Ortodoxie, Politica, reвaLюtzie

Punct de referinţă pentru adevăratul românism


Unii dintre cunoscuţii mei mă întrebau care ar fi în opinia mea perioada istorică pe care actuala generaţie ar trebui să o aleagă în calitate de punct de referinţă. Este un subiect destul de important, pentru că în acest fel definim direcţia spre care ne mişcăm şi reafirmăm idealul naţional, adevărat, nu fals, care a fost pierdut undeva pe drumurile istoriei.

Eu împart istoria poporului nostru în trei perioade: premodernă, modernă şi post-modernă. Perioada premodernă durează de la facerea lumii până la domniile fanariote. Perioada modernă începe odată cu instaurarea domniei fanariote şi durează până la căderea URSS. Perioada post-modernă, respectiv, de la dezmembrarea URSS, până în zilele noastre.

Esenţa, miezul românismului nu trebuie căutat decât în perioada premodernă, tradiţională, pentru că doar aici găsim formaţiuni organice, instituţii formate în urma unor procese fireşti, naturale, în paralel cu lumea interioară a românului,  spre deosebire de perioada modernă şi post-modernă, care reprezintă în totalitate nişte epoci întunecate, ale degradării şi dezintegrării românismului. Cu cât ne apropiem mai mult de vremurile noastre, cu atât este mai evidentă disoluţia civilizaţiei româneşti. Să nu ne mai mirăm când astăzi unii pun sub semnul întrebării însăşi existenţa românilor ca neam. Acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri.

Perioada premodernă include în sine: faza preindo-europeană, fază indo-europeană (tracii, geto-dacii) şi faza româno-ortodoxă (românii). Nu mă voi opri la descrierea fiecăreia în parte, însă trebuie să reţinem că fiecare fază, asemenea straturilor solului, au rămas în inconştienul colectiv românesc, explică ceea ce reprezintă, în ansamblu, civilizaţia românească. Mai mult decât atât, utilizând concepţiile lui Blaga, acest inconştient colectiv reprezintă o „matrice”, prin care odată ce trec elementele culturale străine, se transformă în „româneşti”. O noţiune, care în afara românismului nu are sens, este umplută cu esenţă românească şi dobândeşte sens în sânul universului românesc.

Însă epoca modernă devine o eră a „formelor fără fond”. Odată ce este slăbită „matricea” civilizaţională, românitatea este invadată de elemente străine, care nu mai sunt umplute, respectiv existenţa acestora nu are nici un sens. Românitatea este dizolvată ca vinul în apă. „Românesc” devine tot ce nu ar fi putut niciodată să devină „românesc”. În perioada modernă întreaga existenţă a românilor a fost lipsită de sens, de aici şi reacţiile revoluţionar-conservatoare împotriva condiţiei epocii moderne: conservatorismul lui Eminescu, Titu Maiorescu în secolul XIX, Nichifor Crainic, Nae Ionescu şi Mişcarea Legionară în secolul XX. În zadar manualele de istorie încearcă să ne inoculeze importanţa „reformelor lui Cuza”, sau „micilor şi marilor uniri”, în contextul perioadei moderne, acestea sunt lipsite de sens şi importanţă pentru universul românesc.

Desigur, generaţia interbelică a avut un rol crucial pentru continuitatea direcţiei „reacţiunii”, conservatorismului revoluţionar. Însăşi faptul că românii mai există astăzi ca neam se datorează în mare parte tineretului revoluţionar din acele vremuri. Epoca premodernă este miezul sufletului român, care explodează în momentul în care este sufocat.

Ei bine, suntem în perioada post-modernităţii. Va muri oare energia creatoare în noi? Se va stinge avântul revoluţionar care readuce în actualitate spiritul românesc? Răspunsul la această întrebare îl va oferi fiecare dintre noi, dacă vom fi capabili să auzim întrebarea, desigur.

Literatură de referinţă

Invataturile Lui Neagoe Basarab Catre Fiul Sau Theodosie

http://www.scribd.com/doc/23580115/Invataturile-Lui-Neagoe-Basarab-Catre-Fiul-Sau-Theodosie

Dimitrie Cantemir „Descrierea Moldovei”

http://www.scribd.com/doc/16851334/Dimitrie-Cantemir-Descrierea-Moldovei

Biblia de la Bucureşti 1688

DOSOFTEI – Psaltirea in versuri

Reclame
Standard

Un gând despre „Punct de referinţă pentru adevăratul românism

  1. Pingback: Punct de referinţă pentru adevăratul românism | De la bloggeri adunate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s