Ortodoxie, Politica

Elita rusă defineşte o ideologie naţională, noi când o vom face?


Elita politică din Rusia, reprezentată de partidul „Edinaia Rossia” („Rusia Unită”) lucrează asupra unei ideologii de stat, fundamentată pe valorile tradiţionale ortodoxe.

Ziarul de orientare liberală „Moskovski Komsomoleţ” a publicat un document intern de partid, care expune nişte principii care se referă la procesul modernizarea Rusiei în baza valorilor fundamentale ortodoxe.

Documentul („Нравственная основа модернизации”), care reprezintă un material de lucru în cadrul şedinţelor de partid, conţine trei părţi: „Ortodoxie ca fundament moral al modernizării Rusiei”, „Patriotismul, religia societăţii contemporane” şi „ Să lucrăm pentru Rusia!”dată ce există numeroase similitudini între problemele cu care se confruntă societatea post-sovietică din Rusia şi societatea post-sovietică din Moldova, ideea ar putea fi binevenită în Republica Moldova, acomodată la condiţiile noastre locale de ce nu? Nu este nevoie decât de o forţă politică capabilă să definească o ideologie politică naţională oficială a statului Republica Moldova care ar oferi o doză importantă de raţionalitate reformelor legislative şi instituţionale din ţara noastră.

Mai jos redau câteva fragmente traduse din limba rusă:

„Pentru modernizarea şi dezvoltarea Rusiei este nevoie de o ideologie. În Constituţia Federaţiei Ruse este stipulat că nici o ideologie nu poate deveni o ideologie de stat. Realitatea obiectivă, însă ne demonstrează că oamenii din ţară, poporul în întregime simte un disconfort psihologic din cauza unei neclarităţi a miturilor politice şi a celorlalte ideologii politice adecvate unei conştiinţei  sociale moderne şi tradiţiilor poporului. […]

Experienţa istorică arată că reuşita realizării unor reforme instituţionale, dezvoltarea unei culturi corporative şi creşterea bunăstării naţionale este legată în mod direct de fundamental valoric al societăţii. În Rusia, la baza acestuia se află etica Ortodoxiei, ai cărei parte indispensabile este patriotismul, sobornicitatea, servirea binelui comun”.

„Demontarea rapidă a sistemului ideologic sovietic şi copierea grăbită a formelor occidentale, precum şi invazia valorilor economiei de piaţă au condus la eroziunea valorilor şi normelor moral-spirituale, tradiţionale pentru Rusia. Prin intermediul mass-media, cinema, publicitate, internet sunt impuse nişte modele care fixează drept ideal îmbogăţirea şi obţinerea succesului individual cu orice preţ”.

„În prezent, toată greutatea susţinerii stării de spirit al societăţii depinde de conducerea statului,  ceea ce este greşit. Această responsabilitate trebuie să revină în egală măsură întregii elite politice, mass-media, uniunilor culturale şi populaţiei întregi”.

Descarcă documentul de aici

O altă încercare de definire a unei ideologii naţionale întreprinsă de un grup de intelectuali anonimi din Rusia

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Elita rusă defineşte o ideologie naţională, noi când o vom face?

  1. huidan zice:

    Elita politică a României are o galerie jalnică de personaje „emblematice”, pe care nu le mai numesc.Personaje care nici măcar nu pricep ce este o ideologie naţională şi la ce serveşte ea.Cît despre elitele intelectuale, nici acestea nu arată mai bine.Cei care ar avea ceva de spus nu pot lucra în echipă.Pentru că noi sîntem români, noi sîntem români…

    Apreciază

  2. Pingback: Po(a)nta « Cuib de mitralieră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s