Ortodoxie, ProletKult

„De la Constantinopol ne tragem” sau despre etnogeneza românilor


Istoria românilor este dominată de un straniu mit: „descendenţa italiană a românilor”. Ne considerăm urmaşi ai Imperiului Roman în pofida faptului că am avut un contact de scurtă durată, care nu a fost în stare să „romanizeze” populaţia locală în felul în care se pretinde.

Din şcoală cunoaştem că administraţia romană nu a durat destul de mult, din 106 până în 275. Indiscutabil, indiferent de rezultatele războaielor daco-romane, indiferent de procesele de colonizare, asimilarea unui popor întreg ar fi imposibilă  în decursul a 170 de ani. Cel mai probabil scenariu în care tind să cred este că procesul de etnogeneză a avut loc sub influenţa Imperiului Bizantin, cu care românii au menţinut legăturile culturale, economice, politice şi spirituale peste 1500 de ani.

În anul 324, armata Imperiului Roman de Răsărit înving în luptă vizigoţii, care stăpâneau ţinuturile locuite de daci. Rezultatul victoriei este un tratat prin care vizigoţii devin confederaţi ai Bizanţului, iar cetăţenii romani din aceste teritorii revin sub protecţia Bizanţului. Un alt element important este faptul că tratatul prevede răspândirea liberă a creştinismului, ceea ce ar presupune că adoptarea acestei religii ar însemna trecerea sub protecţia romanilor.

Pe lână aceasta, să nu uităm că limba latină a continuat să fie o limbă  de comunicare încă mult timp în cadrul Imperiului Bizantin.

Un alt element important la care trebuie să atragem atenţia este faptul că însăşi numele de „Imperiului Bizantin” a fost inventat în 1557 de către istoricul Hieronymus Wolf,  autorul lucrării „Corpus Historiae Byzantinae”. Până atunci, era utilizat numele de Ρωμανία „Romanía” sau Βασιλεία Pωμαίων Basileía Romaíon.

La daci, sensul noţiunii de „roman” se schimbă. Dacă în trecut acest calificativ se referea la cetăţeni ai Romei, de acum încolo acesta va deveni un sinonim a ceea ce astăzi numim „bizantin”.

Procesul de creştinare a dacilor presupune adoptarea limbii latine utilizate în Romania, însă nu limba clasică a Romei, ci versiunea populară a limbii latine a persoanelor care erau purtătoare a creştinismului pe teritoriul Daciei. Latina populară, civilizaţia bizantină şi credinţa ortodoxă devin cele mai importate elemente care contribuie la formarea a ceea ce urmează să devină etnosul românesc. În momentul în care dacii şi-au primit numele de „roman”, ei şi-au manifestat adeziunea la civilizaţia bizantină, la lumea ortodoxă.

Să ne întoarcem la formarea Bizanţului. Din anul 330, noua capitala a Imperiului de Răsărit devine „Noua Romă” (numit în popor „Constantinopol”), ceea ce trebuia să simbolizeze începutul unui nou imperiu creştin-ortodox, a unei  civilizaţii ortodoxe, opuse radical civilizaţiei „Vechii Rome”, păgâne şi decadente.

Prin esenţă, naşterea poporului român are loc prin integrarea în civilizaţia bizantină şi îndepărtarea de civilizaţia Romei. Creştinii construiesc pe ruinele Romei un nou imperiul creştin – Romania, de care dacii se vor ataşa într-atât de mult, în cât îşi vor purta cu mândrie numele de „român”, pentru că de fapt „de la Constantinopol ne tragem”.

Reclame
Standard

11 gânduri despre „„De la Constantinopol ne tragem” sau despre etnogeneza românilor

 1. Limba latina era derivata din cea a „ROHMANILOR”, strabuni ai Dacilor, ce au migrat spre peninsula Italica, deci „latina vulgara” (vorbita de popor, vulg) era aproape identica cu limba vorbita de urmasii Rohmanilor, ramasi in Carpati.
  Asadar, denumirea de ROMANIA, care cu mindrie si-o revendica Imperiul Roman de Rasarit, facea referire la acesti stramosi ai Romanilor, a carui capitala se pare ca era situata in zona actualului oras Roman din …Romania.
  P.S. Rohmanii sunt numiti si „blajini”, la care se face referire de Pastele Blajinilor sau a Uriasilor pomeniti in legendele Romanesti.

