Filme, ProletKult

Un noul film rusesc excepţional cu tematică ortodoxă: „Ţarul”


Царь_постер_001Toamna aceasta a adus premiera a unui nou film excepţional al lui Pavel Lunghin, autorul filmului „Ostrov”, unul din cele mai privite filme ruseşti din ultimii 30 de ani. Este vorba de «Царь» („Ţarul”), ecranizare unui moment din viaţa lui Ioan cel Groaznic şi mitropolitului Filip, anul 1565.

În acea perioada, ţarul rus înfiinţează „opritcina”, primul serviciu secret rusesc însărcinat cu persecutarea tuturor celor care sunt suspectaţi de „viclenie”.

Unica persoană care se ridică împotriva valurilor de teroare este mitropolitul Filip, pentru care fapt plăteşte cu viaţa.

Luând în consideraţie că în realitate personajul în jurul căruia au loc toate acţiunile şi însuşi ideea filmului e roteşte în jurul lui Filip, ar fi mai corect ca filmul să se numească „Mitropolitul”, tiranicul ţar nu este decât un decor, un persecutor al Bisericii Ortodoxe.

Modul în care este reprezentat ţarul rus a revoltat cercurile naţionaliste şi monarhiste din Rusia care au organizat acţiuni de protest în care şi-au exprimat nemulţumirea de ceea ce au numit ei „schimonosirea istoriei a Rusiei”.

E un film despre jertfă, credinţă şi dragoste, care merită să fie privit de  cei care sunt pasionaţi de filmele de calitate.

Filmul poate fi găsit pe torrenturile moldoveneşti. Nu e o calitate excelentă, dar tolerabilă.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s