аюрель

Un ziar de la Bucureşti: „în Basarabia românii sunt în minoritate, iar la şcoală se învaţă Lenin”


Evenimentul Zilei publică un articol dezvăluie cunoştinţele profunde a ziariştilor de la Bucureşti despre realităţile de la Chişinău. În editorialul cu titlul exclamativ: „Ajutaţi Basarabia! Acum!”, Florian Bichir descrie un tablou de groază în Basarabia: „… acolo încă domneşte KGB-ul, că românii nu mai sunt majoritari, că există o minoritate rusă foarte puternică. Că Lenin este învăţat încă în şcoală şi că în ansamblu Basarabia seamănă cu România anilor ,90”.

evzProbabil, cetăţeanului român îi era greu să dea în căutare pe Google.ro „Republica Moldova”, pentru a afla informaţii elementare despre statul care se află în „vecinătatea sa apropiată”, nu pe Marte, nici pe Lună, ci mai la est de  râul Prut.

Cu titlul de informaţie pentru Bichir şi alţi regăţeni de teapa lui: în Republica Moldova locuiesc 2 638 125 de români, ceea ce reprezintă 78,4 la sută din populaţie, iar „minoritatea rusă” este reprezentată de 201.218 de cetăţeni, ceea ce înseamnă 5,9% din totalul populaţiei.

Să comparăm aceste date cu cele din România unde locuiesc peste 535 250 de ţigani ( din păcate, nu ştim câţi din acest grup  etnic s-au declarat “români”) şi 1,4 milioane de maghiari.

Nu ştim de unde Bechir a citit că “Lenin este studiat în şcoli”. Probabil, acesta ar fi fost surprins să afle că aici programul şcolar nu este prea diferit de cel din România. Iar observaţia că Moldova „ar semăna cu România în anii 90″ e în general stranie. Poate că unica diferenţă dintre oraşele din cele două state româneşti este faptul că în România oraşele sunt împânzite de publicitate, iar în oraşele din Moldova este păstrat aspectul estetic (aşa cum e în oraşele europene, de altfel). În rest, în afară de arhitectură, nu am observat o diferenţă substanţială.

Tot acolo, Bichir observă:„comuniştii coordonaţi de Kremlin simt pentru prima oara în istoria Republicii Moldova gustul opoziţiei. Al umilinţei.”, fără a şti că PCRM s-a aflat în opoziţie din 1993 până în 2001, iar actuala guvernare reprezintă cel mai bine rămăşiţele Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi structurile KGB-ului sovietic.

În plus, domnul Bichir are foarte mari şanse să se dezamăgească de „liberalii” de la Chişinău când va afla că nici chiar cei mai înverşunaţi „unionişti” nu sunt deloc unionişti. Mai mult decât atât, unii membri marcanţi ai alianţei de guvernare concurează cu Voronin în exprimarea aversiunii faţă de românism , cum ar fi candidatul majorităţii parlamentare la funcţia de preşedinte al statului Marian Lupu (lider PD) sau rusofonul şi românofobul mgb-ist de origine ucraineană Dmitri Ciubaşcenko din tabăra liberal-democrată .

Pe cât de mare este grija faţă de românii basarabeni, cu atât de mari sunt şi cunoştinţele legate de Basarabia.

Reclame
Standard

20 de gânduri despre „Un ziar de la Bucureşti: „în Basarabia românii sunt în minoritate, iar la şcoală se învaţă Lenin”

 1. stan zice:

  dute mah . si la recansamant de va declarati moldoveni? ca vad numai 2 % romani . aveti voi o etnie noua si va place sa spuneti la toti ca voi nu sunteti romani . vorbiti in rusa mai ceva ca in romana mai ales cand sunteti inter voi prin tari straine ( gen romania ,uk,italia …in rusia probabil ca e normal cine stie .. ) . a da va bateti in pumnul in piept ca sunteti romani cand cereti hartiile tarii vecine ( pana sa intre in ue erau sub 100.000 acu sunt 1 milon ….) …cu istoria ce sa zic .se invata istoria integrata si tu ai tupeul sa zici ca e la fel ca aia din ro . ia niste carti de istorie din ro si vezi dferenta.