  Apreciază

  • 1. Conform datelor care exista, limba dacilor facea partea din grupul satem al limbilor indo-europene in timp ce limba latina apartine grupului qentum. Cu alte cuvinte, originea limbii dacice si latine este destul de indepartata.
   2. termenul „rohmani” este luat din cultura populara, dar in alte izvoare istorice nu exista.

   Apreciază

 2. Ca sa nu incep sa citez copios din opera lui Densusianu (DACIA PREISTORICA), in caz ca aici te-a purtat gindul, imi permit sa-ti fac alte citeva recomandari:

  „Oricum, dacă demonstraţia făcută de Nicolae Densuşianu a fost cea adevărată (aşa cum crede şi semnatarul acestor rânduri) atunci evenimentele istorice ulterioare şi încă mai vârtos istoria Bizanţului capătă o altă şi mult mai înălţătoare explicaţie.

  Bizanţul apare ca momentul triumfal al omenirii, poate una din singurele vremi în care duhul a stat şi a fost socotit ca stând deasupra materiei de către autoritatea lumească. Bizanţul mai apare ca biruinţă a tradiţiei (inclusiv a celei adusă la lumină de Nicolae Densuşianu) asupra materialismului egalizator şi degradant al imperialismului roman, iar neamul românesc apare nu ca „anexa“ secundară, ci ca parte esenţială a civilizaţiei bizantine. în aceeaşi ordine de idei, expresia de „Bizanţ după Bizanţ“ trebuie înţeleasă drept continuitate istorică neîntreruptă şi făgăduinţă de biruinţă viitoare.”

  Sursa: http://universul-cartilor.com/cartile-blestemate/dacia-preistorica-de-nicolae-densusianu-o-analiza-de-alexandru-nemoianu/index.htm

  Apreciază

 3. sandu mihail zice:

  Daca cercetati mai cu atentie lexicul si gramatica limbii romane si faceti o comparatie cu cele trei limbi principale care se vorbesc in regiune va veti convinge singuri de adevarul ca romana este un amestec de latina+slava+magiara+greaca +turca unde proportia a oscilat in functie de perioade , actualmente (defapt de vreo 200 de ani formandu-se o limba stabila ).
  In concluzie , romanii nu au avut nici o limba proprie , roman inseamna ceva numai de vreo 150 de ani , si este de departe cel mai pestrit amestec de natii din europa . Nici nu exista romani , exista moldoveni , ardeleni si vlahi s.a.m.d.
  La fel ca si italienii care nu au nici o treba cu vechii romani .
  Nu putem insa afirma ca apartinem familiei de mari popoare fundamentale europene cum sunt bulgarii , magiarii , grecii , nemtii ,englezii, francezii , rusii etc.
  Suntem doar un amestec al acestor natii fundamentale , limba vorbita neavand nici o legatura cu originea oamenilor locului . Limba latina a supravietuit deoarece acest teritoriu a fost mereu intens populat iar diferitele natii trebuiau sa se inteleaga intr-o singura limba , intamplator latina ,probabil din inertie ,fiind prima limba stabila , vorbita de administratia romana , care a fost insa modificata mereu dealungul celor peste 1000 de ani de cand este principala limba de comunicatie pe aceste meleaguri . Defapt vorbitorii de latina au fost mereu majoritari pe aceste meleaguri , nu romanii , care inseamna ceva doar de vreo 150 de ani .
  Acest lucru nu este insa o rusine sau o problema pentru actualii cetateni romani .
  Limba romana vorbita astazi este o limba extraordinara , cu care ne putem mandri . Este rodul muncii a mii de poeti , scriitori si intelectuali care au contribuit fiecare in felul sau la vastitatea extraordinara pe care o are . Daca toti pamantenii ar vorbi romaneste nu ar fi nici un regres pentru umanitate . Este chiar mult superioara ca gramatica si fonetica unor limbi internationale precum engleza sau rusa , fiindca latina a fost si va ramane deapururi cea mai culta limba ……..

