Politica

Alegerea preşedintelui de către parlament – „ritual de purificare” a clasei politice


În ultimul timp, reprezentanţii AIE au început tot mai mult să vorbească despre intenţia de a modifica procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Într-adevăr, la prima vedere se creează impresia că actuala criză politică este generată de procedura anevoioasă de alegere a şefului statului, iar transmiterea funcţiei de alegere către popor, în calitate de arbitru, ar rezolva această situaţie.

P025_KnightsÎn realitate, soluţia este falsă din start. Experienţa anilor 90 a demonstrat deja că instituţia prezidenţială poate deveni şi ea un factor de instabilitate şi crize politice de proporţii. Să ne amintim că trecere la republică parlamentară a fost făcută anume cu scopul de a reduce influenţa distructivă a preşedintelui în procesele politice din Moldova.

Moldova este un stat prea mic pentru lupte între diverse clanuri politice. Iată de ce procedura de alegere a preşedintelui nu trebuie privită doar ca un proces de desemnare a unei persoane într-o funcţie înaltă, ci un proces de unificare a clasei politice în jurul unui interes naţional, care vizează toţi locuitorii republicii, inclusiv şi politicienii moldoveni.  Aş îndrăznic să calific procedura de alegere a preşedintelui de către parlament ca un „ritual de purificare”, în care deputatul se dezice de interesele sale meschine şi se dedică construcţiei unui idei naţionale. Pasul făcut de politicien la 4 aprilie 2005 a pus bazele unui proiect de edificare a unui stat naţional, liber, unitar şi puternic, proiect deturnat mai târziu de „noua clasă politică”.

Preşedintele nu poate fi ales nu din cauza procedurii, ci din cauza egoismului grupărilor politice, justificat prin „interesul electoratului”. În momentul în care liberalii sau comuniştii spun că nu să-şi „trădeze” electoratul îmi vine a râde. În realitate, prin „trădarea electoratului”, politicienii înţeleg, da fapt, „trădarea propriilor interese”, „trădarea intereselor sponsorilor partidului”, „trădarea intereselor a unor forţe străine, din afara ţării”.

Clasa politică continuă să fie formată din persoane care vin în politică doar pentru nişte interese de moment, lipsite de o viziune asupra viitorului acestui stat, lipsiţi de un proiect naţional, lipsiţi de simţul responsabilităţii pentru oamenii pe care îi conduc. Politicianul nostru este un vânzător de peşte de la piaţă centrală, care ajungând pentru o perioadă scurtă de timp, încearcă să profite din plin de poziţia pe care o are.

În momentul în care un politician îndrăzneşte să-şi „trădeze electoratul”, el îşi demonstrează maturitatea sa politică, capacitatea de aşi asuma răspunderea aristocratică în faţa bunului Dumnezeu pentru soarta neamului săi.

Transmiterea responsabilităţii alegerii şefului statului către popor demonstrează slăbiciunea şi incapacitatea actualei clase politice de a face faţă problemelor cu care se confruntă ţara. Iată de ce trecerea la alegerea preşedintelui de către popor este un gest de trădare a interesului naţional.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s