Politica

Democraţie – opiu pentru popor?


manipulareEste de interesant şi uneori nostim să priveşti cum americani mimează tentativele de export a democraţiei în lume: Iracul şi Afganistanul reprezintă adevăratele caricaturi în acest sens. Modelul democraţiei liberale funcţionează doar în societăţile unde primează valorile liberale (impuse de occident lumii întregi în calitate de „valori universale”), nu societăţile în care primează alte valori.

Şi în istoria românilor există un precedent: construcţia de către elitele româneşti occidentalizate a unei „Românii moderne”. Chiar dacă acest lucru le-a reuşit aparent, în esenţă România şi astăzi se zbate între două realităţi: România profundă, tradiţională şi anti-occidentală, izolată în mănăstiri şi micile sătuleţe din Carpaţi şi România „europeană”, democratică şi liberală – care nu există decât în mintea elitelor politice şi culturale de la Bucureşti. Cea din urmă „Românie” reprezintă ceea ce în gândirea românească a lui Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Constantin Rădulescu Motru, chiar şi la socialistul Constantin Dobrogeanu Gherea a primit numele „forme fără fond”.

Puţin probabil ca aceste două „Românii” să se poată împăca. Nu există decât două opţiuni: fie România se „integrează” în Europa occidentală şi dispare din istoria universală (adică se „dezintegrează”), fie se reîntoarce la originile sale şi îşi continuă existenţa în istorie.

Să reîntoarcem puţin la statele islamice, unde SUA încearcă cu disperare să construiască democraţia. De fapt, „încearcă” este greu spus, pentru că americanii nu fac decât să slăbească din interior aceste state pentru a justifica jaful resurselor minerale din aceste locuri. Faptul că Obama se arată „îngrijorat” de modul în care au fost organizat scrutinul ne demonstrează prostia sau cinismul elitei americane în viziunea căreia chiar şi pământul trebuie să devină plat dacă vor cere interesele stomacul nesăţios al oligarhului american.

Chiar şi în Republica Moldova „democraţia” este şi a fost o ficţiune, un produs al instituţiilor liberale de manipulare a opiniei publice, instrument care ascunde perindarea la puterea a unor oligarhi, clanurilor mafiote care fiind aici în trecere, nu tratează populaţia locală decât ca pe un grup de babuini care, la fel, locuiesc temporar pe acest pământ şi nu au de îndeplinit decât funcţia de maşinărie de vot care ar justifica dreptul la proprietate asupra moşiei care se numeşte Republica Moldova. Vorba lui Socaciu: „Vin ai noştri, pleac-ai noştri, noi rămânem tot ca proştii. Ală hoţ, acesta hoţ, mama lor la toţi!”

Bine, unii s-ar putea scandaliza: „Cum aşa! Doar nu a venit acum ceva luni marea schimbare, marea victorie?”/Nu acceptaţi această „fericire” pe care i-au adus-o poporului nişte „oameni de treabă”? – atunci sunteţi un retrograd, criminal, comunist, fascist. Pentru unii sunt chiar „spălat la creier” pentru că nu doresc „să primesc”, „libertatea” pe care o împarte pe stradă (absolut gratis) poporului actuala „clasă politică”.

Nu vreau să răspund la aceste „fraze standard, desprinse din „unimedia”, „timpul”, „jurnal”, „vocea basarabiei” sau alte instrumente de spălare cu dust a creierilor, aştept cu nerăbdare să văd pe cei care se hrănesc cu iluzii să-şi muşte coatele până la sânge.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Democraţie – opiu pentru popor?

 1. spune ti i asta lui …mutu !democratia…ca si dictatura sunt consecintele unor etape istorice bine definite, ducind la progres si schimbare…iar ciclitatea e conditia sine qua non a existentei noastre..toate cele bune !

  Apreciază

 2. Octavian Racu zice:

  Eu pot sa-ti spun ce ai anuntat acum: istorismul lui Hegel si Karl Marx. Cica, toate popoarele urmeaza aceeasi legitate istorica, de la inferior la superior, de la capitalism la socialism, de la dictatura la democratie (fireste, pentru stangisti „democratie” si „socialism” sunt niste sinonime absolute).
  Insasi istoria demonstreaza absurditatea acestor concepte. Ce inseamna „progres”, „evolutie”? Cine stabileste care este starea „inferioara” si starea „superioara”?
  Exista democratie in SUA?
  Doar un naiv poate sa creada ca da. Uneori si in Republica Moldova este mai mult democratie decat in Statele Unite sau UE.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s