Politica

Băsescu nu vrea să recunoască desfiinţarea URSS


Băsescu declară că nu vrea semnarea unui tratat de frontieră cu Republica Moldova, pentru că a semnase în trecut un astfel de acord cu URSS. Aşaaaaaa

Deci, din câte înţeleg, tovarăşul Băsescu continuă să trăiască în vecinătate cu Imperiul Roşu şi nu doreşte nici în ruptul capului să recunoască că Republica Moldova, stat înfiinţat prin voinţa exprimată la Marile Adunări Naţionale, a ieşit din componenţa Uniunii Sovietice în 1991.

Să fi uitat Băsescu că ţara noastră nu poartă răspundere juridică pentru tratatele semnate de  guvernul de la Moscova?

România a semnat împreună cu URSS (când  Republica Moldova nu exista ca stat independent) tratatul de la Paris în 1947, prin care a recunoscut frontierele statului sovietic. În prezent ea continuă să facă acest lucru, negând dispariţia URSS.

Nesemnând tratatul de bază, Bucureştiul se află, de fapt, într-o alianţă tacită cu Federaţia Rusă, care este adevăratul succesor al Uniunii Sovietice. În acest fel, România, de facto, recunoaşte Basarabia drept un protectorat al Rusiei.

De ce Bucureştiul continuă să menţină frontiera cu URSS la Prut, care este, într-adevăr, un rezultat al pactului Ribbentrop-Molotov?

Poate pentru că România joacă un rol impus de mai marii lumii, fără a putea trece  limitele stabilite, asemenea unui urs căruia i se permite să hârîie în voie atât timp cât se află în interiorul cuştii.

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Băsescu nu vrea să recunoască desfiinţarea URSS

 1. Sergiu zice:

  Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta Republicii Moldova dupa destramarea Uniunii Sovietice si prin asta a recunoscut „iesirea” din URSS. Independenta pentru o natiune e mai importanta ca disputele teritoriale, pot fi aduse exemple de tari independente dar cu dispute de frontiera si teritoriale care sint mai dezvoltate decit multe state ce stau „ok” la capitolul teritoriu: Grecia, Spania, Irlanda s.a.
  Dar cum Romania nu ar recunoaste destramarea URSS odata ce a recunoscut independenta tuturor fostelor republici sovietice si a incheiat tratatele de frontiera cu tarile limitrofe ori nesemnarea doar cu Republica Moldova a acestui tratat ar insemna cu totul altceva…

  Apreciază

  • Pai, recunoastere frontierelor este o realizare practica a recunoasterii independentei. Romania a denuntat pactul Ribbentrop-Molotov doar in cuvinte, in fapte acest lucru inseamna a inlocui documentul semnat intre Romania (un stat supus) si URSS (putere ocupanta) cu un tratat de baza intre doua state romanesti fratesti. Bucurestiul nu doreste acest lucru. De ce?
   Pentru ca ne doreste in continuare in zona ex-sovietica. Este o atitudine pe care a exprimat-o si alti conducatori ai Romaniei: Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, acum si Basescu.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s