Politica

Vadim Mişin:”drept „blocadă” putem califica tot ce face Putin în Rusia”


Un fragment dintr-un interviu publicat în nr.12 al revistei VIP MAGAZIN după alegerile parlamentare din 2005. Lectură plăcută.

Aţi sărbătorit victoria la aceste alegeri?

Credeţi că asta a fost victorie? Nu am avut ce serba. Personal, m-au încercat sentimente duble. Sunt rus, dar soarta m-a adus în Moldova pe când aveam şapte luni. Această campanie electorală mi-a fost tare neplăcută din cauza poziţiei Rusiei. Totuşi, sunt convins că cei din fruntea Rusiei au fost induşi în eroare de către politicieni de rea-credinţă din anturajul lor. Duma de Stat nu s-a gândit absolut deloc la cetăţenii săi şi a făcut un PR neplăcut şi urât. Dar, ca membru al echipei învingătoare, e plăcut să ştii, că în pofida acestor presiuni enorme, poporul ne-a susţinut.

Cum vor evolua relaţiile cu Rusia?

Le vom ameliora. Vom găsi formele, metodele potrivite pentru a-i explica şi lui Puţin personal, şi guvernului şi Dumei de Stat că se înşală. Prima eroare ţine de expresia „blocada Transnistriei” – nu este, nu a fost şi nu va fi nici un fel de blocadă a Transnistriei atâta timp cât noi ne aflăm la putere. Şi dacă o ordine elementară este numită „blocadă”, atunci drept „blocadă” putem califica tot ce face Puţin în Rusia. De ce el ia hotărâri, Duma votează şi guvernatorii nu sunt aleşi, ci numiţi? Şi toţi spun că asta e firesc şi democratic. Scuzaţi-mă, dar nu voi accepta niciodată – nici în viaţă, nici în politică – standarde duble. Dacă e „negru”, atunci negru va fi întotdeauna. Iar dacă e „alb”, aşa va şi rămâne – alb, indiferent de trepăduşii din jurul meu. Sper că vom găsi în Rusia politicieni care să ne audă şi să ne înţeleagă.

Cât de mare este distanţa dintre Partidul Comuniştilor şi partidele democratice?

Pot să vă adresez şi eu nişte întrebări? Nu e obligatoriu să-mi răspundeţi. Cine numeşte aceste partide „democratice” în afară de ele însele? O altă întrebare: spuneţi-mi, vă rog, Urecheanu ce partid reprezintă? Braghiş – din ce fel de partid vine? Dar Lidia Guţu?

Ivan Timofeevici Guţu? Cosarciuc? Numesc oamenii… din bloc, da, aveţi dreptate. Dar cine s-a adunat în acest „ghiveci”? Nimic nu este clar. Realmente, partidele care reprezintă ceva sunt cele conduse de Dumitru Diacov şi Oleg Serebrian. Şi atât. Altceva e dacă îmi plac: recunosc că doctrina lui Serebrian nu mi se potriveşte deloc, dar reprezintă un partid. îmi place sau nu Diacov, putem polemiza, dar Diacov pretinde că partidul lui e de orientare socialistă, stângă-centru şi, bineînţeles, dacă e să luăm în calcul direcţia socialistă a acestui partid, pot să vă spun că formaţiunea în cauză ne este aproape. Şi că suntem dispuşi să discutăm şi chiar să colaborăm. Nu zic să trebuie să ne „înghiţim” unii pe alţii sau să facem un bloc – nu ne trebuie nici un fel de blocuri – dar pentru viitorul parlament parcă s-ar preta oamenii din partidul lui Diacov.

Dar nu credeţi că pentru electoratul lui Diacov colaborarea cu Partidul Comuniştilor va fi ca o trădare?

Nu, categoric. Consider că electoratul lui Diacov este cu mult mai aproape de noi decât de Braghiş, Urecheanu ş.a.m.d. Vreau să subliniez încă o dată că nu dorim să facem vreo alianţă, ci mizăm pe o colaborare în viitorul legislativ. De exemplu, se va discuta în parlament proiectul legii despre mass media. Diacov este un jurnalist cu experienţă, corect… Dacă noi vom fi autorii proiectului, e firesc că vom conlucra…

Şi Iurie Roşca este un jurnalist talentat, cu experienţă…

Şi nu este unul dintre cei mai răi, sunt de acord cu dvs. Am fost învinuiţi că am demis guvernul Braghiş şi că am votat cu Roşca, chipurile, ne-am unit cu frontiştii. Pardon, dar au fost puse greşit accentele. Noi am fost cei mulţi care am pus problema demisiei, iar Roşca ne-a susţinut. El trebuie întrebat ce motive a avut ca să voteze contra. Ştiu că nu avea de gând să colaboreze cu comuniştii. Când aude cuvântul „comunist”, Iura se face verde la faţă. Dar repet: Roşca a votat cu noi, pentru că a avut motive ca să voteze împotriva guvernului Braghiş. Şi nu cred că e obligatoriu să avem aceleaşi raţiuni.

Se spune că dl Voronin nu a vrut să vă numească în postul de vice-preşedinte al vechiului Parlament, pentru că nu cunoaşteţi limba română. E adevărat?

Despre limbă nici vorbă nu poate fi. Cunosc limba moldovenească destul de bine, dar de vorbit îmi vine greu. Pur şi simplu, nu am practică şi, când încep să vorbesc moldoveneşte, mă urmăreşte gândul că acum am să fac numaidecât o greşeală. Parcă aş avea o frână în creier şi nu pot să mă exprim liber, aşa ca dl Cubreacov, bunăoară. Nu ştiu dacă la numirea în funcţie mi-a jucat festa naţionalitatea mea, dar dacă e să fiu sincer, din tinereţe, niciodată nu am fost omul conjuncturii, cu toate că în viaţă mi-au reuşit foarte multe lucruri. Nimeni niciodată nu m-a ajutat. Am nimerit de foarte tânăr în comitetul central al comsomolului – Lucinschi m-a luat, nici nu ştiu de ce, m-a studiat – mai bine să-1 întrebăm pe el de ce m-a ales, – dar mai departe am mers prin viaţă de unul singur. Vreau să vă spun şi că în timpurile sovietice am reuşit multe: zece ani am fost secretarul doi al unui Comitet raional de partid, am lucrat la MAI, am avansat până la gradul de general-maior de poliţie. De aceea, atunci când vine un om tânăr şi progresist, întotdeauna mă bucur.

sursa originala http://www.vipmagazin.md/profil/Vadim_Misin/

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Vadim Mişin:”drept „blocadă” putem califica tot ce face Putin în Rusia”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s