Sociologie

Din cauza crizei familiei tradiţionale populaţia Moldovei este pe cale de dispariţie


„Iarna demografică” a devenit o noţiune obişnuită prin care specialiştii descriu etapa prin care trece, în prezent, întreaga populaţie a planetei. Ei afirmă că este pentru prima dată în istoria omenirii când creşterea economică în Europa este însoţită cu scăderea numărului populaţiei. Specia umană este supusă unui proces intens de depopulare, în pofida unei aparente creşteri a numărului populaţiei globului. Scăderea ratei natalităţii, migraţia populaţiei apte de muncă sunt procese care se reflectă negativ asupra capitalului uman din mai multe state. Noile generaţii de specialişti din diferite domenii nu reuşesc să înlocuiască vechile generaţii, unele ramuri falimentează din cauza insuficienţei de personal calitativ.

Conform studiului Institutului Demografic din Viena, în anul de studii 2007-2008, contingentul şcolar din Republica Moldova s-a redus cu 27 la sută faţă de anul de studii 2000-2001. Dacă luăm în considerare şi scăderea nivelului calităţii studiilor, Republica Moldova este în pericol de a rămâne fără forţă de muncă calitativă care ar atrage capitalurile străine. În prezent, deja se face resimţită insuficienţa de specialişti în diverse domenii. Potrivit datelor Organizaţiilor Naţiunilor Unite, în anul 2050 vom avea pe glob cu 248 de milioane mai puţini copii cu vârsta de până la 5 ani decât în prezent.

Aceste tendinţe nu sunt specifice doar Republicii Moldova. În peste 70 de state ale lumii are loc o scădere intensă a populaţiei. În 2006, în Germania, din cauza numărului insuficient de copii, au fost închise 230 de şcoli, iar guvernul SUA va fi nevoit să dubleze pe viitor taxele pentru a putea plăti pensiile generaţiei „baby-boom” (explozie demografică după cel de-al doilea război mondial). În prezent, creşterea populaţiei SUA după 1990 se datorează în proporţie de 60 la sută imigranţilor hispanici. Nordul Italiei, unele regiuni din Spania au ratele de fertilitate sub 1, ceea ce înseamnă că femeile din aceste regiuni nu fac nici măcar un copil. Iată de ce în prezent, problemele socioeconomice din statele occidentale, create de nedorinţa de a face copii, sunt rezolvate din contul statelor mai sărace, printre care Republica Moldova, unde există încă populaţie tânără.

Numărul copiilor în lume a scăzut dramatic chiar dacă în următoarele decenii populaţia lumii va mai creşte cu circa 1,8 miliarde. În prezent, rata fertilităţii în Europa este de 1,8, în timp ce pentru supravieţuire este nevoie de 2,05 (1,05 de genul masculin şi 1,0 de genul feminin). Situaţia în ţara noastră nu este cu nimic mai bună, în Republica Moldova, potrivit Eurostat, rata fertilităţii în 2005 era de 1,27, ceea ce este mai puţin decât rata medie în Europa. Odată ce fenomenul îmbătrânirii populaţiei a început să fie resimţit şi în Europa de est, în viitor Occidentul nu va putea acoperi insuficienţa de forţă de muncă pe care nu le pot suplini nici valurile de imigranţi din Asia şi Africa.

Populaţia din Europa de Est şi Republica Moldova în criză sociodemografică

Cea mai afectată parte a Europei este partea de est: din 1989 până în 2002, populaţia Letoniei a scăzut cu 15 la sută, iar populaţia Rusiei urmează să se micşoreze în următorii 50 de ani cu 50 la sută. Potrivit aceluiaşi Institut Demografic din Viena, populaţia Republicii Moldova va scădea, către anul 2050, cu aproximativ un milion de persoane, iar în anul 2130 aici vor locui doar 1,5 milioane de persoane.

Scăderea fertilităţii sub limita înlocuirii generaţiilor înseamnă că numărul populaţiei active apte de muncă de 15-54 de ani îşi va încetini creşterea, după care îşi va atinge apogeul şi va scădea dramatic pe o perioadă de timp nedefinită.

Aparent, scăderea ratei natalităţii este cauzată de veniturile mici ale populaţiei. În aceste condiţii, o creştere economică ar stimula procesul de reproducere. Aici este firească întrebarea: „Creşterea economică ar putea îmbunătăţi situaţia demografică din Republica Moldova?”. Faptul că „iarna demografică” a devenit un fenomen global, atingând şi statele bogate, ne vorbeşte de faptul că procesul de depopulare nu se reduce doar la factorul economic.