  daca tu te bazezi pe informatiile ce le da winkipedia …e ca si cum te bazezi pe ce zice pro.tv

  si da e mare diferenta intre romania rm in ziua de azi : 90 % etnici romani in ro , 2 % etnici romani in rm… romania membru ue , rm membru csi ….in romania nu exista comunisti in parlament sau nici macar primarii in rm au aproape jumate din voturi ….de libertatile individuale …am vazut

  Apreciază

 2. stan zice:

  din anii 90 tot vad basarebni si mai toti se declarau moldoveni nu romani v=ba multi se enervau cand le spuneai ca sunt romani ( romanii sunt tigani ) . oare de ce vreti voi hartii de tigani ?

  ps: ai dreptate 2,7 la suta tigani e prea putin . ba io zic ca suntem tigani 50 % . e bine esti multumit ?

  Apreciază

  • atreiacale zice:

   Wai, stan, hartii vor cateva procente. Eu personal nu am de gand sa-mi fac cetatenie romaneasca. Ma simt foarte bine roman si fara acte. Nu conteaza cum se declara un om sau altul, esential este ca acesta simte romaneste mai bine decat unul care se declara „roman”.

   Apreciază

 3. stan zice:

  de treaba cu cati se simt romani . am vazut . si in viata reala ( pesonal conatacte cu basarabeni ) si pe net ( bloguri etc. ) . am ajuns sa cred ce zice recensamantul din 2004.

  Apreciază

 4. stan zice:

  650.000 cereri de acordare a cetăţeniei române se află la sediul ambasadei României de la Chişinău

  ok . vad ca vorbim limbi diferite. ti-am zis ca am intalnit 90 moldoveni ce nu ,,simteau ” romaneste cum zici tu . ca-mi zici tu ca sunt majoritari io nu pun botu ( si pe net am vazut mai multi ,, moldoveni ” decat romani

  Apreciază

  • atreiacale zice:

   De ce eu nu am vazut nici un „moldovan” pe net? Chiar daca comunic zilnic cu foarte multi oameni?
   Cifra care ai dat-o este o prostie, pentru ca consulatul romani nici nu este capabil sa proceseze atatea cereri.
   Intre 2002-2007 erau inregistrate 38000 de cereri a cetatenilor MOLDOVENI. In plus, sa luam in consideratie ca la consulatul romaniei de la Chisinau majoritatea care depun cereri nu sunt CETATENI ai MOLDOVEI, ci a Ucrainei, Israelului, Rusiei etc.

   Apreciază

 5. stan zice:

  bine fiecare cu statistica si opiniile lui.

  o sa-ti spun numai atat . NU VREAU BASARABENI IN ROMANIA . asta-i optiunea mea bazata pe experienta si experientele mele de viata .

  Apreciază

  • atreiacale zice:

   E treaba ta, dar basarabenii sunt mostenitorii directi ai Romaniei, drept pe care l-au pierdut regateni. Romania trebuie sa apartina basarabenilor si punctum.

   Apreciază

 6. stan zice:

  hai lasa-ma . :)))) esti la fel ca toti moldovenii. romania a fost facut regatenii desteptule . regatenii sunt cele 2 principate ce sau unit sub cuza . voi erati cu rusii mai ti minte ?

  Apreciază

 7. stan zice:

  uite ce zice basescu omul care sustine ( el stie de ce ) acordarea de cetatenie la toata lumea ce o cere ( a modificat legea privind acordarea de cetatenie . acu nu mai face referendum porcu da pentru micsorarea numarului de paralmentari vrea . deci pe romani nu-i intreaba nimeni cum se dau cetateniile tarii lor )

  15.04.2009

  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la TVR1, că la sediul ambsadei României de la Chişinău sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române, evaluarea fiind că numărul solicitărilor conţinute este de cel puţin 800.000 sau un milion.

  Apreciază

  • atreiacale zice:

   Basescu a spus si mai spune multe prostii in viata lui, nu e pentru prima data. Oare anterior nu spunea ca in Basarabia sunt 4,5 milioane de romani?
   In postul de sus este data adevarata cifra. Daca presedintele Romaniei nu cunoaste nici cu aproximatie numarul populatiei pentru care pretinde ca il doare inima, ce sa mai zicem de chestii mai complicate?

