Politica

Ar putea deveni România un partener strategic al Federaţiei Ruse?


800px-grivita_1877

În 1878, alianţa ruso-română obţine victorie asupra Imperiului Otoman. România devine un stat independent.

Unul din teoreticienii contemporani ai eurasianismului rus, Alexandr Dughin califică Transnistria, în lucrările sale, drept un bastion al Eurasiei în faţa extinderii civilizaţiei euro-atlantice, creând o separaţie artificială între spaţiul geopolitic „amic” şi spaţiul geopolitic „inamic”.

Consider că din punct de vedere al intereselor ruseşti, o astfel de poziţie este absolut greşită. Dacă privim adânc în istorie, vom observa că această frontieră nu a fost niciodată fixată de Rusia, ci chiar de oponenţii săi.

În 1878 Germania a cerut revederea tratatului de la San Stefano, încheiat după victoria alianţei româno-ruse asupra Imperiului Otoman. Să ne amintim că în acelaşi an, la Berlin, Germania a insistat pe revizuirea tratatului astfel în cât  Basarabia de sud  să fie cedată Rusiei iar Dobrogea statului român. Obiectivele nemţilor erau clare: Germania era conştientă de inevitabilitatea unui război cu Rusia, iată de ce o alianţă ruso-română era nedorită. Cedarea Basarabiei de sud, un pământ românesc, garanta păstrarea unei tensiuni permanente dintre cele două state. Calculul a fost făcut corect, la 18-30 octombrie România aderă la Tripla Alianţă, devenind temporar un partener al Germaniei. Schimbările ulterioare a vectorului politic extern este deja o altă problemă, care ţine de evoluţia a politicii interne din România. În 1916 statul român întră în priml război mondial ca aliat al Rusiei reuşind să recucereasca Ardealul.O situaţie similară are loc în septembrie 1939, când Germania încheie un tratat de neagresiune cu URSS care presupunea şi un tratat adiţional secret care presupunea împărţirea sferelor de influenţă în spaţiul est-european. A urmat o tragedie pentru Finlanda, ţările baltice, Polonia, România. Pentru orice istoric este clar că acest tratat este de fapt o primă etapă a planului Barbarossa. Cedările pe care le-a făcut Germania urmăreau crearea unor zone de tensiune între URSS şi statele vecine din Europa de est, care s-au transformat ulterior în principalele puncte de atac la 22 iunie 1941. Ocuparea de către URSS a ţărilor baltice, Finlandei, Poloniei şi părţii de est a României a fost o gravă eroare strategică pentru că a permis crearea unor aliaţi strategici a Germaniei. Fără aceşti aliaţi Germania nu ar avea capacitatea să înceapă un război împotriva URSS.

Plan_Barbarossa

Planul Barbarossa - principalele puncte de atac sunt victimele pactului Ribbentrop-Molotov

Istoria se repetă în prezent. Regiunea transnistreană, care este un teritoriu românesc de veacuri, este utilizat pentru crea un conflict virtual dintre România şi Rusia.

Interesele economice, militare şi politice a României sunt mult mai apropiate de cele ale Federaţiei Ruse decât ale SUA, spre exemplu, care nu oferă nimic statului român: nici acces la resurse energetice, nici acces la o piaţă de desfacere largă, nici desfăşurarea unei politici externe independente. Cel mai straniu este faptul că o astfel de politică este promovată de statele occidentale, în timp ce pentru România un astfel de subiect este tabu.  SUA şi Uniunea Europeană practică o politică de apropiere de Federaţia Rusă de pe urma căreia au de suferit în primul rând statele din lagărul ex-socialist, în care este menţinută activ  imaginea de Rusia ca stat agresor. Este vorba în primul rând de aceleaşi ţările baltice, Polonia, România, Republica Moldova.

De ce Germania utilizează din plin alianţa sa cu Rusia, în timp ce România continuă să facă parte din „cordonul sanitar” care transformă Germania într-un aliat exclusiv al Rusiei în Europa centrală şi de est, ceea ce îi permite să-şi extindă influenţa în spaţiul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră, un mare perdant rămânând România, Rusia şi Ucraina.

