Ortodoxie, Politica

Ortodoxia românească şi marasmul liberal


Arcadie Gherasim (foto de pe voceabasarabiei.net)

Arcadie Gherasim (foto de pe voceabasarabiei.net)

Presa liberală a declanşat un război dur împotriva campaniei de introducerea a obiectului „Bazele Ortodoxiei”. În unul din ultimele numere ale ziarului „Timpul”, Arcadie Gherasim, fost director al postului de radio „Antena C”, încearcă să asocieze în mod nereuşit Biserica Ortodoxă cu „imperialismul rus”, uitând, de fapt, că şi România este un stat ortodox.

De ce românii basarabeni trebuie să renunţe la propria credinţă? Domnul Gherasim nu prezintă nici un fel de argument în acest sens. Dumnealui vorbeşte despre „război interconfesional”, „discriminare”, „încălcarea drepturilor omului”, fără a face un efort pentru a afla că obiectul urmează să fie obligatoriu pentru programul şcolar, dar opţional pentru elevi, că studierea istoriei ortodoxiei nu reprezintă neapărat o lecţie de catehizare, ci şi o lecţie de istorie a culturii medievale bizantine şi româneşti, lucru care lipseşte, din păcate, din educaţia noastră naţională. Desigur, de unde poate să ştie toate acestea un individ crescut în spiritul şcolii sovietice?

Întru-totul este prostească afirmaţia despre „pericolul unor conflicte intercofesionale”. Să mori de râs, nu alta! Despre ce „război interconfesional” poate fi vorba într-un stat cu o populaţie omogenă din punct de vedere confesional? Cu cine se vor lupta moldovenii? Cu extratereştrii? Desigur, există comunităţi de baptişti şi iehovişti, însă numărul acestora este nesemnificativ, respectiv, nu poate produce conflicte interconfesionale.

Nu sunt nici eu de acord cu organizarea refendumului, din mai multe considerente, dar sunt convins că introducerea obiectului „Bazele Ortodoxiei” este absolut necesară pentru consolidarea identităţii româneşti în Basarabia. Este o necesitate a vremurilor în care trăim.

Gherasim aminteşte că educaţia religioasă era obligatorie în Imperiul Rus până în 1917. Corect, până la venirea comuniştilor în Rusia a existat o educaţie religioasă, la fel cum a existat şi în România până în 1947. Mai mult decât atât, în şcoala românească interbelică, educaţia religioasă era considerată una din cele mai importante. Fără ortodoxie nu poate exista românism, ci doar demagogie, populism şi antiromânism. Atacând perfid şi manipulatoriu ortodoxia, Gherasim atacă însăşi spiritualitatea românească, continuând direcţia ideologică a Partidului Comunist din URSS şi România. Anume oamenii cu mentalitatea comunisto-liberală, ca Arcadie Gherasim, sunt adevăraţii duşmani ai românismului, pentru că nu îl atacă frontal, ci încearcă să-l surpe de la rădăcini. Cine sunt românii fără ortodoxie? Păgâni? Aşa ne vor liberalii?

Pentru ce a luptat Ştefan cel Mare, pentru ce a murit familia Brâncoveanu?

PS: utilizarea noţiunii de „inchiziţie” dă dovadă de slăbiciune intelectuală. „Inchiziţia” nu a existat niciodată în Biserica Ortodoxă, fiind o invenţie a occidentului.

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Ortodoxia românească şi marasmul liberal

  1. DJ zice:

    Bravo, Octavian. Timpul cenzurează comentariile formulate corect logic şi netendenţioase, fără a avea incluse cuvinte obscene sau de alt gen de incultură, dar acceptă alte comentarii fie şi de acest tip dar care le convin lor. Am scris mai devreme un comentariu şi după 3 ore nu a apărut al meu, dar au apărut altele 2 mai noi.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s