Politica

Conflict în interiorul familiei Smirnov sau mimarea luptei politice?


821518425

Oleg SMIRNOV, fiul lui Igor SMIRNOV

După epuizarea conflictului dintre liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi Evgheni Şevciuk, ex-preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, ca urmare a divergenţei pe problema direcţiei în care ar trebui s-o ia reforma constituţională, arena politică transnistreană este martoră a unui nou conflict politic născut în sânul regimului Smirnov.

Actualul preşedinte autoproclamat al rmn, Igor Smirnov, care este adeptul lichidării sistemului de partide şi trecerea la un sistem electoral uninominal, iar Oleg Smirnov, fiul preşedintelui, este adeptul unui sistem liberal bazat pe pluripartidism.

Potrivit unor observatori locali, publicul este dezorientat şi contrariat de o astfel de turnură a luptei politice dintre tabăra conservatoare şi cea reformistă. Deocamdată, nu este clar dacă este vorba de o luptă de interese, un conflict în interiorul familiei sau o mimare a existenţei unor discuţii pe marginea noul proiect al constituţiei. Pe lângă faptul că este fiu al preşedintelui autoproclamatei rmn, Oleg Smirnov este cunoscut şi ca patron al companiei „Sheriff”, o structură financiară care a monopolizat practic întreaga viaţă economică din regiune. În prezent, „Sheriff” deţine staţii PECO, reţele de supermarketuri, hoteluri, cazinouri, o echipă de fotbal şi un post de televiziune prin cablu. Pe lângă acestea, „Sheriff” este unul din cei mai mari finanţatori ai Partidului „Obnovlenie”, a cărui funcţie de preşedinte o deţine Evghenii Şevciuk. Cu toate acestea, Oleg Smirnov este liderul al unei alte formaţiuni politice Partidul Patriotic din rmn.

Reamintim că, în luna aprilie a acestui an, deputaţii legislativului nistrean au propus un proiect al unei noi constituţii, prin care urmau a fi limitate atribuţiile preşedintelui, în favoarea sovietului suprem. Drept răspuns, Igor Smirnov a ameninţat cu dizolvarea legislativului şi mobilizarea trupelor de cazaci, semnând şi un ordin de creare a unei comisii care a elaborat un alt proiect al constituţiei, prin care urmează a fi sporite atribuţiile preşedintelui rmn.

Conflictul dintre administraţia preşedintelui şi legislativ s-a epuizat odată cu demisia benevolă a lui Evghenii Şevciuk din funcţia de preşedinte al sovietului suprem, unul din iniţiatorii reformei constituţionale care, potrivit presei ruse, este favoritul Kremlinului la postul de preşedinte al republicii separatiste nistrene.

Referendumul pentru adoptarea noului proiect al constituţiei rmn ar putea avea loc la finele acestui an.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s