Politica

Sindromul “vin americanii!” la români


Uncle Sam - I Want You For US ArmyDupă o perioadă de ignoranţă deplină din partea administraţiei de la Washington, România se arată extrem de entuziasmată de vizita vicepreşedintelui Josef Biden la Bucureşti, entuziasm care s-a transmit şi dincoace de Prut, la Chişinău. Nimeni nu s-a întrebat totuşi de ce o sarcină atât de „importantă” şi delicată cum ar fi restabilirea atmosferei pro-americane în Europa centrală şi de vest a fost delegată unui vice-preşedinte, în timp ce şeful administraţiei americane se arată preocupat mai mult de problemele interne ai statului său. Să ne amintim că în ajunul aderării României la NATO, George W. Bush nu s-a ruşinat să viziteze personal Bucureştiul, fapt care a condus la nişte schimbări majore pe plan regional.

Spre deosebire de presa românească, presa poloneză s-a arătat ceva mai sceptică faţă de rezultatele întrevederilor lui Biden cu liderii statelor din fostul tratat al Varşoviei.

Discursul în toate capitalele a fost tras la indigo: „Polonia este unicul aliat de încredere a SUA”, „România este unicul aliat de încredere a SUA”, „Cehia este unicul aliat de încredere a SUA”.

Vizita vicepreşedintelui american survine în momentul în care potrivit mai mult studii, opinia publică din statele Europei centrale şi de est devenise tot mai neîncrezătoare faţă de politica americană. Vladimir Putin încearcă să recâştige încrederea polonezilor iar România are şansa de a ocupa locul Bulgariei în proiectul „Southstream” devenind un aliat al Rusiei. Deci, îngrijorările SUA sunt justificate.

Într-un cuvânt, mesajul americanilor este aproximativ de acest fel: „nu v-am abandonat. Suntem ocupaţi niţel, aşteptaţi-ne, fiţi loiali şi vom reveni”.

Să vedem cât va dura „răbdăul” românilor.

Reacţia României la orice discurs al Washingtonului este o continuare a sindromului „vin americanii!” din 1944, când românii aşteptau pasivi sosirea armatei SUA care i-ar fi „eliberat de sub jugul comunist”. Din păcate, această dorinţă nesatisfăcută s-a transformat cu timpul într-o boală psihologică, într-o manie, obsesie, care a atrofiat creierul şi liberul arbitru al clasei politice româneşti.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s