Ortodoxie, Politica

Referendumul Mitropoliei Moldovei – un atac la ortodoxie


După „adunarea generală” a credincioşilor, mi s-a întărit convingerea că Mitropolia Moldovei nu doreşte introducerea obiectului religiei în şcoală. În primul rând, însăşi demararea campaniei de colectare de semnături înseamnă renunţarea la ideea ca începând cu 1 septembrie 2010, religia să-şi reia locul cuvenit în instituţiile preşcolare. În al doilea rând, referendumului nu are decât un rol consultativ şi nu îşi propune modificarea unei act normativ, Codul Educaţiei, spre exemplu, care defineşte expres rolul educaţiei religioase în învăţământul autohton. Din câte cunosc, nici reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, cu atât mai mult, nici reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei, nu şi-a arătat interesul pentru promovarea unor legi favorabile educaţiei ortodoxe.

Unica organizaţie care a început şi continuă lupta pentru reîntoarcerea ortodoxiei în şcoală rămâne Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români din Basarabia, care au elaborat şi un proiect de lege pentru modificarea Legii Învăţământului, proiect care a fost propus comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

În prezent are loc elaborarea Codului Educaţiei, iar redacţia prezentă a documentului nu doar elimină prevederile anterioare ale Legii Învăţământului (articolul 4 (4)), dar şi interzice „propaganda religioasă” în şcoli. Din păcate, Biserica Ortodoxă nu a venit cu nicio notă sugestie sau notă de protest pe marginea proiectului, demonstrând, că de fapt nici nu este interesată ce statut va avea educaţia religioasă în şcoală.

Campanie de colectare de semnături, în acest context, nu este decât o campaniei pur politică, fiind prin aceasta anti-ortodoxă prin esenţă, pentru că operează cu minciuna, urmărind cu totul alt scop decât reînvierea ortodoxiei. Referendumului nu va avea decât o singură finalitate: compromiterea Bisericii Ortodoxe şi a ortodoxiei din Basarabia.

Proiectul Codului Educaţiei

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Referendumul Mitropoliei Moldovei – un atac la ortodoxie

  1. Pingback: Referendumul Mitropoliei Moldovei – un atac la ortodoxie | De la bloggeri adunate

  2. toravic zice:

    Dar dacă nu participăm la referendum va fi şi mai rău căci atunci se va arăta cu degetul şi se va spune „iaca, oamenii nu vor”. În situaţia creată mă văd obligat să particip.

    Apreciază

  3. Pingback: Clerici contra lui Dumnezeu: Mitropolitul Vladimir – ruşinea ortodoxiei. « intolerant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s