   Apreciază

 8. stan zice:

  uite ce zice diaconescu , omu ce nu va sufera
  Diaconescu susţine că, în total, nu ar fi vorba despre 650.000 de cereri, ci de numai 300.000-350.000. „Vom face rapid evaluarea preliminară şi cred că vor rămâne mai puţine. Unii dintre aplicanţi s-ar putea să nu îndeplinească criteriile limitative, sunt unele reveniri la cereri anterioare. Exclud orice variantă de dobândire automată a cetăţeniei şi a generării unui val de noi cetăţeni în spaţiul UE”,

  oricum ai lua situatia e clara . de la 2 la suta romani.. e cale lunga .

  Apreciază

 9. stan zice:

  Interesant cu ce se ocupa in ziua de azi Cetateni moldoveni care au dobindit cetatenia romana.

  добавлено спустя 1 минуту:

  Eu de exemplu inca lucrez in Moldova dar in curand…..Viva Europa
  почему-то румынское гражданство добывают не обязательно для работы в Румынии как я заметил , а в Европе. Скорее всего даже и не для работы (введен мораторий для болгар и румын) а для рабства. В Румынии предпочитают местных кста )

  Спросили как то Сатану , что делал он так долго в ванной ? Ответ был более чем странный …

  -slayer-

  [ BANNED ]
  > добавлено: Вт Дек 25, 2007 00:28

  loc_jeca,
  Они ёлку охраняют у примарии

  loc_jeca
  Новичок

  > добавлено: Вт Дек 25, 2007 10:38

  [ TRANSLIT >> RUS ]:
  спасибо модератору за помоси, просто у менеа сна4ала не полу4илоси

  добавлено спустя 8 минут:

  [ TRANSLIT >> RUS ]:
  представлеаете 4то ести некоторие из насих которие работаиут в Ро и зарабативаиут как в Европе?!
  А за охрани елки возле примарии даиут не болисе 4000000 леи рум.(130Евро),a за ати дениги мойно елку охранеати и у нас в Kисиневе :Д

  Morfik
  Новичок
  > добавлено: Ср Дек 26, 2007 12:48

  как можно получить румынское гражданство ? допустим если у родителей сестры бабушки у всех гражданство… или как его сейчас делают

  ELMA
  ГУРУ

  > добавлено: Ср Дек 26, 2007 12:53

  Morfik,
  за деньги = )

  влайку пыркалаб там где многоликая орда. там и спроси = )

  „O miserable shadow clad in darkness! Hurting and disdaining people, a karmic soul drowning in sin…Would you try dying for once?”

  loc_jeca
  Новичок

  > добавлено: Ср Дек 26, 2007 12:55

  [ TRANSLIT >> RUS ]:
  собираес ку4иу нуйних и не нуйних доцументов (находис список), здаес ети доцументи в Амбасада Романиеи Чисинау, и jdes 10-20 лет :Д , и если повезет до пенсии возмес грайданство!
  Еа jдал 5 лет, и е4е4 мог би jдати долго и нудно если не маленикаеа помоси.
  Viva Europa

  zdrasti!!
  Мультик

  [ BANNED ]
  > добавлено: Пт Сен 26, 2008 16:02

  просто невыгодно его брать и баста!

  Morfik
  Новичок
  > добавлено: Чт Окт 16, 2008 21:31

  у меня друг из молдовы пожарник работает 1 и 3 дня дома и зарплата гдето 500 евро
  сейчас слышал гражданство на много легче дают один знакомый получил за год и его подруга за пол года
  как он сказал
  я живу в румынии уже гдето 8 лет а гражданства всё нету

  Apreciază

 10. stan zice:

  uite ce zice un moldovean anatoli turcan a.k.a beghemot ( beghemot e blogul lui )

  Re: ultimul mesaj
  beghemot
  2009-09-29 09:56 pm UTC (link)
  De unde ati tras concluzia ca am ceva impotriva poporului roman?
  Cu romani nu am nici o problema, atit timp cit ei nu incep sa-mi spuna mie ca eu is roman, sau ca nu exista moldoveni.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s