Ucraina pentru că are doi duşmani virtuali: Rusia şi România, Rusia pentru că nu este capabilă să-şi extindă zona propriilor interese în Balcani, România pentru că nu îşi poate depăşi starea de marionetă a intereselor Uniunii Europene şi SUA, lipsindu-se de importante resurse energetice care ar ridica-o la rang de putere regională. Privind pragmatic, observăm că nu există, de fapt, nici un domeniu în care Rusia şi România ar avea interese divergente.

În acest context, regiunea transnistreană devine în primul rând o problemă pentru Rusia, pentru că odată ce această regiune nu mai are o importanţă strategică, se transformă într-un un impediment pentru extinderea intereselor Federaţiei Ruse. O alianţă strânsă cu România ar fi o combinaţie care ar rezolva atât probleme de ordin strategic militar (România dacă nu ar părăsi NATO, cel puţin ar putea reveni la statutul pe care l-a avut cândva Franţa în cadrul NATO) cât şi economic („Southstrem”, Centrala Electrică de la Cuciurgan etc.) mult mai bine decât menţinerea unui conflict îngheţat în această zonă.

Regiunea transnistreană trebuie să devină parte componentă a Republicii Moldova, care urmărind interesele sale naţionale, alături de România, ar cultiva un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă. Pentru ca această alianţă să fie viabilă, Rusia trebuie să înceteze să privească România şi Republica Moldova ca pe nişte teritorii destinate cuceririi, ci ca pe nişte parteneri egali, care trebuie respectaţi, la rândul său, românii din România şi Republica Moldova trebuie să debaraseze de stereotipurile rusofobe, dar să-şi menţină poziţiile clare în problemele ce ţin de interesul naţional.

Reclame
Standard

13 gânduri despre „Ar putea deveni România un partener strategic al Federaţiei Ruse?

 1. aloo prietene vezi ca aberezi total. pai rusia e un imperiu si acum si de cand exista este un imperiu agresor. in georgia nu a fost agresiune nu ? toate lucrurile ce le-ai spus tu inainte sunt niste minciuni de cacao. rusia in 1800 a vrut sa ia moldova pana la carpati mai apoi pana la siret da tocmai interesele occidentallilor a oprit-o la prut. rusia in 1877 nu a recunoscut romania ca stat beligerant in razboiul ruso-turc si a exclus-o de la negocierile de pace ( ba baiatule deaia a inceput razboiul sa obtina accesul la dunare si sa ia cat mai mult din teritoriile imp. otoman care era ,, bolnavul europei ” . tocmai germania , anglia , franta , austro-ungaria au oprit-o sa obtina tot ce vroia din cauza ca se temeau de imp . rus care devenea prea extins in zona de sud a euopei dar si in caucaz ) . cat despre apropierea de rusia ma faci sa rad. pai daca ne apropiem mai mult decat acum cand importam atatea resusrse devenim maroineta rusiei cam cum e moldova acu . cand se supara moscova iar va opresc gazu si toata economia ajunge in evu mediu + ca au avut grija rusii ca industria sa o plaseze in transnistria ( de energie nu mai vorbesc ) . romania este in ue si asta e tot ce conteaza . valorile si tipul de societate din ue merita . apropierea de imp. rus si felul de societate dictatoriala fara libertate economica si sociala nu merita .

  Apreciază

  • atreiacale zice:

   1. UE este si ea imperiu.
   2. Doar imperiile au interese divergente, Romania si Republica Moldova doar au rolul de instrumente si obiecte de schimb. De ex, ce interes are Romania ca SUA sa aiba acces la petrolul din Irac sau Iran? De ce noi trebuie sa ne jertfim pentru cauze straine? In mod direct, noi nu benificiem pentru ca ne implicam in batalii ca anexe a imperiilor (SUA sau UE), nu ca subiecte desinestatatoare.
   3. Cine a negat ca Rusia a vrut sa ocupe teritorii? Cine a negat ca Occidentul a oprit expansiunea Rusiei pentru a continua propria sa expansiune? Alta problema este (daca ai citit atent) ca nu exista nici un fel de conflit de interese intre Rusia si Romania. Exista doar un conflict intre occident si Rusia. Noi de ce participam in aceste „razboaie”? Pentru ce cauze nobile?
   Am aratat cum Germania intentionat ne amputa pentru ca sa ne foloseasca impotriva Rusiei, faptul ca Rusia s-a purtat asa cum s-a purtat a fost marea ei gresala. Nu doar fata de noi, dar si fata de propriile sale interese.
   4. Devii marioneta cuiva daca duci lipsa de resurse. Ce resurse energetice iti poate oferi occidentul? Si occidentul intelege acest lucru. De ce Italia, Germania, Franta se apropie de Rusia iar pe noi ne tin deoparte? Pentru ca nu au nevoie de concurenti. Cu ce suntem noi mai prosti ca Germania?
   5. Ce valori, ce „tip de societate” putem lua din UE? Romanii trebuie sa-si construiasca propriul stat, asa cum le cer nevoie, nu sa invete sau sa impumute de la cei straini. Romanii trebuie sa faca alianta cu cei cu care exista interese comune.

