Ortodoxie, Politica

Pasat vrea referendum pentru ortodoxie sau ortodoxie pentru referendum?


Ex-directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valeriu Pasat, s-a adresat cu o scrisoare deschisă Parlamentului Republicii Moldova, prin care sugerează ideea iniţierii unui referendum în problema introducerii în învăţământul preuniversitar „Bazele culturii ortodoxe”.

Iniţiativa este salutabilă dacă nu ar ascunde un pericol de politizare a problemei. Ideea organizării unui referendum naţional în problema introducerii religiei în şcoală coincide cu perioada în care se vorbeşte tot mai multe de elaborarea şi adoptarea prin referendum a unei noi constituţii a Republicii Moldova. Este întâmplător acest fapt? Se prea poate. Însă în cazul în care domnul Pasat doreşte sincer readucerea educaţiei ortodoxe în şcoală, să pledeze şi pentru organizarea unui astfel de referendum în afara oricăror lupte politice.

Nu este exclus că „brandul religios” ar putea fi utilizat de fostul şef al securităţii pentru a stimula participarea populaţiei la înlocuirea actualei legi fundamentale, cu cea convenabilă unor grupuri de interese.

O eventuală includere problemei religioase în referendumului constituţional nu ar însemna decât un şantaj la adresa creştinilor. Dacă aceasta este adevărata intenţie, atunci iniţiativa lui Pasat nu are nimic în comun cu ortodoxia.

Reclame
Standard

Un gând despre „Pasat vrea referendum pentru ortodoxie sau ortodoxie pentru referendum?

  1. Anatol zice:

    Da, e o problma reala, din pacate nu cunoastem pina la urma ce intentie si atitudine sincera se ascunde in culuse, putem doar dibui… virtual, pinace.
    …acum Pasat vine dinspre Rasarit, are mai multe motive si obligatii,in acelasi timp,-sugestii,dar si initiativa dupa cugetarile referitoare la volumile ce le editeaza in vederea ciumei bolsevice si prigoanei impotriva Bisericii si a poporului crestin, poate a mai avut si o luminare suplimentara in perioada cit a fost cercetat penal, cu multi sa intimplat. Initiativa cu „Constitutia” vine din partea AIE(tributara complet spiritului occidental antiortodox) si nu avem de unde spera ca redactarea „ei”,cea „noua” va fi in favoarea normala a viitorului nostru mult dorit. Astfel fiind situatia, nu ar avea de unde sa fie tangenta lui Pasat cu „noua Constitutie”( numai daca nu e iuda…). Vreau sa cred ca de fapt se profita de motivatia referendum-ului cu „Constitutia” pentru a cistiga in acelasi timp cale verde pentru ref. cu privire nu numai la disciplina scolara ci si a crestinatatii basarabene in general. Initiativa e sustinuta de Mitropolie,astfel e de inteles ca a fost bine analizata, cu atit mai mult ca Mitropolia Basarabiei( filodanieleasca) e impotriva referendum-ului. …Ceva de felul asta, dar in curind se va vedea. Guvernarea „noua” dupa cum deja cunoastem tot e impotriva ref. cu privire la introducerea multasteptatei disciplini, era si de asteptat o astfel de pozitie cvasicomunista si masonica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s