Amară”:

„Inchide ochii si arunca-te in gol

E singura ta sansa s-arati ca ai control

Taci, nu vorbi. Nu vreau sa mai aud

Nici urletul din mine stins pe asfaltul ud”

Orice criză, suferinţă a omenirii este o purificare. „Crizis” – „judecată”, în traducere din greacă, nu este o pedeapsă, ci un tratament, un foc prin care odată trecând, spiritul uman se naşte din nou.

Sensul vieţii creştine nu este raiul pe pământ ci suferinţa, suferinţa care-l face pe om să plângă asemenea unui bebeluş curat de păcate.

Omul american încearcă să realizeze Revoluţia Conservatoare prin anihilarea sistemului liberal-capitalist aşa cum a făcut-o şi cunoscutul terorist şi revoluţionarul american Theodor Kaczinski sau „Unabomber”. Instinctual, el simte că trăieşte într-o lume ireală, iată de ce are nevoie de durere asemenea unui muribund care are nevoie de şoc electric pentru restabilirea funcţionării inimii.

Nihilismul american nu este o cale, ci un simptom. Un simptom al unei boli adânci care iată ca o gangrenă roade societatea contemporană.

Filmul este despre setea de libertate adevărată, diferită de cea propusă de societatea liberală.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s