   Apreciază

   • STAN zice:

    hai sa intelegi pe scurt ce idei am io. 1 democratie ( oricum ar fi deciziile bune sau rele da eu si fratii mei sa le iau nu sa mi le impuna altii …chiar si alesi ) 2. drumul meu ca roman este spre valorile europene ( daca vecinu are idei bune io la copiez si daca vad ca e bun si la mine le mentin . acu problema e ca noi copiem ca maimutele chestii fara fond . adik cica avem economie de piata libera da defapt e pe stil ruso mafiot . jumatate e de stat iar restu se bazeaza pe relatii . de democratie ce sa mai vorbesc . vine unu si zice ca legea spune ca sa-mi sug pula , lege pe care inutil sa mai spun ca nu am dat-o eu ci stapanii mei , nu conteaza ca se numesc parlamentari , preoti sau mai stiu eu cum . daca nu respect legea vine politia , armata , jandarmeria , serviciile si imi explica cum sta treaba / binenteles si ei tot legal actioneaza) . 3 . atat rahat ne-a adus imperiul rosu ca nu vreau sa am nici un fel de relatie cu el ( realitatea dovedeste ca dependenta economica si energetica e fatala . caz concret republica bananiera rm . cu tot respectul pentru basarabeni , nu vreau sa jignesc. ) 4. da ue. e un imperiu da sa stii ca nu va tine mult si ii va lua locul institutii gen spatiul shengen ( libera circulatie a bunurilor , pesonaelor , ideilor etc . ) . FRATELE MEU UITATE SI TU CE VIATA AU RUSII DE RAND ( NU MA REFER NUMAI LA NIVEL DE TRAI ) SI COMPARAI CU CEI DIN GERMANIA SAU USA . NU ZIC CA E LAPTE SI MIERE DA DIFERNTELE SUNT URIASE.

    Apreciază

    • atreiacale zice:

     Bine, ca sa ne indepartam oleak de miturile care bantuie in mintile celor din Romania, sa ne intrebam rece: ce are nevoie Romania pentru a deveni un stat puternic si respectat? Raspuns:
     1. Resurse energetice si minerale
     2. Marfuri care pot concura pe piata externa
     3. Capacitatea de a duce o politica externa independenta.
     Oare conteaza pentru statul roman de unde ia gazul si petrolul?
     Uite SUA sug petrol din Irac, Europenii sug gaz de la rusi. SUA nu s-a transformat in irachieni, nici europeni in rusi.
     De unde vine mitul ca daca vom avea relatii avantajoase cu rusii vom trai ca in Rusia?
     Piata libera, democratie isi face poporul roman, nu Rusia, Europa sa SUA. ”
     4. Mai mult decat rahat si-au adus romanii sie insusi nu cred daca si-a ai adus un alt popor. Mai lasati oleak, nu mai dati vina pentru toate prostiile pe popoarele din jur.