  Apreciază

  • Etnosul nu are la fundament limba vorbită, ci un set de mituri şi stereotipuri comportamentale. Anume ele şi dau contur culturii populare.
   De unde aţi luat că bulgarii , magiarii , grecii , nemtii ,englezii, francezii , rusii – sunt „popoare fundamentale”? Pentru că, presupun, nu le cunoaşteţi istoria. Din punct de vedere genetic şi rasial, ele se află în aceeaşi situaţie ca şi noi.

   Apreciază

 4. Dacii si getii au fost daca vreti un fel de „piei rosii” ,un fel de indieni , care dupa colonizarea romana au disparut complet . Ca si indieni americani nu au reusit sa lase in istoria locului decat legende . Fenomenul are insa o vechime mult mai mare decat cel american cu care am fost aproape contemporani ,dar a fost perfect similar .
  Maghiarii sunt de departe cel mai original popor din europa , atat ca limba cat si componenta etnica . Germana oficiala este deasemenea o limba care s-a format din mai multe dialecte germanice dintre care unul a fost principal . Daca mai consideram si trasatura rasiala nu pot fi confundati cu danezii sau suedezii sau alti blonzi. Germanii chiar au fost dominanti o perioada in imperiul roman , au dat o multime de regi si dinastii .
  Si sa ne amintim totusi de vecinii nostri bulgari , care au fost primii crestini din balcani , care au impus alfabetul chirilc in balcani si in toate tarile ortodoxe , inclusiv rusia si au dominat bizantul pana la aparitia verilor lor turci mahomedani . De francezi si de englezi nici nu are sens sa mai vorbim .
  Intre romani si aceste mari popoare vechi exista marea diferenta ca poporul roman se constituie din aceste natii + ceva evrei si tigani la greu nu are sens sa mai vorbim si sa facem comparatii .Ei nu au aceleasi probleme ca si noi , ei chiar chiar sunt natii fundamentale pentru europa .
  Trasatura rasiala nu poate fi ignorata chiar complect , chinezii sunt tot chinezi oriunde , oricat i-ai corci . Nu trebuie sa cunosti prea multa istorie a acestor natii ca sa-ti dai seama .
  Asta nu insemna ca nu stiu foarte multe despre istoria acestor natii , dar aici era vorba de istoria romanilor .
  S-ar putea sa va fi deranjat cel mai mult , cred eu , cuvantul RUS pomenit ca popor fundamental , ca pe orice roman care se respecta . Din pacate multi romani se trag de la rasarit , dar au cam uitat treaba asta , de cand si-au pus escu in coada . Si-si mai zic si basarabeni multi dintre ei. Si stie toata lumea ca rusoaicele sunt toate fara exceptie , proaste si blonde , ceea ce nu este si cazul romancelor care sunt doar unele blonde si proaste probabil tot rusoaice si alea , da cam multe , si moldo-venci unele .
  SUA nu este deloc un caz nou pe lumea asta , au mai fost si altele , Romania (pe vremea colonizarii romane) de exemplu .
  Spre deosebire de alte natii , nu exista doi romani asemanatori decat daca sunt eventual frati . Daca stii bine o alta limba nici dracu nu stie ce natie esti , poti sa te amesteci oriunde . Este un mare avantaj , dar trbuie sa pastrezi total secretul ca provii din romania .
  Legatura bizantina este una fireasca , cultura bizantina a fost aproape 2 milenii dominanta in zona , din balcani pana in muntii urali , desi romanii de astazi se caiesc in sufletul lor si unii pe fata ca nu s-au nascut japonezi bunaoara ..??? .. toyote , honde si alte chestii …ca nu o au lunga ca negrii …..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s