Politica

Marea Britanie se face vinovată de ocupaţia Georgiei de către trupele bolşevice în 1921?


Principalul vinovat de ocupaţia Georgiei de către trupele sovietice este Marea Britanie, consideră Partidul Laburist din Georgia. Potrivit liderului acestei formaţiuni, Şalva Natelaşvili, Marea Britanie a blocat iniţial intrarea Georgiei în Liga Naţiunilor, apoi prin intermediul prim-ministrului britanic, David Lloyd George, a aprobat intervenţia armată a guvernului Lenin în Georgia. „În rezultatul intervenţiei sovieto-turceşti în Georgia, teritoriul ţării noastre a fost împărţit între cei doi ocupanţi”, afirmă liderul laburiştilor georgieni.

Istoria se repetă, afirmă Natelaşvili. „Anume conducta petrolieră britanică a fost cea care a cauzat explozia relaţiilor diplomatice cu Rusia, care s-a finalizat cu ocuparea Abhaziei şi regiunii Ţhinval. Restul teritoriului Georgiei, în special Adjaria, s-a transformat într-un paşalâc economic al Turciei”, a declarat liderul Partidului Laburist.

Aceste declaraţii au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă care a fost dedicată celor 89 de ani de la ocuparea Georgiei de către trupele sovietice.

La 11 februarie 1921, trupele Republicii Sovietice Socialiste Federative Ruse (RSSFR), cu susţinerea Turciei, au întrat pe teritoriul Georgiei. La 23 februarie 1921, Turcia a adresat guvernului de la Tbilisi un ultimatul prin care a cerut cedarea oraşelor Ardahan şi Ardvin.

Trupele turceşti ocupă câteva raioane ale Georgiei, ceea ce trezeşte nemulţumirea bolşevicilor ruşi.

La 16 martie, guvernul turc declară intenţia de a anexa regiunea Batumi. Situaţia Georgiei a devenit foarte complicată, întrucât Marea Britanie semnase în aceeaşi zi un acord comercial cu Rusia prin care britanicii promit „să se abţină de la oricare acţiuni împotriva antisovietice”. Toto la 16 martie 1921 este semnat un acord dintre Rusia Sovietică şi Marea Adunare a Turciei, în fruntea căreia se afla Kemal Ataturk, un acord prin care Turciei îi revenea oraşele Ardahan şi Artvin (regiuni locuite de georgieni de credinţă islamică), iar regiunea Batumi rămânea în componenţa Georgiei.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s