     Apreciază

   • Calin Mihaescu zice:

    Stane, daca vrei sa constati ultimele consecinte ale democratiei multiculturale in privinta nivelului de trai, eu iti recomand sa te documentezi cu privire la nivelul de trai din Africa de Sud, o tara civilizata si infloritoare in perioada „nedemocratica” devenita o ruina in nici 20 de ani de „democratie”.
    Asa cum e Africa de Sud astazi va arata si vestul Europei cu valorile „democratiei”. Nu se pune problema DACA, ci doar CAND?
    Pot fi 15 ani, pot fi 30-40 de ani… maxim.
    Bunastarea pe care o vezi deocamdata in Occident este rezultatul INERTIEI unei educatii impuse Occidentului vreme de sute de ani: educatia crestina. Tocmai aceasta educatie se straduie din plin „democratia multi-culturala” sa o stearga. Si reuseste de minune. Rezultatul va fi un nivel de trai la nivelul din Zimbabwe… Sincer, nu vreau sa ajung in Zimbabwe…
    Nivelul de trai in Rusia a suferit enorm in urma unor conflicte si transformari uriase, dar cel putin merge in sus, merge spre mai bine, nu spre mai rau…

    Apreciază

 2. Calin Mihaescu zice:

  Stan, prietene,

  Pe principiul raportarii la Rusia ca inamic datorita agresiunilor istorice, am putea la fel sa ne raportam ca inamic la UE. UE nu este altceva decat Sfantul Imperiu Roman de natiune germana, dar resapat in varianta stangist-ultraliberala. Alaltaieri era catolic anti-ortodox, acum este ateu anti-ortodox. Daca punem mana pe cartea de istorie si dam de suferintele provocate romanilor transilvaneni, ar trebui sa sarim pe tanc si sa nu ne oprim pana la Atlantic, necum sa intram in UE… 🙂

  Dar conflictul nu este numai geopolitic, ci este si un conflict al valorilor.
  Tu spui ca pentru valorile UE trebuie sa fim alaturi de UE…
  Ei bine, orice om normal nu poate fi de acord cu valorile promovate de UE, cu filozofia care sta la baza legislatiei si sistemului politic. Desigur ca in teorie suna bine gargara ultra-liberala: libertate, democratie, drepturi, egalitate. Si comunismul „suna bine” in teorie. Dar practica ne omoara:

  – in Europa natiunea etnica majoritara autohtona a fost privata de statutul de subiect juridic (un guvern poate decide sa importe in Franta 200 de milioane de indieni si sa le dea cetatenie „franceza”, fara nici un respect pentru dreptul la existenta a identitatii COLECTIVE a francezilor pe teritoriul mostenit de la inaintasi; orice notiune de drept colectiv al unui popor asupra propriului teritoriu este anulata, cu consecinta directa asupra existentei chiar biologice asupra oricarui popor: Franta va deveni tara majoritar musulmana in 30 de ani)
  – in Europa familia traditionala este tintita si distrusa sistematic, atat prin cultura de masa cat si prin legislatia care urmeaza ideologia „corecta politic”; a incerca sa curtezi o fata te poate duce la puscarie pentru „hartuire sexuala”, asta in timp ce curlangiii trebuie sa se linga pe strada in fata copilului tau, fara ca tu sa poti reactiona, ca iarasi intri la puscarie pentru „homofobie”;
  – in Europa avortul este incurajat si finantat de catre stat pentru fiica ta minora, care are „dreptul” de a i se proteja „secretul” fata de tine ca parinte;
  – in Europa este pedepsit PENAL delictul de a pune la indoiala orice aspect legat de Holocaust;
  – in Europa avem „Inchizitia familiala”: orice asistenta sociala frustrata si spalata pe creier cu sloganuri democratice este investita cu puteri discretionare de a-ti distruge familia, confiscandu-ti copiii daca par prea inteligenti sau educati in spiritul valorilor traditionale; Vezi aici un astfel de caz cutremurator: http://www.jurnalul.ro/stire-special/copii-romani-rapiti-de-statul-italian-117634.html
  – in Europa avem un sistem politic in care de lehamite participa la vot 30% din populatie, iar castigatorii castiga cu 50,0000001… cat legitimitate poate avea un astfel de proces „democratic”
  – in Europa se introduce „Codex Alimentarius” care declara usturoiul drog (!!!) si te „protejeaza” de „pericolele usturoiului” impunand un oligopol draconic al catorva mari companii asupra celor mai benefice si banale alimente;
  – in Europa „democratica” avem Mafie cu ramificatii pana la varful puterii politice; in Europa avem trafic de droguri controlat, vamuit si autorizat pe sest de catre oligarhia politica „democratica”; toate astea nu existau in regimurile la fel de europene, dar „nedemocratice” ale lui Salazar, Franco, Mussolini…
  – in Europa avem imigratie necontrolata din tarile lumii a treia, care a condus la o crestere enorma a infractiunilor cu violenta impotriva cetateanului de rand (Suedia-in Malmo a crescut de 10 ori rata violurilor in doar 10 ani, paralel cu cresterea numarului de imigranti la 25% in acelasi interval), distrugand milioane de destine, in timp ce faptasii se bucura de televizor cu plasam la puscarie si li se pare vacanta pedeapsa scurta pe care o iau, fiindca sunt cainati ca fiind „defavorizati” de toate paduchelnita de ONG-uri specializate in „drepturile omului”;

