Sociologie

Criza familiei tradiţionale. În Republica Moldova creşte numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei


Numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei, în Republica Moldova, este în continuă creştere, iar în pofida veniturilor scăzute, mămicile din sate ţin piept crizei demografice.

În Republica Moldova, numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei continuă să crească. În anul 2009, potrivit Biroului Naţional de Statistică, 9351 de copii au fost născuţi în afara căsătoriei, ceea ce reprezintă 22,9 la sută din numărul total al celor noi născuţi. Făţă de anul 2008, această cifră a crescut cu 12,4 la sută.

Dacă în anii ’80, ai secolului trecut, în Republica Moldova numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei era de 7-8 la sută, în 1990 această cifră începe să urce la 11 la sută, în 1999 – la 18,8 la sută.

În acelaşi timp, se observă scăderea numărul bebeluşilor născuţi de mame sub 20 de ani. În anul 2009 numărul acestora s-a micşorat cu 9,9 la sută, faţă de 10,5 la sută în anul 2008 şi 13 la sută în 2006.

În pofida faptului că veniturile populaţiei din localităţile rurale sunt mai mici (venitul mediu lunar a fost în anul 2009 de 987,8 lei), rata natalităţii continuă să fie mai ridicată comparativ cu mediul urban, unde venitul mediu lunar în anul 2009 a fost de 1501,2 lei. În acelaşi timp, majoritatea copiilor noi născuţi în familii numeroase revin mamelor de la sate, 80,9 la sută din copii din această categorie.

În acelaşi timp şi vârsta medie a mămicilor de la sate este mai mică decât în mediul urban. Dacă în sate vârsta medie a mamei la prima naştere este de 22,4 ani, în mediul urban aceasta este de 24,6 ani.

Potrivit datelor Eurostat, în Republica Moldova rata fertilităţii în 2005 era de 1,27, ceea ce este mai puţin decât rata medie în Europa. Acest fenomen pune în pericol existenţa populaţiei băştinaşe, întru-cât, pentru supravieţuirea unei populaţiei este nevoie de o rată de 2,05 (1,05 de genul masculin şi 1,0 de genul feminin).

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s