ProletKult

Din nou definim noţiunea de „român”, „românism”


Cea mai mare eroare logică a „moldoveniştilor” este momentul în care aceştia încearcă să opună identitatea de „român”, identităţii de „moldovean”. Greşeala constă în simplul fapt că spre deosebire de alte naţiuni, etnonimul de „român” desemnează doar o identitate abstractă, generală care reuneşte mai multe grupuri subetnice formate datorită diverselor procese istorice, în diverse regiuni româneşti. Indivizi care ar purta doar identitatea de român, pur şi simplu nu există.

Să explicăm noţiunea de subetnos:  ” O parte a etnosului, legată strâns de un anumit landşaft, având un mod de trai şi soartă comună. De ex: lipovenii, cazacii, basarabenii, aromânii. Pentru sistemele etnice de nivele superioare este caracteristică o perioadă mai lungă de existenţă. În special, consorţiul poate exista mai puţin decât fondatorii săi”.

Atunci când vorbim de etnosul românesc, ne referim, de fapt, la un ansamblu al mai multor subetnosuri: munteni, moldoveni, ardeleni, olteni, basarabeni, bucovineni. În afara acestora, noţiunea de „român” nu are nici un sens. Nu există români care nu ar aparţine nici unei regiuni istorice.

Chiar dacă român este născut în afara hotarelor României sau Republicii Moldova, acesta îşi moşteneşte subetnosul. Exemple vii sunt destule în SUA, Germania, Italia şi în alte state unde există comunităţi puternice de români. Ardeleanul rămâne a fi ardelean chiar dacă nu s-a născut în Ardeal.

În cazul în care „moldoveniştii” doresc să demonstreze diferenţa dintre „moldoveni” şi restul spaţiului românesc, ei ar trebui să efectueze o analiză a fiecărui subetnos românesc în parte comparându-l cu subetnosul „basarabean”. Pariez că în urma unei astfel de comparaţii, „moldoveniştii” ar constata, de exemplu, că basarabenii sunt mai apropiaţi mintal de ardeleni, decât de ardelenii de munteni.

În prezent, noţiunea de „român” are două sensuri: primul sens vizează apartenenţa la statul naţional român, al doilea sens se referă la recunoaşterea unităţii de tradiţie a mai multor grupuri subetnice (moldoveni, basarabeni, ardeleni, olteni, bucovineni, bănăţeni, munteni). Din păcate, această diferenţiere de sensuri nu se prea face, ceea ce permite o mulţime de manipulări a opiniei publice.

De exemplu în cadrul unei conferinţe a preşedintelui Băsescu la Chişinău, un jurnalist basarabean a folosit expresia: „cei care nu simt româneşte”, cu referire la cei care nu sunt simpatizanţi ai şefului statului român.

Un alt caz s-a petrecut în România, în timpul participării lui Traian Băsescu la un festival naţional în unul din judeţele din România. O femeie din mulţime a replicat preşedintelui român: „Domnule Băsescu, dumneavoastră nu mai simţiţi româneşte!”, referindu-se aici la lipsa unei comuniuni dintre „alesul poporului” şi naţiunea română.

Aceste nuanţe ne facem să fim puţin mai atenţi faţă de cei care fac „paradă de românism”. De cele mai dese ori, servitudinea faţă de clasa politică de la Bucureşti este mult mai antiromânească decât aplecarea în faţa stăpânului de la Moscova, Bruxelles sau Washington.

Eu nu înţeleg, de exemplu, sensul expresiei „Basarabia, pământ românesc”. La ce se referă ea? La faptul că Basarabia trebuie să fi condusă de clasa politică de la Bucureşti sau că Basarabia aparţine românilor care locuiesc în ea?

Standard

5 gânduri despre „Din nou definim noţiunea de „român”, „românism”

 1. ... zice:

  ai vorbit in plus ….acu ii inteleg si io pe cei ce spun ca voi nu aveti ce cauta in romania . stau de la 18 ani in strainatate si aberatiile pe care le sustii nu le-am vazut . cand sunt grupuri mari de romani remarc ceva ,, patriotism ” local de genu : noi suntem , noi facem si alte bla bel bla-uri .
  oamenii sunt diversi in primul rand intre ei . restu e doar politica …

  Apreciază

   • ... zice:

    bai smechere mai citetste tu ce e scris si ce am scris .
    eu niciodata nu am spus ca sunt muntean ci prahovean sau respectiv ploiestean in relat
    … relatia mea cu alti romani . iar pentru straini sunt roman si atat .
    si 2 dintre bunici de-ai mei sunt din alte regiuni .
    restu e doar mult bla bla bla .
    daca spun muntenia pamant romanesc insemna ca spun ca muntenia e a romanilor si a romaniei . asta ca sa intelegeti si voi ce inteleg io .

    Apreciază

 2. Felicitari pentru articol. 2 zile în urmă discutam despre inutilitatea campaniei „Basarabia pământ românesc”. În primul rînd crează confuzie. Un rus cînd merge oriunde în lumne este rus. Pe noi cînd ne întreabă cine eşti? raspunsul este – român, dar de unde eşti? R: Din Moldova. Locuieşti la Iaşi? Păi nu, în Republica Moldova? Sunt Basarabean.

  Putem observa această criză de identitate şi în cîntece – „românii basarabiei moldave”…

  Poate ar fi cazul sa dezvolţi acest subiect.
  Succes!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s