  Situatii aberante ar putea fi sute, fiecare exemplificat cu o cazuistica de ordinul milioanelor pentru a arata ce hazna sociala, politica si (multi-)culturala este „democratia” vest-europeana.

  Hai ca asemenea povesti cu „civilizatia” si „drepturile” le mai puteam inghiti cand eram gugustiuci in anii 90, prin Piata Universitatii… dar acum nu mai halim harneala asta fiindca vedem consecintele… de 20 de ani e din rau in mai rau inclusiv la noi in Romania si nimeni nu are curajul sa puna punctul pe I: nu tara, nu poporul, nu educatia sunt de vina, cat este de vina SISTEMUL politic si filozofia care ii sta la baza. Democratia „europeana” post-moderna este un vis la fel de utopic, la fel de criminal si de anti-uman ca si comunismul, doar ca mult mai perfid. Nimeni nu indrazneste sa condamne SISTEMUL. De frica! Fiindca pana si „propaganda anti-democratica” este pedepsibila penal, cu inchisoarea… 😀 Halal „libertate de expresie” cand ai voie sa spui doar ce considera „militia” ca e voie…

  Deci nu numai din motive geopolitice, geoeconomice si geostrategice, ci si din motive ideologice privim spre Rusia cu mai multa incredere: nu ne place spalarea pe creier, nu ne place utopia extremista a democratiei ultra-liberale, iar Rusia pare sa indrazneasca sa se distanteze de paradigma „democratica”. Iar acest lucru este LAUDABIL!
  SISTEMUL pe care ne chinuim sa il aplicam de 20 de ani in Romania, mult laudat pentru „viabilitatea” lui, este in realitate din conceptie gresit, dizolvant, anarhic, anti-uman. Oricare din pretentiile democratiei vest-europene poate fi spulberata in lumina consecintelor de astazi. Si stai, ca inca nu s-a scris ultima pagina… Sa vedem ce va fi Olanda, Franta, Germania peste 50 de ani cu acest sistem „minune”… daca mai apuca…

  Apreciază

 3. cipslim zice:

  Sincer, intarirea legaturilor cu rusii este foarte benefica dar intarirea legaturilor cu ce este azi ~Rusia ca si clasa politica este periculoasa. Raman la opinia lui Mircea Druc care spunea ca Transnistria a fost facuta de moldovenii din URSS pentru ca erau un milion si doreau sa aiba si ei statul lor. Ca Stalin s-a folosit de naivitatea lor si de precedentul istoric a ocuparii Basarabiei este alta problema. O parte din transnistria (foarte mica de fapt) este teritoriu irstoric Moldovean dar in mare parte nu este, a fost luat de la haholi cum ni s-a luat noua bucovina de nord si s-a depopulat.
  Transnistria e cuiul lui pepelea, un Kaliningrad 2 lasat acolo de samanta. Personal cred ca Putin se complace in situatia creeata, el fiind un maestru al ambiguitatii in folosul poporului sau. Un Parteneriat Ruso roman insa ar destabiliza raportul de forte in Europa si chestia e ca nu se vrea o conciliere de nici o parte.
  Orgoliul domnilor, orgoliul…

  Apreciază

 4. stan zice:

  ba nene nu ma lua cu africa de sud . acolo a fost discriminare de rasa nu democratie. acu voi sunteti naivi . era vorba de resurse si dependenta energetica de rusia care este ff nociva nu de comert in general. da eu personal nu vreau nimik deaface cu rusia . daca voi vreti asta e parerea( problema ) voastra .

