Politica

Participarea Republicii Moldova la parada de 9 mai de la Moscova – un scuipat pe mormântul soldaţilor noştri


Unicul consens pe care a reuşit să găsească majoritatea şi opoziţia parlamentară este „necesitatea de a participa la parada de 9 mai de la Moscova”. Îmi va fi chiar interesant să văd pe Ghimpu cum va saluta cordial în Piaţa Roşie militarii armatei ruse.

Basarabia, indiscutabil, face parte din tabăra celor care au pierdut cel de al doilea război mondial şi a avut de suferit în urma ocupaţiei sovietice. Din acest punct de vedere, participarea Republicii Moldova la astfel de manifestaţii este cel puţin imorală, dacă nu chiar o formă de trădare a memoriei ostaşilor noştri.

Îşi poate imagina cineva ca veteranii celui de al doilea război mondial din Germania, Italia sau Japonia să fie invitaţi la manifestaţiile de la 9 mai la Moscova? Desigur că nu! Indiferent de poziţia actuală a acestor state faţă de finalul războiului, există o demnitate naţională.

Ghimpu, Filat, Lupu şi Urechean au uitat, probabil, că pe teritoriul nostru mai staţionează o rămăşiţă a armatei sovietice – armata a 14-a. Poate şi acesteia liderii AIE îi vor aduce omagii cu ocazia sărbătorii de 9 mai?

Poziţia mea nu miroase deloc a rusofobie. Pentru mine URSS şi Federaţia Rusă sunt două realităţi separate: cea dintâi este un monstru de pe urma căruia au avut de suferit atât românii, cât şi ruşii, cel de al doilea este un partener strategic cu care trebuie să încercăm să cultivăm relaţii corecte, care reciproc avantajoase, ceea ce respinge orice idee de vasalitate.

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Participarea Republicii Moldova la parada de 9 mai de la Moscova – un scuipat pe mormântul soldaţilor noştri

  1. Thrax zice:

    daca vorbesti de stabilirea unor „relaţii corecte” cu rusia te amagesti singur. rusii astia au fost dintotdeauna niste mincinosi si niste profitori care au atacat toate popoarele din jur. si nu o sa se uite la RM sau la altcineva din apropierea lor decat doar ca la niste slugi de care sa profite.

    Apreciază

  2. Zi-mi un stat puternic care nu se comporta la fel? Cand discutam despre Rusia, trebuie sa incepe sa ne deprindem sa gandim rational si la rece, fara sa ne lasam influentati de propaganda americana sau germana din Romania si RM.
    Oamenii din Rusia nu se deosebesc cu mult de oamenii din alte colturi ale lumii, cu atat mai mult politicienii. Cu orice om poti gasi interese comune, daca doresti acest lucru, desigur. Romania are nevoie de resurse energetice pentru a putea concura Occidentul, in caz contrat in 20-30 de ani va disparea ca stat. De unde trebuie sa ia aceste resurse?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s