Specialiştii afirmă că este pentru prima dată în istoria omenirii când creşterea economică în Europa este însoţită cu scăderea numărului populaţiei. Odată ce economiile moderne au nevoie de creşterea numărului populaţiei, statele cu economie avansată vor avea nevoie tot mai mult de imigranţi. Acest fenomen va afecta grav economia statelor aflate în curs de dezvoltare, printre care şi Republica Moldova. Migrarea populaţiei apte de muncă din ţara noastră în occident scade tot mai mult productivitatea economiei, iar creşterea copiilor în lipsa părinţilor afectează grav dezvoltarea copiilor, fapt ce presupune diminuarea capitalului uman.

În prezent, piaţa muncii din Moldova funcţionează doar datorită exploziei demografice din anii 70-80, când au fost semnalate cele mai înalte rate ale natalităţii. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, dacă în Republica Moldova (RSSM de atunci) în anul 1975 s-au născut 79.169 de copii, în 1980 – 79.580, în 1985 – 90.453 şi în 1990 – 77.085 copii, în 2007 avem doar 37.973 de noi-născuţi vii. În anul 2007, raportând la numărul de persoane decedate, fără a lua în considerare procesul de migraţie, populaţia ţării noastre a scăzut cu 5.077 de persoane. În momentul în care cei născuţi în anii 70-80 vor ajunge la bătrâneţe, tinerii din acea perioadă nu vor mai fi capabili să-i întreţină. Când vorbim de „întreţinere”, ne referim la taxe, impozite, forţe de muncă necesare pentru buna funcţionare a economiei, administraţiei publice centrale şi locale şi altor domenii. Cu alte cuvinte, suntem în pericol de a nu mai avea medici care să ne trateze sau profesori care să predea în şcoli şi populaţie aptă de muncă care să aibă capacitatea de formare a fondului de pensii.

Cauze şi posibile măsuri

Una din principalele dominante este cea ideologică. Expansiunea valorilor occidentale înseamnă dizolvarea fundamentelor societăţii tradiţionale: revoluţia sexuală, emanciparea femeii (în special, prin promovarea „dreptului la avort”), instituţionalizarea cuplurilor homosexuale şi a concubinajului, promovarea „emancipării” tinerilor prin intermediul mass-mediei, „educaţiei sexuale” şi campaniilor „anti-SIDA” dizolvă acele mecanisme de autoapărare care au ajutat generaţiile trecute să reziste în faţa multor greutăţi (războaie, foamete etc.).

Dacă în Republica Moldova în anii ’80 ai secolului trecut numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei era de 7-8 la sută, în 1990 această cifră începe să urce la 11, în 1999 la 18,8 la sută, iar în anul 2007 – 24,5 la sută. Rata divorţialităţii (numărul de divorţuri la 1000 de persoane) în Moldova, în 2005, potrivit Eurostat, a constituit 4,0 la 1000 de persoane, ceea ce depăşeşte de două ori media din Uniunea Europeană şi se apropie de cea din SUA, care este una dintre cele mai înalte din lume. Aceste date ne indică faptul că familia tradiţională este pe cale de a fi desfiinţată în calitate de instituţie fundamentală a societăţii, unitate care garantează continuitatea unei naţiuni.

Soluţii pentru diminuarea impactului crizei demografice au fost propuse în mai multe state din lume, majoritatea din acestea preconizând revenirea la unele norme tradiţionale, în special, organizaţiile pro-familia pledează pentru: interzicerea sau restricţionarea „dreptului la avort”, limitarea posibilităţii de întrerupere a căsătoriei, păstrarea normelor juridice care definesc familia tradiţională drept fundament al societăţii moldoveneşti, educarea valorilor familiale în şcoală, colaborarea statului cu Biserica în sfera politicilor sociale. Toate acestea nu vor putea, desigur, evita etapele dificile cu care se va confrunta în viitor societatea, dar vor putea să le scurteze şi să evite o depopulare totală a ţării noastre. Viitorul depinde de investiţiile noastre în prezent.

Reclame
Standard

Un gând despre „Din cauza crizei familiei tradiţionale populaţia Moldovei este pe cale de dispariţie

 1. Oleg Burcă zice:

  Iar la noi preocupările și știrile de top sînd:
  Filat și-a transplantat păr de pe fund pe cap?
  Filat trebuie să învețe engleza!
  Filat a spus…
  Filat crede…
  Filat a fost…
  da Filat…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s