Sociologie

9 mai – sărbătoare în egală măsură antiromânească şi antirusească


Ziua de 9 mai, care din perioada sovietică poartă numele de „Victoria în marele război pentru apărarea patriei”, a devenit un simbol, un mit pentru constituirea naţiunii ruse.

Cine a fost "mai bun"?

Naţiunea, în sine, este o creaţie a epocii moderne, deosebindu-se radical de conceptul de etnie şi popor, care aparţin perioadei premoderne, tradiţionale. Naţiunea apare odată cu constituirea statelor moderne capitaliste, creşterea nivelului de urbanizare şi democratizarea societăţii. Prin democratizare, nu înţelegem decât domnia „demosului”, a populaţiei urbane. Respectiv, termenul de naţiune este strâns legat cu dezvoltarea industriei şi centrelor urbane.

În aceste contexte istorice, odată apărută, burghezia  proclamă naţionalismul (ideea de construcţie a naţiunii) drept ideologia conducătoare a noilor formaţiuni politice. Este inventată o nouă mitologie, o nouă istorie, o nouă limbă literară, care încearcă să justifice noul regim. Naţiunea devine o caricatură a etniei şi a poporului, care sunt formaţiuni tradiţionale. Respectiv, naţiunea devine o structură etnocidă. Spre deosebire de popor, care o creaţie vie, organică, naţiunea este o maşinărie care încearcă să transforme individul într-o unitate de producţie. Poporul nu poate fi supus legilor economice şi intereselor unor grupuri de interese, iată de ce acesta urmează cu orice preţ să fie transformat în „naţiune”.

Modernizarea Rusiei s-a produs abia în perioada sovietică,  însă constituirea naţiunii a fost împiedicată de conflictele etnice din cadrul URSS. Orice stat este naţional şi orice stat naţional are ca etalon, element constitutiv un etnos. Fundamentul etnic al SUA este populaţia albă, protestantă, vorbitoare de limba engleză (în marea majoritate de origine irlandeză), fundamentul etnic la Republicii Moldova îl constituie populaţia românească. În URSS s-a încercat utilizarea elementului etnic rusesc, însă acest lucru nu s-a dovedit a fi eficient.Astăzi, ruşii continuă procesul de construcţie a naţiunii, respectiv, a distrugerii poporului rusesc. Din vechile mituri sovietice, cum ar fi „victoria poporului sovietic asupra fascismului”, sunt ticluite noi mituri: „victoria poporului rus asupra fascismului”. În realitate, cu toţii ştim că URSS a fost o închisoare a poporului rus, iar victoria în război nu ruşii au obţinut victorie, ci maşinăria antinaţională sovietică,  atât  antirusească, cât şi antiromânescă.

Reclame
Standard

3 gânduri despre „9 mai – sărbătoare în egală măsură antiromânească şi antirusească

  1. lojilenato zice:

    Anti-ruseasca nu e.Rusii s-au culcat cu evreii,Stalin la fel,iar acum simt consecintele.Peste 50 de ani Rusia va avea populatia injumatatita,chiar daca neo-nazistii lor sparg capetele imigrantiilor,asta nu va duce la disparitia imigrantiilor,pentru ca forta de munca cere specialisti.

    Apoi cine sunt capii Rusiei,nu tot evreii? Cine e Simeon Mogilevici,il capi di tutti capi?Sau Hodorkovski si altii? Iar Putin este oglinda lor in societate.

    Iar rusii s-au lasat dusi de nas de Stalin,pana in Berlin,sa nu ne amagim. Daca ii primeau cu flori pe nemti,cum au facut-o ucrainenii,atunci Stalin nu mai traia in 1941,iar Germania se intindea de la Atlantic la Vladivostok dupa Siberia.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s