  Apreciază

  • atreiacale zice:

   Un organism pentru a deveni puternic are nevoie de hrana calorica. Asa si o natiune. In cadrul UE Romania si Moldova vor deveni niste regiuni subdezvoltate, care se vor limita doar la consum.

   Apreciază

 5. stan zice:

  ba eu am spus eu vreau in ue. clar . voi ducetiva in rusia . stiu cum e aici . departe de mine gandul ca e lapte si miere. locuiesc de 6 ani in londra si vad cum merge treaba . nu e perfect ( democratie nu e ca nu cetatenii dau legi ci unii pe care cica ii aleg ) da e mult mai bine decat orice altceva . restul ma lasa rece . sa vorbesti e simplu .

  Apreciază

  • Calin Mihaescu zice:

   Iti recomand sa faci o vizita prin suburbiile pakistaneze, unde politia britanica nu are voie sa intre… acolo vei vedea acum cum va fi TOATA Londra peste 20-30 de ani…

   Iar la problema cu Africa de Sud, chiar ai dat-o in bara. Tocmai asta spuneam si eu, ca a fost un regim „nedemocratic”… si prin asta MAI BUN decat regimul „democratic” de acum din Africa De Sud. Zi-i discriminare de rasa daca vrei, dar eu sunt de acord cu faptul ca AUTOHTONII de oriunde trebuie sa fie privilegiati si protejati fata de venetici de orice rasa… tocmai cu asta nu e de acord democratia, care ne propune sa stam cu bratele incrucisate daca 100 de milioane de somalezi vor sa vina in Romania fiindca „se simt bine”… Iar in africa de sud albii erau la fel de autohtoni ca si francezii in Franta, desi asta se omite in istoria „corecta politic”. Negrii au emigrat masiv in africa de sud abia in secolele 19 si 20. Burii au ajuns acolo in secolul 17 si acolo locuiau doar foarte putini hotentoti si bosimani, care au fost macelariti aproape integral nu de albi, ci tocmai de negrii care emigrau din africa sub-sahariana.

   ce s-a intimplat cu apartheidul nu a fost discriminare de rasa, ci masuri pe care orice stat le ia daca este asaltat de o maree de emigranti.

   La fel cum burii au ajuns acum cetateni de mana adoua in propria lor tara, macelariti cu miile de infractionalitate incurajata si tintita rasial impotriva albilor, la fel vor ajunge si europenii cand imigrantii non-europeni vor atinge masa critica de a deveni majoritari.

   Oricum, intr-o alianta geopolitica cu Rusia noi nu vrem sa ajungem in Rusia ci sa ne GARANTAM DREPTUL DE A RAMANE ROMANI IN ROMANIA!!! Un drept pe care ni-l neaga si ni-l ia cu forta democratia de tip occidental.
   Pe cand tu, in Londra, SIGUR te indrepti spre Zimbabwe, daca nu are loc o schimbare de paradigma care sa inlature mizeria liberala.

   Apreciază

 6. .Au de patrie, virtute, nu vorbeşte LIBERALUL*,
  Cind atitea guri flaminde au cam strins la gard STEJARUL
  Cind atita LUPARAE arogant si cu trufie
  Cere posturi de ministri intr-un rai al saraciei

  Cind se duc mereu discutii de valori si de principii
  Inteleji ca-i tirguiala si banale investitii
  Inteleji ca partajarea in proportii sau egal
  E cam cit o sa ne coste procurorul general

  Cit coruptia?!. Cit vama?!. Si cit cei de la interne?!.
  Iata sensul la principii si valori din astea ,ferme
  Iata sensul la discutii, intilniri si negocieri
  Iata calea de a vinde pin-si stelele din cer…

  Iara noi, plebeii, gloata, cu iluzii si sperante
  Facem miting peste miting si chemam la alianta
  RACUL, BROASCA si o STIUCA ca sa-i inhamam la carul
  Ce ne-a duce-n Europa, cum ne-indeamna LIBERALUL…

  * – Scrisoarea III M. Eminescu…

  25 decembrie 2010 Chisinau

  Iurie Osoianu

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s